Sommerens beste roséviner

Det er mulig det virker som jeg er en storkonsument av rosévin, men det er jeg definitivt ikke. Ikke at det ikke er hyggelig med et glass i solen nå på sommeren (i den grad man kan snakke om sol og sommer her i Brussel). Det er bare det at de har en tendens til å bli litt like. Men jeg har oppdaget at jeg faktisk kan la meg rive med også av rosévin noe bloggen også bærer preg av denne våren. De kan nemlig overraske – de kan føles levende! Jeg har utvidet horisonten og her er mine favoritter;  sommerens beste roséviner.

Le Rosé fra det nordlige Hellas er noe av det mest kraftfulle uttrykket jeg har fått for rosé.  Heltørr og frisk, men likevel nesten som sukkertøy.  Like god alene som til et godt stykke lam fra grillen.

Så var det Eric Pfifferling da. En legende i naturvinsverden. Hans Tavel er bare så. Så god!! En magisk symfoni av røde bær, likevel så tørr og frisk. Er du på ferie i Paris i sommer prøv den om du kommer over den på en av Paris mange og gode vinbarer.

Deretter kom friskusen Samplemousse laget på Gamay. Sitrusfrukt for alle pengene, og sommerens tøffeste farge på en rosévin. Det er ikke ofte jeg bunkrer opp, men akkurat denne synes jeg gjestene mine fortjener å smake også.

Vinudilice rosevin Etna vulkanvin_-5

De har flere gode på Vinmonopolet også. Den første jeg tenker på er i litt mer klassisk stil. Ønsker du en litt mer typisk provence-vin er kanskje Le Corail  som jeg blant annet har drukket på Den Vandrette i København noe for deg. Ikke råbillig med sine 174,90 kroner på Vinmonopolet, men definitivt verdt alle pengene.  Typisk presis, frisk provenck rosévin med god konsentrasjon og forsiktig duft av deilige knuste markjordbær og roseblader. Økologisk sertifisert er den også.

Selv venter jeg for øyeblikket levering av Wongravens Senza Compromesso. Jeg har sansen for Wongravens viner. De er som også dette navnet tilsier komprimissløse som Wongraven selv.  Pappa har som vanlig vært på innkjøpsraid for meg, men vinen nådde aldri Belgia sist han var på besøk ettersom han ble stående i trafikk-kø og ikke hadde tid til å sjekke inn bagasje.  Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves, og denne gangen er jeg nesten helt sikker på at den dukker opp i begynnelsen av juli.

Vinudilice rosevin Etna vulkanvin_-3

Leser om Sicilia. Drikker vin fra Sicilia.

Vinudilice 2013

Det er imidlertid synd vi heller ikke har det lille kooperativet I Vigneri mer tilgjengelig i Norge. Salvo Foti eier sammen med små produsenter og vinmakere på Etna i Sicilia I Vigneri som lager ekstremt gode viner fra gamle vinstokker og lokale druesorter. Filosofien er å respektere naturen, mennesket, miljøet og gamle tradisjoner.

Vinudilice er laget på druer fra eldgamle vinstokker i vinmarken til Salvo Foti –  Bosco –  1300 meter over havet på nordsiden av Etna. Alicante, Grecanico, Minnella og andre mindre og lokale druesorter går med i produksjonen av denne deilige, konsentrerte rosévinen som jeg har drukket en rekke ganger i år med andakt. Fargen er så delikat, og smaken av sommer kjennes så godt selv om det skulle være midt på vinteren eller dårlig vær. Den er nesten for god til å nyte med mat. Nydelige friske jordbær, litt sitrusskall, roseblader og touch av salvie på duft. Om den føles vulkansk får nesten bli opp til andre å dømme, men det er definitivt noe i den tørre avslutningen som får meg til å drømme meg bort til Sicilia. Denne vinen er så mye selv om den har en lett munnfølelse. Jeg må innrømme det er  en vin som får følelsene frem i meg mer enn kanskje noen rosévin jeg har smakt.

De har ikke Vinudilice på Vinmonopolet, men I Custodi er også medlem i kooperativet I Vigneri, og deres røde vin Pistus finner du faktisk i Norge.

Det passet helt perfekt at Noble Rot Magazine hadde fokus på Etna i sin siste utgave som dumpet ned i postkassen denne uken.

Vinudilice rosevin Etna vulkanvin_-2

1 Trackback / Pingback

  1. Our Top 25 Wines of 2016 - andershusa

Leave a comment

Your email address will not be published.


*