Sommerens beste parkvin

Endelig er sommeren her. For å bli forhåpentligvis. Hva er bedre enn en tur ut i parken, eller om man er så heldig – å kunne ta piknikkurven med ut på sjøen. Hva slags vin er den perfekte parkvin?

Det finnes sikkert flere veier til Rom, men for meg er det helt essensielt at parkvin har tilstrekkelig syre. Det synes jeg for så vidt ellers også, men hjemme kan man jukse litt med temperatur så holder friksheten seg i vinen litt bedre. Varme sommerdager utendørs med minimalt med hjelpemidler gjør dette litt vanskeligere.

Jeg vet ikke med deg, men jeg spiser i alle fall enkel mat ute på sommeren. Enten en salat, reker og loff eller noe grillet fulgt av en grønn salat. Om ikke helt perfekt synes jeg imidlertid mange viner passer godt til dette formålet. Her kommer noen av dem jeg kommer til å ta med meg ut i år.

Bobler

Den Vandrette Vinbar København Naturvin Nyhavn_-5

Partida Creus, VN…

Ingen piknik uten pét nat for min del i år. De naturlige boblene er ofte mindre aggressive på grunn av relativt lavt trykk i flasken, etikettene er morsomme – og smaken er ofte ganske annerledes enn man er vant til fra en standard champagne. Deilig og morsomt. Costadila er min favoritt. De har den på polet på Grünerløkka. Eller VN fra bildet som muligens er noe mer utilgjengelig på norske pol.

Pflügers Ambrosia har jeg nevt før. Boblene varer ikke hele kvelden, så begynn med denne. Deilig til ostepop om man skal stole på Ingvild Tennjords råd for viner i lambrusco-stil (som denne er til tross for å være tysk). Eller til annet saltsnacks du måtte ha i kurven.

Crémant fra Jura gir deg luksusfølelsen, en litt annen munnfølelse, men kan være like luksuriøs og rik som en standard champagne. Prøv for eksemepel Ganevats eller Tissots.

Hvite

Parkvin

Parkvin-2

Parkliv. Parkvin.

Mitt førstevalg i år vil nok være Henri Milans hvite. Parkluksus til 299 kroner. Hans sør-franske og kompromissløse naturviner har ankommet Norge, så her lønner det seg å kjenne sin besøkelsestid. De vil forsvinne som dugg for solen når de blir oppdaget. Vakrere parkvin skal du lete lenge etter, og da snakker jeg ikke bare om innpakning.

For en litt mer fyldig vin tror jeg Weszelis grüner veltlinere kan passe godt. Jeg smakte meg gjennom en del av disse for en tid tilbake. De har en rik munnfølelse, likevel en friskhet som jeg tror vil gjøre seg  for piknikkurven. De starter på 169 kroner, og det er ingenting i veien for å forsøke seg på den rimeligste til parkbruk. Men prøv gjerne en av de andre også.

Chabliselskeren vil like Domaine d’Henris deilig, relativt fyldige chablish fra 2012. Den gjør seg vanvittig godt til rekene, og jeg har egentlig funnet sommerens favoritt-chablis med denne.

En Riesling fra PJ Kuhn gjør stort sett susen. Masse syre. Masse smak – kjempegodt enten det er alene eller til fisk, skalldyr eller en god salat. Selv er jeg i ferd med å smake meg gjennom de biodynamiske vinene til Pflüger når jeg får tak i dem. Michelsberg gir god valuta for sine 195 kroner.

Prio fra Donnafugato være et godt valg for den som ønsker en frisk, tørr og floral, en nokså nøytral vin. Typisk italiensk sommervin som gjør seg på varme sommerdager.

Tilbake til litt mer funky typer, så passer etter min mening Craig Hawkins viner til enhver anledning. Testalongas Baby Bandito Keep on Punching på Chenin Blanc er digg vin. Skaler eventuelt opp til Cortez.

Weszeli

Grüner Veltlinere fra Weszeli. Så gode at sommelierene helst beholder dem for seg selv

PJ Kuhn vin riesling Rheingau

Ingen sommer uten en god riesling…

Oransje

Enkelt sagt er oransjeviner hvite viner som er laget på samme måte som rødvin. Det vil si med mer skallkontakt – eller skallmaserasjon enn det som er vanlig for det vi anser som vanlig hvit vin. Dermed ender også fargen opp mer oransjepreget.  Sweet Cheeks på muskatdruer eller El Bandito Skin på chenin blanc vil gi deg bra med street cred i løkka-parkene. Masse deilig smak og frisk syre fra Sør-Afrikas hovedstad for naturvin. Arianna Occhipinti har imidlertid også en fin SP68 Bianco med 15 dagers skallmaserasjon som gjør seg godt til piknikformålet.

Rosé
Man kommer ikke utenom rosé når det er snakk om parken. Brangelinas rosé Miraval er ikke dum, og er fint priset i Norge, og ikke minst på tax-free. Klassisk rosé i vakker flaske.  Det er mange år siden jeg smakte Il Mimo, men det ser ut som den fortsatt holder stand sammen med naboen Ioppa på årets topplister. Min favoritt er imidlertid Corail fra Provence sist smakt på Den Vandrette i København. God konsentrasjon – og litt mer enn en gjennomsnittlig rosé etter min smak.

Den Vandrette Vinbar København Naturvin Nyhavn_-20

Vårens beste flight. Natur i forskjellige former og farger.

Røde

Vil du ha med noe rødt i parken? Til litt kraftig grillmat synes jeg godt man kan ha en kraftigere vin. AN/2 fra Anima Negra på Mallorca er en flott, fruktig, men fremdeles fyldig og rik vin mange vil like. Gode beajoulaiser fra Foillard eller Chateau Cambon (Lapierre) er også deilig. En god Cabernet Franc fra Loire kan gjøre underverker, og av de riktig funky typene vil kanksje Pineau d’Aunis være en drue som kan overraske deg. Spør om de har noe på ditt vinmonopol.

Av de mer morsomme røde jeg synes passer godt i sommeren er de som ikke har like mye farge og som har høy friskhet og fruktighet. Her kommer jeg igjen tilbake til Jura. Druen Poulsard er nokså funky, fruktig og frisk – og ser ofte nesten ut som en rosé med litt ekstra farge. Tissot lager en flott på gamle vinstokker – Vieille Vignes og Ganevat har en god del blends som inneholder poulsard. For eksempel Ya bon the Canon,

Parkviner

Nummer 1,3,4 og 5 fra dette testpanelet blir med meg utover sommeren

Leave a comment

Your email address will not be published.


*