Oransjevin – hva er det egentlig?

Her forleden fikk jeg et spørsmål om jeg ikke kunne skrive litt om oransjevin, og selv om jeg ikke er noen stor ekspert på oransjevin er det i det minste noe jeg er veldig glad i. Nå er ikke oransjevin noe begrep som er godt definert, og dermed får barnet mange navn. Skallkontakt, hvitvin med skallmaserasjon, skin contact eller lignende vil du kanskje få den servert som.

Det vanskeligste med oransjevin er kanskje å finne det hos Vinmonopolet. Kategorien hadde en kort opptreden for en tid tilbake, men av ukjente grunner forsvant den igjen. De siste årene har imidlertid oransjevin poppet opp som en av de hotteste vintypene å drikke. Kanskje spesielt vil du merke det om du besøker en god vinbar i Paris, London eller København. Men hva er det egentlig?  Jeg husker godt midt første møte med oransjevin, i et vinklubbmøte på St.Hanshaugen for litt mer enn fem år siden. I motsetning til meg er oransjevinen er ingen nykommer på markedet.

Da jeg var på Noma ifjor drakk jeg den deilige Chinuri fra Pheasant’s Tears i Georgia. Vinansvarlig Kleppe var noe mer enn middels interessert i nettopp denne vinen, og kunne fortelle at det er nettopp Kaukasus som er vinens vugge. Hva jeg ikke har fått med meg i den norske folkeskolen!   Det fine med skallkontakt er at tanninene gjør at man ikke trenger så mye svovel i prosessen, holdbarheten blir mer naturlig bevart, kanskje er det nettopp derfor oransjevinen har blitt en av naturvinmakernes hjertebarn.

For å ta det første først. Oransjevin er ikke alltid veldig oransje. Fargen som er dypere enn «vanlig» hvitvin får den fordi  den hatt en lengre tid med skallkontakt under gjæringsprosessen – akkurat sånn som rødvin. Skallkontakten kan være fra noen dager til år. Når vanlig hvitvin skal lages presses druene og skilles fra skallet ganske raskt. Umiddelbart eller i løpet av timer. Dette medfører blant annet at du kan kjenne tanninene i oransjevin når du smaker på den. Hvitvin derimot har veldig lave tannin-nivåer. Tanniner kjenner du gjennom en litt uttørrende følelse i munnhulen og de kan være tydelige eller mer integrerte.

Oransjevin 2016 skin contact skallmaserasjon hudkontakt skallkontakt-4

Oransjevin 2016 skin contact skallmaserasjon hudkontakt skallkontaktI dag har det blitt populært å lagre disse vinene en stund som i gamle dager på amforakrukker. Akkurat som det har blitt gjort både i Georgia og Italia i århundreder. Jeg skal ikke si noe om hvilken effekt det gir, men en viss sjarm er det vel udiskutabelt at det har.

Husk at oransjevin kan lages av mange typer druer, med en maserasjonstid fra noen dager til et år (muligens både mer og mindre ) og i ulike regioner. Det betyr at det er en bred kategori, så skulle du ikke like en av dem, kan det godt hende du vil like en annen. Dessverre må  man gjerne lete litt for å finne dem. Men som du vet; den som leter blir belønnet i dette tilfellet med konsentrerte og relativt kraftige viner som kan være både fruktige og aromatiske på en gang. Med flott syre er dette definitivt en kategori vin jeg ofte bestiller fra om jeg ser den på vinkartet.

Oransjevin 2016 skin contact skallmaserasjon hudkontakt skallkontakt-3

Hvor finner du oransjevin?

Det beste tipset er nok å spørre på ditt lokale vinmonopol. Ellers har jeg klart å identifisere følgende produsenter som jeg også kjenner til fra tidligere. Disse vinene er ofte litt kostbare, men jeg synes det veies fint opp av konsentrasjon på smak og at det er særdeles matvennlige viner til alt fra salater, lyst grillet kjøtt, sommerens spekemat osv. I tillegg gjør konsentrasjonen at det ikke er en type vin du hiver innpå. Den gjør seg best til nipping, og dermed trenger man i grunn ikke store kvanta.

Både i London og København finner du ofte oransjevin både på glass og flaske i gode vinbarer. Forsøk for eksemepel Ved Stranden eller Den Vandrette i København – eller sammen med litt charcuteri på Bæst. I London kan du prøve en av mine favoritter om du skulle være så heldig å svippe innom. Både Brawn og Sager & Wilde har for eksempel et godt utvalg av oransjeviner, hyggelig stemning og bra folk bak baren.

Når det er sagt, la oss slå et slag for et comeback for kategorien oransje hos Vinmonopolet.

