Priorato! Priorat!

Priorat! Eller Priorato på katalansk. Det er mulig jeg legger på for kjente hvis jeg sier at Priorat revolusjonerer vinmaking i Spania, men det som er helt sikkert er at det lille området sør for cavaland definitivt har forandret på hvordan jeg ser på Spania. Ikke at jeg har hatt noe i mot Spania. Egentlig er det pappa jeg har noe i mot. Hans forkjærlighet til godt barkede Riojaer er jo noe som forhindrer enhver winechick fra ytterligere kontakt med spanjoler. Viner altså.

Dette handler ikke først og fremst om produsenten jeg har valgt, for den er så langt jeg kjenner til ikke tilgjengelig i Norge. Saken er at fortsatt er det mange som ikke har oppdaget dette lille stjerneskuddet på Spanias vinhimmel. Det deilige med de nokså moderne produsentene som har vokst frem i Priorat de siste tiårene er deres forkjærlighet for fruktighet. Grenache som smaker granache for eksempel, og ikke tyggegummi eller (eike)bark. Ekte håndverk, pasjon og fremsynthet. Jeg vil ha mer.

Priorat Destrankis rødvin Spania (2 of 3)Hva er det såmed denne lille DOQ-landsbyen? De bratte skråningene, det katalanske lynnet? Uvilligheten til å være som andre. Et opprør mot foreldregenerasjone? Det er i grunn ikke så nøye, så lenge de fortsetter på samme måte.

DeStrankIs består av 80 % grenache og 20 % carignan (samsó) – og fruktigheten i grenachen dominerer. Likevel har denne deilige, klare og rubinrøde prioraten både fyldighet og struktur. Den balanserer frukt, søte urter og floralitet perfekt med friskhet. Eiken er fint integrert med et lite touch av tobakk og sedertre. Et spekter av aromaer som nester gjør meg like lykkelig som en god syrah fra Rhône en kald vinterkveld. Tanninene henger litt igjen, men finishen domineres først og fremst av solmodne kirsebær.

Til 16 euro er jeg usikker på om det fins noe særlig bedre. Selv om jeg  er villig til å prøve. Denne vinen passer like godt til en saftig entrecôte som til peiskosen. Har du likevel litt bedre tid en meg. Spar på den. La tanninene mykne. Det kommer alltid en enda kaldere vinter.

Får du ikke tak i DeStrakIs har Vinmonopolet nok av gode alternativer fra Priorat!

Priorat Destrankis rødvin Spania (3 of 3)

Jeg elsker dette skjeve glasset som var merket med kvalitetskontrollert fra den tyske produsenten…

1 Trackback / Pingback

  1. Kjøpsguide til helgen – Linn Johnsen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*