Festbobler i siste liten

Jeg hadde ikke tenkt på det før det strømmet inn med meldinger om hva man skal kjøpe til 17. mai. Tydeligvis er det ikke alle som tilfeldigvis dumper innom polet for å hente med seg en flaske Möet, og i år ser det ut til å være pét’nat som gjelder. Utvalget av dette er noe begrenset, men det finnes noen også på polet. I år sammenfaller fridagen med pinsefri, ergo er fredag den 13. mai siste mulighet for å gjøre innkjøpet, og heller ikke bestillingsutvalget vil klare å levere før den tid.

Enten det er champagen, perlende eller andre bobler du er ute etter. Her kommer hurtigløsningen for deg som som vanlig er sent ute med planleggingen. Det er nok dessverre slik at ikke alle pol har alt inne. Se derfor mer på det som en guiding. Så hjelper de deg til å finne noe bra når du er der.

Standard champagne

La oss få unna det obligatoriske først. Du kommer ikke unna Champagne på 17. mai. Det er sjeldent jeg kjøper noe annet enn non-vintage (NV). Klassisk som intet annet. Hvilke er det som  forsvarer prisen sin, som smaker deilig som er den perfekte start på dagen? Charles Heidesieck, Pol Roger, Bollinger, Ruinart, Drappier og Louise Roederer er blant mine NV-favoritter som du stort sett får tak i overalt. Laherte Freres, Fleury og Pierre Gerbais leverer toppkvalitet biodynamisk, men er kanskje noe mindre tilgjengelige.

Veranda Antwerpen mars 2016 vinbar-14Pét’nat, andre perlende og musserende

Vinmonopolet har laget en egen kategori for musserende viner med mindre trykk enn 2,5 bar. De perlende naturboblene (pét’nat) kan det være langt mellom selv om det virker som interessen for dem sprer seg som en farsott for tiden. Det spiller ikke så stor rolle for meg hva slags kategori det handler om så lenge det smaker godt og har rett pris.

BBF fra Stéphane Tissot er kanskje min favoritt crémant. Fatlagret og rik som en champagne, men Tissot har også andre gode musserende.  I Jura finner du også eksentriske Ganevat som har cuvéer for en hver smak, også på boblefronten.

Av det som er tilgjengelig på Vinmonopolet er Ezedelis Costadila desidert de mest spennende proseccoene jeg kjenner. Prosecco gone pét nat.

Camillo Donati er en produsent som lager flere perlende, så vidt jeg forstår på naturmetode. Flasken er litt rocka og det tror jeg produktet er også. På min egen ønskeliste sammen med bobler fra Meinklang og eksentriske Robinot.

Casa Belfi lager også deilig perlende viner på naturmetode. Enkle og deilige bobler som også er pent prisett.

Bor du tilfeldigvis i Bergen, på Kolbotn, Fornebu eller Østerås, kan du prøve de morsomme rosa boblene med det vakre navnet Ambrosia fra Pflüger. Nytes kald gjerne med lettsaltet snacks.

Dessverre har vi ikke britiske Hambledon i Norge så langt jeg vet, men Hattingley Valley produserer deilige bobler som kan minne om Champagne på en god dag. De britiske boblene er definitivt noe jeg vil prøve flere av fremover.

London mars 2016 Astrid Linn Vinbar Vinbarer-13

Turbullent gamay loire-5

 

London mars 2016 Astrid Linn Vinbar Vinbarer-8Et par tips ti slutt

Jeg er en forkjemper å forsøke nye ting. Da er det greit å kjenne noen gode produsenter eller stilarten du er ute etter. Ellers er det alltid lurt å være i god tid ute før høytidene. Bruk gjerne bestillingsutvalget. Om du har mulighet forsøk et av spesialpolene. Dra på dagtid – så får du kanksje enda bedre hjelp.

Ambrosia rosa tyske bobler-4

Leave a comment

Your email address will not be published.


*