La Brasserie de la Lienne

Min partner in crime, Astrid, og jeg er på langt nær så flinke som vi burde være til å drikke belgisk øl mens vi først befinner oss her nede. Godt inne i det fjerde og siste året er det klart vi begynner å kjenne litt på det. Det var også noe av grunnen til at vi satte kursen mot det som må være en av Belgias minste landsbyer  – Lierneux – i Ardennene. Det er ikke til å stikke under en stol at det noen ganger kan være godt å komme seg en tur på landet og til og med få med seg noe mer natur enn hva den europeiske hovedstaden har å by på.

Etter litt research var det altså Brasserie de la Lienne valget falt ned på. Litt nord for Luxemburg, og for så vidt enda nærmere det noe mer kjente bryggeriet Achouffe, finnes altså håndverksbryggeriet som ble startet opp så sent som i 2013, men som allerede er godt anerkjent for sin stramme linje med kun fire typer øl. En blond hvor humlen varierer med årstiden og bryggernes humør, og en blond som er konsistent fra år til år, en brun og en stout. Det er det. En sannhet med modifikasjoner kanskje, for de eksperimenterer med andre typer også, og vi var så heldige å få smake flere typer som ikke er å finne på markedet, og spesielt bet vi oss merke i deres take på surølen. Som mer vante vindrikkere er det fort å forelske seg i Belgias stolthet surølen, og denne var særdeles god. Friskheten var ikke så overdøvende for ølsmaken, og dette var virkelig noe vi kunne drukket mer av. Det fine med surøl til sammenligning med vin er jo den lave alkoholprosenten.

brasserie-de-la-lienne-oktober-2016-ol

brasserie-de-la-lienne-oktober-2016-ol-9

En spesiallaget, kraftigere stout

brasserie-de-la-lienne-oktober-2016-ol-10

I prosjektfasen: La Liennes første surøl

brasserie-de-la-lienne-oktober-2016-ol-11

Brasseriets første øl

brasserie-de-la-lienne-oktober-2016-ol-12

De fire – og et bonustrack

brasserie-de-la-lienne-oktober-2016-ol-8

Den unge biologen Mélissa Résimont ønsket å flytte tilbake til oppvekststedet sitt i Ardennene. Det var bare et problem, og det var at det var vanskelig å finne relevante jobber der. Løsningen ble at hjemmebryggeren og øl-entusiasten fikk med seg sin bror og startet opp et mikrobryggeri etter å ha blitt inspirert av et ølbryggingskurs. Åstedet for virksomheten skulle bli et av de nærmeste husene overfor foreldrene og som seg hør og bør på landet huses også både et esel og et par geiter i den lille stallen vegg-i-vegg med ølbryggingen. Slik holdes gresset ved like. Og det var kanskje nettopp dyrene som ledet tankene mot det gamle franske eventyret om en gyllen geit og ulykkelig kjærlighet. Slik fikk geiten sin plass på etikette, mens navnet spiller på den lokale elven.

brasserie-de-la-lienne-oktober-2016-ol-5

brasserie-de-la-lienne-oktober-2016-ol-7

Søsken og ølbryggere: Mélissa og Nicolai

Balansekunst

Mélissa er opptatt av noen grunnleggende ting. Balanse, renhet og kvalitet. Her er det ingen tilsetninger unødvendige tilsetninger, heller ikke av sukker. Slik holdes balansen i smaken, ølen fremstår som frisk, selv den mørkeste typen. Av kvalitetsmessige hensyn  holder de produksjonen til en begrenset linje. En av de fire, den sesongbaserte blonde Grandgousier finnes på Vinmonopolet. Hadde de klart å lage denne hakket mer alkoholsvakt enn de usle fem prosentene kunne den funnet veien helt til dagligvarehyllene. Prisen på 39,90 er slett ikke avskrekkende for den fyldige, men likevel sitrusfriske ølen som passer like godt på en varm sommerdag som akkurat nå på høsten. Til fårikålen testet vi samme kveld både denne og deres brune som kanskje var enda bedre til formålet. Er vi heldige får vi kanskje se mer til det lille bryggeriet også i Norge, men enn så lenge satser de først og fremst på det noe mer lokale markedet.

brasserie-de-la-lienne-oktober-2016-ol-14

Astrid fant et esel og konkluderte avslutningsvis med at det er gøy på landet!

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*