Leken Pinot Noir fra Jura

Pinot Noir. Druen som jeg nærmer meg med skrekkblandet fryd. Mest fordi jeg er redd at om jeg skal utforske den til sitt fulle går jeg konurs. Får man først smaken på Burgund er det mye som tilsier at man gir opp resten av verden. Så er det kanskje best å få utforsket verden for øvrig først. Og deretter ta ferden til Burgund. Pinot Noir fra Jura her altså.

Jura - Gaudrettes Domaine de Saint Pierre-7

Jura - Gaudrettes Domaine de Saint Pierre-5 Jura - Gaudrettes Domaine de Saint Pierre-11

Selv om Pinot Noir finnes i vinområder over hele verden er det slett ikke alltid de faller i smak. Det er rett og slett lett å bli skuffet av masseproduserte viner eller dem som blir laget på overmodne druer eller for store avkastninger.  Men i Jura finner jeg ofte høy kvalitet selv om ikke produsenten i utgangspunktet er kjent for meg. Det er akkurat som det relativt lille området i Frankrike nekter å gi slipp på gamle tradisjoner til fordel for storskalaproduksjon og tviholder på relativt lav akvastning, godt arbeid i vinmarkene og i vinmakingen. Kanskje kunne de økt volum til fordel for kvalitet. Eller i det minste økt pris for økt etterspørsel. Fortsatt er vinene ofte pent priset. ikke nødvendigvis lavt, men godt satt opp mot kvaliteten.

Nettopp dedikasjonen til kvalitet over kantitet fører til flotte viner på druene Chardonnay og Pinot Noir som vi ofte finner i Burgund, men også områdets egne druer Poulsard (eller Ploussard om du vil), Savagning og Trosseau. Kvaliteten jevnt over høy selv om vinstilen til dels varierer mye fra Burgund.  Jura og vinmakingen setter sitt eget spor på druene selv om det ikke er allverdens mange mil mellom de to områdene.

Jura - Gaudrettes Domaine de Saint Pierre-9Det er kanskje kombinasjonen av akkurat dette med forholdet mellom kvalitet og pris som gjør at jeg liker Jura. Så synes jeg ofte også vinen er matvennlig (dvs ikke vanskelig å kombinere mat med) og bruker eiking med forsiktighet. Faktisk har jeg enda ikke kommet over en vin jeg ikke liker fra Jura.

Jeg falt umiddelbart for produsenten Saint Pierre fra det som ofte kalles Juras vinhovedstad, Arbois, første gang jeg fikk smake deres Savagnin. Siden har jeg smakt flere både på Chardonnay og blandinger. Endelig ble det Pinot Noiren. Det er en slags barnslig spenning hver gang jeg prøver meg på en ny vin. Og det sitrer kanskje enda litt når det er en Pinot Noir. Kommer jeg til å bli skuffet?  For sikkerhets skyld dekanterte jeg vinen. Pinot Noir kan være så forsiktig  og skjør. Det skal imidlertid ikke mye luft til før den åpner seg litt og fyller glasset.

Jura - Gaudrettes Domaine de Saint Pierre-6

Jura - Gaudrettes Domaine de Saint Pierre-2Les Gaudrettes 2014

Jeg blir umiddelbart betatt av den strålende rubinrød fargen når jeg heller vinen på karaffelen. Etter nesten to timer der på 14 grader åpner vinen seg flott når den helles i glasset. Så merkelig det enn høres ut – det er akkurat som når påfuglen slår ut fjærene – aromaene sprer seg ut av glasset som en palett av knuste bringebær, kirsebær. skjøre fioler og et lett sting av ville urter.  Den er definitivt fruktdrevet, uten å være funky slik man noen ganger forventer av friskuser fra Jura. Karbonisk maserasjon har nærmest eliminert tanninene uten at det utgjør en mangel. Det fine er at man ikke trenger å ha dårlig samvittighet for å drikke den nå. Slank og elegant.

Den er så mye, men så lett på tå. Så enormt elegant. For 20 euro var den så mye mer enn jeg forventet.

PsJura - Gaudrettes Domaine de Saint Pierre-12

Ps: De har ikke akkurat denne produsenten i Norge, men Pinot Noir fra Jura kan du få fra flotte Tissot (En Barberon) eller et Pinot Noir-dominert blend fra Pelican (Trois Cépages).

Leave a comment

Your email address will not be published.


*