Pét nat for dummies

Vil du gjerne være hip og kul, men vet fortsatt ikke helt hva pét nat er? Vær ikke bekymret. Her er pét nat for dummies. Det viktigste først. Hvis du virkelig vil ha med hippe bobler på fest er det pét nat som gjelder. Bobler perfekt upretensiøst.

Hva er egentlig pét nat?

Helt enkelt er pét nat forkortelsen for pétillant naturel som er fransk og betyr noe sånt som naturlig boblende (håper ikke fransklæreren min leser dette, for progresjonen utover fransk vin er det heller dårlig med). Med andre ord typer naturvin i sprudleform, gjerne fra Frankrike og da særlig Loire, men vi kan vel si det har blitt en generell betegnelse for alle naturviner av den lett boblende eller perlende typen.

Så var det naturvin da. Jeg tar den korte forklaringen her. Vin hvor det i vinmarkene og vinifikasjonen er brukt lite eller ingen tilsetninger, inkludert svovel – eller sulfitter om du vil. Det er ofte heller ikke trukket noe fra (fining og filtrering) og ofte går man tilbake til «eldgamle» metoder for å lage vin. Om noe tilsettes eller trekkes fra er det gjerne helt naturlige, økologiske eller biodynamisk. Naturvin er ikke en beskyttet kategori vin, og dette er vel en av grunnene til at det er et litt utskjelt begrep. Jeg velger likevel å bruke det fordi det er en enkel måte å si noe om tankegangen bak produktet, og fordi det appellerer til moderne menneskers konsumpreferanser.

Pet nat 2016 (1 of 1)

Les Bulles des Facteures – og parfymerte, hvite bønner med sitronskall

Vinen refermenteres gjerne i flasken på bunnfallet sitt og i kombinasjon med at den verken er tilsatt noe eller trukket noe fra er pét nat ofte uklar i fargen. Den skiller seg også fra annen musserende vin ved at den ikke har tilsatt noen dosage eller liqeur d’expetition (gjerne en blanding av sukker, vin og gjær), men har fått refermentere i flasken. Dette gir også ofte resultatet lavere alkoholprosent. Metoden er eldgammel og refereres derfor ofte til som methode ancestral.

Mye kan sies om bevegelsen for naturvin, men den springer ut fra et ønske om å behandle jorden og miljøet med respekt, bygge på stedets tradisjoner og på denne måten få frem terroieret på en best mulig måte, gjerne uten innblanding av det noen ser på som forstyrrende elementer som fatbruk. Man kan si og mene mye om dette, men så lenge produktet er bra, synes jeg filosofien er tiltrekkende, og fremfor noe annet vil jeg aldri gå glipp av sjansen til å utvide horisonten og å prøve nye ting. Klassisk eller moderne? Ja, takk begge deler.

pet nat desember 2015

Pét nat de Conti – funky sauvignon blanc

Pét nat til helgen

Jeg har tidligere skrevet om to av mine absolutte favoritter-pet nater fra det siste året, nemlig Pet’ nat’ de Conti og Costadilo Bianco.  Sistnevnte er den absolutt beste proseccoen jeg har smakt og kanskje den eneste som virkelig har satt seg på minnet. Den har de fremdeles inne i bestillingsvalget på Vinmonopolet – i utlandet er mitt inntrykk av at den stort sett er utsolgt. Om du er heldig har de fortsatt Pet´nat de Conti på Pjoltergeist som for øvrig er en restaurant du bør besøke. Anders Husa skriver fint om sin favoritt i Oslo her.

Mens Pét nat de Conti er en morsom og floral sauvignon blanc er Costadilo Bianco tydelig sitruspreget og frisk. Begge har lette, fine bobler og ikke minst etiketter som vil imponere de aller fleste som er interessert i å forsøke litt annerledes bobler. La Bulle du Facteur er som Pét nat de Conti en versjon fra Loiredalen, men denne er laget på en av mine favorittdruer – chenin blanc. Absolutely delicious.  Bobler jeg har fått på diverse gode vinbarer i Europa, sist på La Buvette i Paris og deretter Hortense i Brussel. I tillegg til å ha en god stenfrukt-smak er det et snev av honning og roseblad og en lett restsødme. Perfekt til enhver anledning – og bare helt annerledes enn det meste jeg har smakt av crémant fra samme område.

Min siste craving er Bubulle fra vinmakeren Jousset, nok en deilig pét nat på chenin blanc fra Montlouis i Loire. Noen ganger tenker jeg rett og slett at det er for lite Loire i verden. Disse deilige vinene som ofte er pent priset på vinkartet, ofte bærekraftig dyrket og ikke minst laget av fine folk. Denne har fint kremet skum og minner meg om at bobler faktisk er ment til feiring. For eksempel feiring av at det er torsdag. Eller onsdag. Eller mandag. En hvilken helst dag fortjener faktisk disse fruktige boblene med akkurat så bra med friskhet at du nærmest umiddelbart kan be om et glass til. Som produsenten selv skriver: «Perfekt til laks eller hvorfor ikke ost?». Her tenker jeg en myk og fyldig chevre uten altfor mye syre.

Det finnes en rekke pét nat av god kvalitet og selv om bølgen kanskje fortsatt ikke har tatt helt av i Norge vet de fleste på Vinmonopolet hva du snakker om om du ber om råd. Å søke på pét nat på Vinmonopolets hjemmesider gir deg ikke nødvendigvis svaret du er ute etter – pét nat er ikke et beskyttet uttrykk. I Frankrike er faktisk den rette betegnelsen Petillant Original.

På Vinmonopolet i Norge får du tak i blant annet disse pét natene

Birichino er en flott produsent fra California. De lager Birichino Petulant Naturel på Malvasia Bianca. Relativt bredt tilgjengelig.

Lily’s Cuvé fra Donkey & Goat er laget på Chardonnay, og finnes i mange av polutsalgene!

Camillo Donati fra Emilia Romagna Italia lager en liten banditt av en rød versjon; Rossa Della Bandita. Rock and Roll. Eller den hvite Il Mio Malvasia.

Østeriske Meinklang kommer med pent prisede Prosa 2015 til 165 kroner.

Robinot i Loire lar seg ikke fornekte med dette Pineau d’Aunisdominerte blendet – Les Années Folles 2012 til 299 kroner. Men i Loire finner du også deilige chenin blanc-baserte pét’nats som Berriaus Le Petit Frère.

Prosecco blir heller ikke særlig bedre enn col fondos, synes jeg. Costadila er nevnt. Jeg foretrekker slm450 basert på druer som er dyrket litt høyere i terrenget. Mer frukt enn slm280 i alle fall sist jeg smakte. Ellers har du blant annet Zanotto.

Har du en favoritt?

Pet nat 2016 (2 of 1)

Ingenting som et glass pét nat på en vinbar i Paris. Her La Buvette

1 Trackback / Pingback

  1. Turbullente gamaybobler! – Linn Johnsen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*