Banditt med hudkontakt

Akkurat her tror jeg det gjør seg med en disclaimer: Kontakt med naturvin er på eget ansvar og krever et nokså åpent sinn. El Bandito Skin Contact er en vin du tar med til folk som ikke er altfor skeptiske til Manfreds i København.

Hvis jeg har et insta crush er det med @honeyandvine, en fantastisk dame med fortid fra Jamie’s fifteen og en av mine favoritter i London Sager + Wilde. Her for leden tipset hun meg om å forsøke chenin blanc fra den sør-afrikanske vinmakeren Craig Hawkins. Det var vel ikke helt tilfeldig at jeg allerede hadde kjøpt en flaske Testalonga Skin Contact med hjem til jul etter inspirasjon fra nettopp Honey Spencer. Det er vel for øvrig ikke bare jeg (og mannen) som liker Honey – hun ble nettopp kåret av Vogue til en av de  topp fem vin-instagrammerne å få med seg.

Stort stet har jeg holdt meg til chenin blanc fra Loiredalen, men etter å ha smakt en relativt funk sør-afrikaner forrige helg var det på tide å utvide reportoaret. Da er Sør-Afrika et naturlig neste stopp. Craig Hawkins har jobbet lenge for Lammershoek, men lager nå også vin fra Swartland under sin egen etikett, Testalonga. Flere ganger har han blitt nektet å eksportere vinen sin fordi den ikke nødvendigvis representerer det typisk sør-afrikanske. Det er altså ikke bare i Europa det er strenge regler for hva man kan lage. Hawkins bruker teknikker som inkluderer skin contact og lagring på bunnfall og vinene er merket med at de er laget av druer. Et minimalistisk uttrykk for å bruke spontanfermentering og unngå tilsetningsstoffer og intervensjon i vinmakingen, selv om Hawkins selv holder seg unna begrepet naturvin.

Testalonga El Bandito Skin Contact 2014 hvitvin Sør-Afrika naturvin (6 of 8)I Testalongas El Bandito Skin Contact 2014 har druemosten fra de hvite druene fått gjæret sammen med drueskallene i hele 4 uker, litt på samme måte som man lager rødvin. Dette kan gi et anslag av tanniner du ikke vanligvis finner i hvitvin.

Som seg hør og bør for en god naturvin er fargen lys gul, ugjennomsiktig – hvis det har vært filtrering her er den vanskelig å spore. På duft er El Bandito Skin Contact er dominert av fruktighet – med modne gule epler og litt tropisk frukt – først og fremst aprikos, litt banan. At vinen er spontangjæret kommer også tydelig frem. Minner fra somre med eplesidere fra Normandie! Dette er en vin som trenger en liten runde i karaffelen før servering. Banditoen er knusktørr, og jeg må innrømme at den tar meg tilbake til årets første besøk på Manfreds, men likevel. Så juicy, så god! Smaken av druemost, modne epler og litt søte krydder! Så lik den forrige mer klassiske sør-afrikanske chenin jeg hadde for litt siden – samtidig så langt unna. Moderne vinmaking på sitt beste!

Testalonga El Bandito Skin Contact 2014 hvitvin Sør-Afrika naturvin (8 of 8)Konklusjon

Etter å møysommelig ha undersøkt flasken for mulige siste dråper, tror jeg det ville være urettferdig å si at jeg ikke liker denne vinen. Tvert i mot. Jeg elsker den. Både cuvéen og produsenten er verdt å komme tilbake til. For naturvinsskeptikere, er muligens Cortezen fra Hawkins litt mer lettdrikkelig. Det bør vel nevnes at Lars som litt motvillig stilte seg til disposisjon til å teste naturvinen med meg trakk frem en chardonnay fra Jura sånn godt nede i det første glasset. Da hadde nok han fått nok hipsterjuice for kvelden. Jeg har fortsatt troa på at det bor en naturvinselsker dypt der inne et sted.

Craig Hawkins viner kommer i et begrenset opplag i Norge, og stort sett er de enklest å finne i Vinmonopolets bestillingsutvalg. Et hett tips om du vil prøve den på glass er å ta en tur til baren på Pjoltergeist i Rostedsgate i Oslo. Der får du også deilige, røffe småretter å prøve den sammen med.

Testalonga El Bandito Skin Contact 2014 hvitvin Sør-Afrika naturvin (5 of 8)

4 Comments

  1. Har nettopp oppdaget bloggen din, og foreløbig har jeg bestilt alt jeg har har rukket å lese av anbefalinger. De av anbefalingene dine jeg har fått smakt på så langt har vært helt prima! Så nå bestiller jeg også denne! Har du lyst til å dele noen tanker om hvilken mat denne kan funke til?

    • Hei Magnus! Takk for hyggelig tilbakemelding! Når det gjelder denne vinen er det en stund siden jeg har smakt den, men nå på høsten tenker jeg det hadde vært interessant å prøve den til får-i-kål, men også f eks med kantarellretter eller sopprisotto. Kanskje «hvit» pizza?. Min erfaring er at oransjevin ofte passer godt til retter det er litt vanskelig å finne vin til…

1 Trackback / Pingback

  1. Oransjevin - hva er det egentlig? - Linn Johnsen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*