Noen gode oransjeviner som vil gjøre sommeren din litt bedre

Craig Hawkins i Sør-Afrika lager blant annet Sweet Cheeks (Muscat d’Alexandra). Deilig aromatisk med en symfoni av sitrusaromaer. Her er det både kjøttfulle mandariner, mandarinskall og appelsinblomst og en touch av timian. Deilig! El Bandito Skin Contact derimot er Chenin Blanc som du ikke kjenner den. Lys gul med fruktig duft av modne gule epler og tropisk frukt – først og fremst aprikos.  Minner fra somre med eplesidere fra Normandie! Dette er en vin som trenger en liten runde i karaffelen før servering. Så juicy, så god med smak av druemost, modne epler og litt søte krydder! Moderne vinmaking på sitt beste!

Den siste jeg selv smakte var Nekaj 2009 fra Damijan Podersic i Gorizia, Italia. Denne må man i alle fall kunne kalle oransje. Fargen er intens, dyp -oransje! Druen Nekaj har jeg aldri smakt før, men den var deilig aromatisk med et nøtteaktig preg – og likevel fruktig med modne epler og søte appelsiner. Litt sånn nedfallsfrukt egentlig. Masse konsentrasjon og en nydelig tørr finish. Såpass rik på smak at jeg ville drukket den til en hvilken som helst rett med fløtesaus selv om jeg endte opp med en omelette med rause mengder parmesan. Dessverre skal du nok lete lenge for å finne akkurat denne i Norge, men det er faktisk en del å få tak i om du er klar til å ta fatt på bestillingsutvalget på Vinmonopolet.

Radikon er en kultprodusent det er lenge siden jeg har drukket. Fra 8 dagers skallkontakt og oppover. Jeg nøyer meg med å si det er verdt å prøve om du kommer over den! Litt pricey, men definitivt verdt (nesten) alle feriepengene.

Terroirs al Limit Terra de Cuques 2013 fra Priorat. Produsenten Terroir al Limit er en utvilsom favoritt for røde, men med denne ble jeg også overbevist om de hvite. Eller oransje da. Muscat d’Alexandra og Pedro Ximènes. Å bli introdusert for denne på mit nokså tradisjonelle WSET-kurs var mildt sagt overraskende.

Chinuri  fra Pheasant Tears i Georgia. Litt mer aromatisk enn fruktig. Litt bievoks. Litt appelsin. Et hint av timian og en avslutning nesten til å tygge på. Chinuri er allerede enn legende i naturvinsverden.

Dinavolino og Dinavolo fra Italia som har henholdsvis 7 og 8 måneders skallmaserasjon. Jeg har bare smakt den førstnevnte, og igjen – symfoni av modne oransje sitrusfrukter og deilig konsentrasjon.

Orange on my bucket list

11 dagers skallmaserasjon fra Østerike: Meinklang Graupert Pinot Gris 2014

8 måneders skallmaserasjon fra Italia: Foradori Nosiola 2013

30 dagers skallkontakt fra Italia: La Stoppa Ageno 2010

Ukjent lengde på skallkontakt, men  fra deilige COS på Sicilia: Cos Pithos Bianco

15 dagers skallkontakt  fra Arianna Occhipinti på Sicilia: SP 68 Bianco 

15 dagers skallkontakt på amfora fra intet mindre enn Torrevieja: Tinajas de la Mata

3 ukers skallkontakt, Chenin Blanc fra Intellego i Sør-Afrika: Elementis Skin Contact

3 ukers skallkontakt, Muscadet Blanc fra Matassa i Frankrike: Blossom 2015

Har du en favoritt oransjevin?

Oransjevin 2016 skin contact skallmaserasjon Ved Stranden hudkontakt skallkontakt-2

Oransjevin 2016 skin contact skallmaserasjon Ved Stranden hudkontakt skallkontakt-3

Ved Stranden i København. Alltid en glede å være tilbake. Alltid oransjevin.

8 Comments

  1. Fantastisk artikkel. Tusen takk

  2. Så hyggelig at du likte den!!

  3. La Stoppa er foreløpig men favoritt men nå har Radikon kommet inn på polet så jeg har bestilt en flaske. Hadde orjansevin-smaking på Kokko i Stavanger 🙂

    • Der skulle jeg gjerne vært! Jeg hører forresten mye bra for tiden om Mother Rock Liquid Skin på chenin blanc fra Swartland i Sør-Afrika for tiden!

  4. Den har de på glass på Kokko!😊 Stompey er en flink vinmaker men litt «hypet» etter min mening. Jeg sverger til Adi Badenhorst….😊😊

    • Jeg skjønner at jeg bor i feil by, ev har feil jobb. Har dessverre ikke vært i Stavanger siden jeg jobbet med oljeindustrien – og det tror jeg var før Kokkos tid! Litt usikker på om jeg har smakt noe oransje fra Badenhorst, men absolutt en produsent jeg er glad i!

  5. Jeg drakk nevnte Mother Rock i helgen og ble veldig positivt overrasket. Den havner på bloggen og kan virkelig anbefales.

1 Trackback / Pingback

  1. Oransje til får-i-kål - Linn Johnsen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*