WSET – mixing business with pleasure

Det er ikke for ingenting jeg har kalt bloggen Vinstudinen. Ikke bare gir det meg en ypperlig unnskyldning å gjemme meg bak å være på læringskurven – det er jo faktisk helt sant at jeg for første gang er på skolebenken og faktisk liker det jeg driver med. Da snakker jeg ikke bare om smakingen – 75 % av tiden bruker vi på teori.

IMG_5530

Velkomst Kulinarisk akademi WSET Diploma

Jeg dumpet borti det helt tilfeldig. Jeg hadde vært på vinsmakinger hos vinbaren Winery ved jobben flere ganger, og da de sendte ut et nyhetsbrev med tilbud om å melde seg opp til et 15 timers vinkurs med mulighet for å ta eksamen meldte jeg meg på umiddelbart. WSET hadde jeg aldri hørt om, men jeg tenkte at et grunnleggende kurs neppe kunne skade, og da jeg leste litt mer om det viste det seg at det er et internasjonalt studieopplegg som også finnes i Norge.

The Wine & Spirit Education Trust (WSET) ble grunnlagt i 1969 i London go driver blant annet kursvirksomhet innen vin-og spritfaget på ulike nivåer for profesjonelle og i økende grad entusiaster.  Jeg startet med Wine & Spirit på nivå to.

Level 2 Award in Wines & Spirits: Et grunnleggende kurs som legger vekt på grunnleggende ferdigheter som ulike drutyper og de ulike vinregionene verden rundt samt ulike sprit-typer. I Brussel foregikk det over fem kvelder og startet med en teoridel, deretter en smaking av regnionene og druene vi gikk gjennom Kurset passer godt for vinentusiaster, eksamen er frivillig og heller ikke påkrevd for å starte på Level 3 – i alle fall ikke da jeg tok det.

Level 3 Award in Wines & Spirits (Advanced): Nivå 3 går mer i dybden på de viktigste druetypene, vinstilartene, vinmaking, geografi og smaking i tillegg til en seksjon om de viktigste sprit-typene. I Brussel foregikk det over 13 mandagskvelder og involverte totalt omkring 100 typer vin og sprit som skulle smakes (og spyttes).

For en akademiker er ikke pensummengden skremmende, men innholdet er kompakt. Hver setning av hovedboken er viktig, så en god del lesing til eksamen er nødvendig for de fleste som ikke har lang erfaring innenfor sommelierfaget. Å ta eksamen er likevel en lærerik prosess fordi det krever at man har en strukturert tilnærming til emnet. Eksamen varer omtrent 90 minutter og består av en 30 minutters blindsmaking (rød og hvit vin) etterfulgt av en teoretisk eksamen. Blindsmakingen er for øvrig ikke helt blind. Man lager et smaksnotat og konkluderer til slutt med et av tre alternativer.

Eksamen er frivillig, men påkrevet for å komme inn på neste nivå.

WSET Diploma (2 of 4)

Kulinarisk bibliotek

Level 4 Diploma in Wines & Spirits: Når det gjelder diplomaen er jeg enten på dypt vann eller tynn is. Sannsynligvis begge deler. Først og fremst en bransjeutdannelse, og gang på gang har jeg blitt fortalt at sannsynligheten for å klare det er liten, opp mot 70 % stryker eller tar aldri eksamen og enda vanskeligere er det for folk utenfor bransjen. Kurset består av 6 enheter, «The global business of alcoholic beverages», «Wine production»,  «Light wines of the world», «Spirits of the world» «Sparkling wines of the world» og «Fortified (liqueur) wines of the world». Kurset går over 6 intensive samlinger i løpet av 2 år og har 6 eksamener. Når du er ferdig er du forhåpentlig velkvalifisert til å finne frem i polhyllene hvor det skulle være. Er du ikke fornøyd med nivå 4 kan du alltids skrive en oppgave for å bli Weinakademiker, og tar man den helt ut fins det en Master of Wine i Østerrike. Et fåtall nordmenn har tatt denne graden som ofte blir omtalt som en av verdens vanskeligste mastergrader.

WSET Diploma (3 of 4)

Uten mat og drikke – duger helten ikke

Det var ikke uten en liten klump i magen jeg startet 7. januar. Etter noen- og tredve timer etter, diverse blindsmakinger, en trynings på et smaksnotat på en blind cabernet sauvignon, en nailet medium søt riesling og nok et tryn på geografi har den første bolken av fire intensive dager med Diplomasamlinger må jeg si at jeg allerede gleder meg til neste. Faktisk gleder jeg meg til første innlevering og med litt skrekkblandet fryd ser frem til min første eksamen i viticulture og viniculture. Å få treffe så dedikerte medstudenter, få forelesere på et høyt akademisk nivå fra både Norge, Tyskland og UK ligger egentlig alt til rette for et par år med fantastiske læringsmuligheter for en gryende vinentusiast.

Teori, smaking, nettverking og trening – det må være dette som er blir kalt å mikse business with pleasure.

I Norge kan du ta kursene på Kulinarisk Akademi, ikke bare lager de et fantastisk godt læringsmiljø og program – bonusen er topp notch lunch hver eneste kursdag. Jeg tviler på at diplomaen har et tilsvarende opplegg noen andre steder.

WSET Diploma (4 of 4)

Hjemmelekser – studiegruppe

Leave a comment

Your email address will not be published.


*