Brutal Gamay!

Jeg vet ikke om det er bare meg, men jeg føler at Gamay er i ferd med å få sin plass i solen. Ikke bare som cru-vin fra Beaujolais, men fra stadig flere områder utover Beaujolais og Loire. Den siste jeg fikk tips om var en rosé fra Italia – og jeg mener å ha sett et eksemplar eller to fra Spania.

Noen sier de beste utgavene er de som vokser på granittholdig jordsmonn.  Som vinifiseres med karbonisk maserasjon eller semi-karbonisk maserasjon. De fleste er enige om at den lages best uten spesialgjæren som ofte tilsettes når den brukes til Beaujolais Nouveau – den gir banaktige aromaer, og kan gi vinen et sukkertøysaktig preg. Heldigvis er tiden forbi der Gamay er ensbetydende med industriell Beaujolais Nouveau. Selv om gode produsenter i dag, lager Beaujolais Nouveau – eller Bojonovo om du vil – som absolutt ikke står tilbake for andre lettdrikkelige viner. Men det er lenge til november. Og jeg har vært på jakt etter den perfekte pizzavinen – noe Gamay ofte omtales som.

Brutal Avergne gamay rød_Jeg liker den best spontangjæret. Gamayen altså.  Jeg liker i alle fall idéen om spontangjæring best. At materialet i drueskallet som i seg selv kan sette i gang gjæringen er nok. At man ikke trenger industriell gjær. På samme måte som jeg selv best liker surdeigsbrød, og aldri gir opp håpet og troen på at jeg skal lykkes med det hver eneste gang. Det er kanskje nettopp prosessen med dette som gjør at jeg har stor respekt nettopp for vinmakere som får spontangjæring til. Som driver vinmarkene etter økologiske prinsipper. Som mener at vinen bør fortelle en historie helt uten tilsetninger eller subtraksjoner i vinmakingen. Jeg er glad de ofte lykkes bedre enn meg.

Det var med glede i blikket jeg så Brutal på hyllen hos min lokale naturvinsforhandler. Den stod der. Helt alene på en hylle. Har jeg oversett den til nå? Var det en nyhet? Det viste seg at de hadde fått inn seks flasker. Egentlig for videresalg til restauranter. Heldigvis kjenner vinmannen meg så godt nå at han vet at jeg er relativt bestemt når jeg først har sett meg ut et offer i butikken. Den ble min for omtrent 20 euro om jeg husker riktig. Det er slike øyeblikk jeg husker. Det føles helt som da jeg var barn, og endelig fikk krepptang. Det skal sies at krepptang allerede hadde blitt utdatert. Det har heldigvis ikke den røde Brutal 2014 fra Domaine La Boheme blitt.

Brutal 2014 fra Domaine La Boheme 

Nydelig mørk rubinrød, med en antydning av lilla mot kanten. Deilige vårblomster. Et streif av spontangjæring som strykes bort i det du lufter den litt før servering. Bjørnebær, blodrøde lubne kirsebær. Jeg hater å si det, men det er granitt i luften. Svart stein. En mineralitet det ikke går an  å se bort fra. Det minner meg om regntunge turer i skogen. Og tro meg. Jeg husker de turene. Det er en grunn til at jeg nærmest ble kastet ut av speideren for nærmere 20 år siden. Fargen til tross. De modne bærene,  likevel så frisk rent fjellvann på smak. Glou glou.

Dessverre er det vanskelig å oppdrive de ulike cuvéene med Brutal fra La Boheme. Jeg har sett den på noen vinbarer som spesialiserer seg på naturvin rundt omkring i Europa. Sist på Cave du Septime i Paris. Før det fikk jeg en roséutgave på Noma. Brutal er imidlertid en slags merkevare, og de ulike cuvéene lages av ulike produsenter.

Et alternativ på Vinmonopolet

Som alternativ til denne kan du prøve Les Volcans fra et kooperativ samme Auvergne som vel ikke er Frankrikes mest berømte vinområde, og som knapt nok noen vet hører til Loire. Antageligvis ikke like funky, men helt sikkert veldig, veldig god.  Jeg har en flaske i vinskapet mitt laget på Gamay og Pinot Noir, men den finnes også i ren Gamay.

Oppdatering

Per 22.oktober kan man få andre Brutaler i spesialbestilling hos vinmonopolet. Endelig har Vin John fått inn (noen av) Brutalene fra Christian Tschida (på magnum), La Sorga og Remi Poujol – dermed kan du også få dem i spesialbestilling hos Vinmonopolet – uansett hvor du bor i Norge.

 Brutal Avergne gamay rød_-3

Brutal Avergne gamay rød_-2

Rødt passer også på terrassen

2 Comments

  1. VinJohn importerer Brutalene fra bla. Babass, La Sorga og Jordi Llorens. Tror de har hatt La Boheme også..
    http://vinjohn.no/index.html

Leave a comment

Your email address will not be published.


*