Sør-afrikansk handleliste

Min sør-afrikanske periode på bloggen er over, og derfor har jeg laget en liten liste slik at det skal bli lettere å finne frem – både her og på Vinmonopolet.

For å begynne med det som er helt spesielt fra Sør-Afrika, nemlig pinotage. Bush Vine Pinotage  har en dyp rubinrød farge og dufter av modne røde bær og frukter.  Her er det både plommer og mørke kirsebær, ville urter, eik og vanilje. Den har den lille ekstra, røkte smaken jeg noen ganger synes det er vanskelig å sette navnet på og som jeg kanskje forbinder med litt brent drueskall. Ikke så sexy som pinot noir kanskje, men en flying start for å få kicket i gang  pinotage-karriere. Et kupp til 149 kroner på Gardermoen mot 259 i pollisten.

Bush vine Sør-Afrika rødvin pinotage taxfree vinmonopolet (2 of 5)Min absolutte favoritt i Sør-Afrika, Craig Hawkins, kom med fem nyheter i mars. Jeg prøvde meg på de deilige baby banditosene Follow your dreams (carignan) og Keep on punching (chenin blanc) samt  skin contact-varianten Sweet cheeks (muscat Alexandrra) tidligere i år. Fjoråret var ikke dårligere. Skin contact El Bandito (chenin blanc) mer enn levde opp til sitt rykte som en funky kvalitetsvin du egentlig ikke har lyst til å fortelle andre om i frykt for at den skal forsvinne. El cortez har jeg ikke skrevet om, men den er om mulig enda mer lettdrikkelig og god og har en usedvanlig vakker etikett. At Craig Hawkins er et oppkom av ideer både når det gjelder vinmaking, cuvéer og ikke minst etiketter bør det ikke herske noen tvil om. Til sammen betyr det at du bør befinne deg i komfortsonen når du ser Testalonga i polhyllene som desverre mest sannsynlig er virtuelle. Løp derfor til bestillingsutvalget mens du kan og søk på Testalonga.

Testalonga Baby Bandito 2016 2015 (9 of 9)

I begynnelsen av mars var jeg også så heldig å få møte Adi Badenhorst, selve grunnlegeren av Swartlandrevolusjonen. Han cinsault har vekket stor begeistring, et slags elegant svar på Sør-Afrikas nebbiolo. Men Adi har mer godt fotarbeid på lager og det kan du lese mer om her. Han har en entry level serie som heter Secateurs som ligger på omkring 160 kroner og familie-merket A.A. Badenhorst som byr på noen perler av noen blends i tillegg til den nevnte cinsaulten.

Adi Badenhorst March 2016 winemaker Autentico South Africa vin rødvin (3 of 9)Adi Badenhorst March 2016 winemaker Autentico South Africa vin rødvin (4 of 9)Er du på jakt etter noen skikkelige godkjøp kan kanskje Mollineux’ serie Kloof Street være noe for deg. En deilig chenin blanc og en fyldig og erketypisk syrah. Spontanfermenterte også de. Til mellom 154 og 159 kroner kommer du ikke særlig lengre hva gjelder kvalitet og typisitet på polet i dag.

Kloof street (3 of 8)Dessverre er The Mourvedre 2010 fra Lammershoek ikke tilgjengelig i Norge, men etter sigende var 2010 også et godt år i Sør-Afrika. Nøl derfor ikke med å prøve en av de andre fra Lammershoek 2010 som et alternativ.

Cellar Foot the Mourvedre (6 of 7)

For å fatte meg i korthet – se etter Lammershoek, Testalonga, Kloof Streed, Badenhorst og The Bernhard Series – så kan du være bortimot sikker på at du havner opp med god kvalitet i glasset.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*