Kanon!

Jean-Francois Ganevat er en av produsentene som forsvinner fra polhyllen nærmest han rekker å lande der. Her gjelder det dermed å slå til mens man kan. Jeg har fortsatt til gode å treffe på en Ganevat som ikke er top notch, og etter å ha fått cuveen Y’a bon the Canon anbefalt kunne jeg ikke la sjansen gå fra meg. Etter fire lange dager på WSET-diplomaseminar fikk jeg vel et par påminnelser om at ikke alle andre er like begeistret for mer naturlige viner som meg, så jeg fikk med meg en litt bedre klassisk trent medstudent til å smake min karbonisk masererte perle som slett ikke var tilsatt svovel ved tapping. Vi skulle ikke bli skuffet.

Y'a bon the canon ganevat gamay  (4 of 7)Ganevat er en ekstrentrisk produsent i Jura, trent i Chassagne Montrachet i Bourgogne og du kanskje kan plassere han i kategorien naturvinmaker – selv om ingen naturvinmakere strengt tatt pleier å like dette begrepet selv. Individualister med minst ett likhetstrekk der altså. Ganevat har et bredt spekter av cuveer og vinstiler av topp kvalitet og det er ganske bankers at du har gjør et godt valg om du plukker opp noe fra han enten det er i butikken eller på restaurant.

Y’a bon the Canon består av en blanding av tre druer hvorav hovedveken er på gamay, druen som er mest utbredt i Beaujolais. Så vidt jeg forstår har Ganevat fått gamayen fra Beaujolais, men de andre variantene poulsard og trousseau er druer med opprinnelse i  Jura.

Y'a bon the canon ganevat gamay  (3 of 7)Vinen er delikat, klar og rubinrød og har en elegant duft av rips, bringebær og sukkertøy. Jeg liker de florale tonene som nesten danner broen til Ganevats fortid fra Bourgogne. Referansen til Beaujolais nouveau er definitivt til stede i den unge vinen. Karbonisk maserert gamay blir ikke bedre enn dette (selv om jeg er villig til å forske videre på emnet). Med sine krystallklare fruktige aromaer og lange finish bør likevel selv den mest ihugede Beaujolais nouveau-skeptiker la seg forføre av denne lille fruktbomben.

Er det virkelig allerede tomt?

Til 244,90 kroner kjøper man kanskje ikke kassevis av denne, men har du forsøkt en gang frister den definitivt til gjenkjøp. Du får den fortsatt på noen av Vinmonopolets utsalg – Oslo-området har 59 flasker i tallet i skrivende stund. Løp og kjøp før det er for sent!

Y'a bon the canon ganevat gamay  (7 of 7)

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Sommerens beste parkvin - Linn Johnsen
  2. Our Top 25 Wines of 2016 - andershusa

Leave a comment

Your email address will not be published.


*