Bret Brothers’ feminine Fleurie

Beaujolais nouveau-slippet er rett rundt hjørnet. Det er vel en overdrivelse å si at dette er årets event i Norge. Det er det muligens ikke i resten av Europa heller. Mine franske venner skuler mistenkelig på meg når jeg sier at jeg sier endelig – endelig kommer den!!! Med mindre de er fra området så klart.  Tradisjonen (og lovverket)tro lanseres Beaujolais nouveau på slaget ved midnatt den tredje torsdagen i november hvert år. Vi snakker duggfrisk vin fra årets innhøsting av gamay in nettopp Beaujolais i Burgund.  Laget med den ikke altfor velrennomerte metoden karbonisk maserasjon (sånn direkte oversatt) for å gi deg en florlett, kirsebærjuice med litt tyggegummipreg. Guilty, guilty pleasures.

Siden Beaujolais nouveau nytes best mellom lansering og neste vår er det fort gjort å glede seg litt utpå høsten mens man venter. Entusiastene utenfor Beaujolais forsøker å få shippet årets lansering i forkant, så de kan arrangere årets fest. Folk drikker til dels med begge henda, og nettopp dette er vel hvorfor resten av Frankrike stort sett ser på det som litt mindre sofistikert og har en tendens til å le (les:gapskratte) når Beaujolais nouveau blir nevnt.  Evig eies kun et dårlig rykte. Greit, så er det kanskje ikke først og fremst kvaliteten som tiltrekker ved Beaujolais nouveau. Det er mytene, historiene, festene.

Bret Brothers Fleurie beaujoulais rødvin vintips vin vinblogg (1 of 8)

Så er likevel Beaujolais mer enn dette. Du finner også 10 cru-områder i Beaujolais. Produksjonsmåten er annerledes. Smaken bedre. Kanskje er vinmarkedne i Fleury,Morgon og Brouilly de mest kjente. Eller kanskje de bare er blant mine favoritter. I alle tilfelle lager de rødvin av gamay også her, men det svinger liksom litt mer av dem kvalitetsmessig. Fleury går for å være den mest feminine av cru-områdene. Ironisk nok for en produsent med navnet Bret Borthers, men perfekt for en start på en jentekveld i alle tilfelle.

Bret Brothers, Fleurie 2013

Dessverre har jeg ikke funnet Fleurien til Bret Brothers i Norge enda, men et tips kan være å spørre på Vinmonopolet etter en god Fleurie, gjerne fra en liten, økologisk produsent. Det skal godt gjøres å bomme da, og ikke la deg skremme av litt halvtvilsomme produsentnavn som Bret Brothers. Denne lille produsenten kjøper inn  håndplukkede druer fra små, gamle parseller i Fleurie og lager deilig vin som er helt perfekt når høstmørket sniker seg på. Den biodynamiske Fleurien er perfekt for å unngå å gå fullstendig inn i en seasonal depression. Kirsebær, våt skogbunn og tobakk er kanskje ikke det vi vanligvis har til lørdagsforberedelsene, men vi var likevel enig om at denne friske rødvinen burde nytes nærmest alene bare fulgt av en skål pistasjenøtter. Hadde vi hatt et par flasker til hadde vi nok latt dem få et par år ekstra i den voksende vinkjelleren. Sannsynligheten for at vi går til anskaffelse av en Coravin er vel likevel større.

Månedens event

Og tro meg, du vil ikke gå glipp av årets Beaujolais nouveau-feiring. Dans på bordet fra midnatt (00.01 for å være helt presis) 19. november og ta torsdagen fri. Guilty, guilty pleasures!

Bret Brothers Fleurie beaujoulais rødvin vintips vin vinblogg (6 of 8)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*