Oasen i Arbois

Det er ikke sånn at de fleste nordmenn valfarter til Jura og Arbois så fort de får sjansen.  Selv om den lille vinregionen for tiden er på de fleste vininteressertes lepper er Jura nokså langt Rivieraens fristende strender eller Paris vakre sommerkvelder om man først velger seg Frankrike. Nokså rett vest for Beaune i Bourgogne, rett forbi Bresse-sletten, der lykkelige høns raskt blir til Poulet de Bresse au Vin Jaune, finner du Arbois, vinhovedstaden i Jura. Det er merkelig nok fremdeles litt overraskende hvor mye trafikk man kan støte på på den franske landsbygda. Den dovneste lille landsby kan fort ha kø i rundkjøringen, eller på Place Liberté som den sofistikert nok heter i Arbois. Og selv om sjokoladen på sagnomsuste Hirsinger kan smaken fort få et snev av eksos og støyen gi en rask avslutning på zen-moduset man trodde nødvendigvis fulgte med ethvert besøk i en relativt liten fransk landsby.

Bistro Tournelle Jura Arbois Naturvin poulsard savagnin-3

Bistro Tournelle Jura Arbois Naturvin poulsard savagnin-6Bistro Tournelle Jura Arbois Naturvin poulsard savagnin-8

Bistro Tournelle Jura Arbois Naturvin poulsard savagnin-5Bistro Tournelle Jura Arbois Naturvin poulsard 2 savagninBistro Tournelle Jura Arbois Naturvin poulsard savagnin-4Da er det godt man har Tournelles egen vinbar Le Bistrot de La Tournelle. Den fine produsenten Tournelle lager vibrante viner i de fleste av Juras stilarter. Brusende, tørre, oksidative og søte. Finner du dem i Norge er du heldig. Selv har jeg bare kommet over dem på Maaemo, som tenderer til å bli et noe kostbart eventyr dersom man kun er ute etter et glass vin. I Vinmonopolets katalog er det i skrivende stund tilsynelatende utsolgt. Selv om vi er heldige og har mye god Juravin på Vinmonopolet, og enda mer på hyggelige restauranter med gode vinkart, finnes den en rekke produsenter jeg mer enn gjerne skulle sett i hyllene også i Norge.

Å komme inn i bakhagen til  Torunelle som er omkranset av deilige blomster, og en doven liten elv som rusler forbi og overdøver det som skulle være av trafikkstøy kan føre til et umiddelbart stemningsskifte. Her kommer hvilepulsen fort på plass. På en varm sommerdag hvor man nesten ikke orker å spise er det helt fint å ikke bare starte kvelden her, men også avslutte den. Comté kan være middag det også.

Bistro Tournelle Jura Arbois Naturvin poulsard savagninBistro Tournelle Jura Arbois Naturvin poulsard savagnin-7Til lunsj serveres enkle småretter som klassiske snegler, enkle salater og et utvalg av regionens oster, ikke minst vellagret comté og charcuterie. På kvelden kun charcuterie og ost. Stedet er sjarmerende nok kun åpent ved finvær, ettersom alle plassene er utendørs langs elvebredden og serveringen skjer fra bakhagens lysthus. Her får du Torunelles viner på glass til hyggelige priser – de fleste mellom 4 og 6 euro. I tillegg til sine egne viner har Tournelles vinmakervenner rundt om i Frankrike også noe å by på når du har rundet vinkartet. Her skal ingen tørste, og de går ikke tom for verken poulsarden Uva, eller de flotte oksidative vinene med det aller første.

Det er mange grunner til å komme tilbake til Arbois. Tournelles vinbar er en av dem.Bistro Tournelle Jura Arbois Naturvin poulsard 2 savagnin-2

Leave a comment

Your email address will not be published.


*