Funky sicilianer

Hvis jeg bare skulle velge en rødvin under 200 kroner kunne det veldig fort bli Occhipintis SP 68 Rosso av Frappato og Nero d’Avola. Etter at jeg først fikk den på et kurs for et par år siden har den stadig dukket opp der jeg har befunnet meg. Vinbarer som Ved Stranden 10 i København, hyggelige Territoriet i Oslo og Etiquette i Brussel drar gjerne denne ut fra skapet til folk som liker samtidsvin. Lenge trodde jeg den ikke var tilgjengelig i nærområdet, og det er den for så vidt ikke heller. Jeg kjøpte de siste flaskene jeg har funnet i Brussel, men på Vinmopolet er det fortsatt flust. Det tar stort sett litt lengre tid før internasjonale vinternetter setter seg i Norge. Flaks for de som finkjemmer bestillingsutvalget.

Arianna Occhipinti på Sicilia litt etter litt bygget seg opp et godt areal vinmarker og startet produksjonen sin i 2004, og har raskt bygget opp et av de mest respekterte naturvinmerkene i Europa. Her brukes det ingen kunstige kjemikalier som tradisjonelle insektsmidler, ugressmidler og så videre og druene dyrkes i henhold til økologiske prinsipper. Innhøstingen skjer for hånd og gjæringen er spontan.
 SP68 (2 of 4)
At Arianna har valgt å kalle opp sin entry-vin etter motorveien som går rett i nærheten av vingården, gjør det i alle fall lettere å huske nettopp hvilken vin man er ute etter til tross for at navnebruken for så vidt er mer flatterende for motorveien enn for vinen. Men mennesker som Arianna får til og med landskap ved motorvei til å høres forførende ut «Alt begynte for 12 år siden ved «Fossa de Lupa», et område hvor landet om kvelden blir rødlig og strøket av Ibleian vinder som lener seg til siden for landevei 68″. I want to drink to that!
Arianna er blant det mindretallet av vinmakere som selv kaller produkter sitt naturvin. Det handler om respekt for jorden og aksepten for druene som vokser der. Selv mener hun at vinen viser hvem hun er og hvilket terroir vinen kommer fra og at akkurat det er viktigere enn å bli plassert i kategorien for naturvin.
SP 68 Rosso
SP 68 Rosso er nydelig rubinrød. Den dufter av modne kirsebær, bringebær og bjørnebær, fioler og ville urter. På smak er den tydelig fruktdrevet med friske, modne kirsebær, bringebær og timian.  Selv med en god del fine tanniner, balanseres det fint med konsentrert frukt. Akkurat passe funky, med en fin og fruktig avslutning. Jeg kan egentlig ikke tenke noe denne vinen ikke passer til, men pizza er den første assosiasjonen til ting jeg får lyst på.
Occhipinti har for øvrig mange godbiter. Den hvite SP 68 er også en drikkbar skin contact. Jeg håper å ta et dypdykk hos denne fine produsenten veldig snart.
SP68 (4 of 4)

2 Comments

  1. Vidar Pedersen 23/02/2016 at 9:16 pm

    Hun er kult i norske vinkretser også… eller er det bare meg? øh… Uansett, Dronningen av Sicilia lager noen fantastiske viner.

    • Det vet nok du som bor hjemme bedre enn meg, Vidar! Jeg har bare inntrykk av at den er litt mindre tilgjengelig. Herlig produsent ja!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*