Rock ‘n Roll i Minervois

Min favoritt-vinbar i Brussel, Titulus, arrangerer hvert år en liten messe hvor produsentene de bruker får vise frem sine produkter for noen av byens Belgias beste restauranter. Heldigvis får alle vi andre også lov til å komme. For skarve 7 euro får du et glass i hånda og en 10-siders blekke i hånda med alle produsentene som er representert samt de fleste av cuvéene de har tatt med seg. Vi snakker om 20 virkelig gode produsenter, mange fra Frankrike, som representerer selv og som til og med tar seg av litt forkomne nordmenn med ekstremt dårlig fransk.

Jeg må nok si at jeg la min elsk på Jean-Baptiste Senat som driver Domaine Senat sammen med sin kone Charlotte driver flotte Domaine Sénat. Ikke bare er han usedvanlig sjarmerende, han lager det jeg oppfatter som noen av de beste vinene (jeg har smakt) fra Languedoc. Gjentatt har jeg kommet tilbake til La Nine fra 2014 i vinter. Den har en funky og spontan åpning, men når den får flatet ut litt er det både  friske, modne kirsebær og skogsbær,  en anelse av noe krydretflorale noter og en fin syrestreng som holder det hele sammen. En deilig lang og fruktig ettersmak og en vin som virkelig pirrer. Kjøtteteren i meg ber om en aldri så liten grillet entrecôte til. La Nine har en fin pris på 17,50 euro.

Senat Minervois Titulus winemakers astrid

Senat Minervois Titulus winemakers_-2

Baptiste Sénat og Astrid (sistnevnte for en gangs skyld med hode)

Det fortsatte med Bois de Merveilles, og Sénat gikk ikke av veien for å humre godt av vår uttale av navnet på vinen, så vi holder oss muligens til den engelske oversettelsen «wooden wonders» fra nå av. Carignan, mourvedre og grenache. Konsentrasjon, modne mørke bær, kakao og søte krydre. Alt fint balansert med noe av den samme syrestrengen som La Nine. En god  lang avslutning som skriker etter proteiner på grillen. Mens Bois de Merveilles har kanskje enda bedre fruktkonsentrasjon enn rimeligere Arbaléte og La Nine, så koster den til gjengjeld nøyaktig 30 euro også.

Den litt enklere Arbalète et coquelicots eller direkte oversatt armbrøst og valmuer – eller Guns ´n Roses om du vil. Hadde det vært en bok ville det vært en kioskvelter.  og  typisk grenachedrevet med modne bringebær, fioler og nesten en følelse av restsødme selv om den sannsynligvis er helt tørr. En frisk, glassklar rubinrød og fruktdrevet vin som godt kan nytes på terrassen lett avkjølt en sommerdag med eller uten følge av mat. Den største kontrasten i vinen som du tross alt forventer med navnet Guns ´n roses er er at den er pent priset til i underkant av 13 euro. Et kupp sett i forhold til kvaliteten.

Senat Minervois Titulus winemakers_-4Minervois

Deltar du i vinversjonen av Trivial Pursuit er det kanskje greit å få med seg at Minervois som har navnet sitt fra byen Minerve, fikk AOC-status i 1985. Er du opptatt av pris/kvalitet-ratio, er det greit å vite at det er et område å se etter på Vinmonopolet som kan gi deg god verdi for pengene. Sénat kunne fortelle oss at forskjellen på hans viner  fra andre i appellasjonen Minervois er at hans er mer fruktige og mindre kraftige enn de andre fra Minervois. Jeg leste det som litt mindre syltetøyaktige og smakte dem som velbalanserte, frukt, alkohol og syre tatt i betraktning. Kanskje er det et tegn på generasjonsskifte som har tatt og er i ferd med å ta sted i Languedoc.

Vinene fra Sénat er ikke å finne hos vinmonopolet, og Sénat kunne fortelle at han kjente til det norske Vinmonpolet, men at det virket veldig vanskelig å komme inn dit. En barriere for en liten produsent som kan leve relativt godt av å bruke mer krefter i vinmarken og kjelleren i stedet for å drive papir- og salgsarbeid. Vi kan jo likevel håpe at en god norsk importør med sansen for produsenter som driver på bærekraftig måte med minimal intervensjon i vinmarken og manipulasjon i vinmakingen.

Sénat vil muligens ikke bli sitert på at om han skulle velge en vinmaker i hele verden ville det være Eric Pfifferling og hans L’Anglore, men jeg tar sjansen. For hvem kan klandre han er en mann med generelt god smak? Vi vil i alle fall sterkt vurdere å ta Sénat på hans ord om å besøke han i Languedoc.

Senat Minervois Titulus winemakers_-5

Stemningen på Tutulus etter to dager med smaking

1 Trackback / Pingback

  1. Et sjålet glass i Paris - Linn Johnsen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*