Vincent Grall Tradition- klassisk Sancerre

Jeg tror jeg kommer til å huske 2015 som det året jeg oppdaget Loire. Ikke at jeg ikke visste hvor det var. Eller at jeg ikke likte Vouvray og Sancerre før det. Chinon. Muscadet. Men året jeg virkelig oppdaget bredden av unge viner, naturviner og alle nyansene som finnes i denne dalen langs elven som strekker seg hele 400 kilometer inn i Frankrike fra Atlanterhavskysten. Så mange kvalitetsprodusenter. Så gode priser. Nye generasjoner som gjør  produksjonen mer bærekraftig, mer naturlig, men samtidig tar vare på særpreget i de ulike appelasjonene.

Jeg tviholder litt på sommeren. På de hvite. Jeg blir fortsatt glad av å se en rosé til tross for at det er november og at vinteren unektelig er i anmarsj. Fisk og skalldyrene er vel også på sitt beste snart? Akkurat nå tvilholder jeg litt på en av klassikerne også.

Vincent Grall sancerre hvitvinI sommer besøkte var jeg på jentetur i den indre delen av Loire, og vi avsluttet i Sancerre hos den lille produsenten Vincent Grall som holder til og produserer fra det som nærmest er en liten garasje rett utenfor landsbyen Sancerre. Det er alltid fint å kunne smake før man kjøper og etter en kort flight gjennom de fleste cuveene, ble det med noen esker hjem. Den enkleste hvite er kanskje min favoritt å drikke uten mat. Vincent Grall har bare 3 hektar og høster alt for hånd. Jeg antar imidlertid at han får noen til å hjelpe seg. Vincent Grall lager tradisjonelle Sancerrer, men produksjonen baserer seg på skikkelig håndtverk og minimal intervensjon. Noen ganger er en klassiker akkurat det man har lyst på?!

Vincent Grall (2 of 2)Kuvéen «Tradition» er superpresis i smaken – det er definitivt en sauvignon blanc uten at den er kjedelig. Den er frisk med et hint av urter.  Det dominerende er likevel moden sitrusfrukt og i avslutningen var jeg nesten sikker på jeg kunne kjenne lakris. Godt mulig det er det enorme savnet av lakris som gjør at jeg plukker det opp i det meste for tiden. Litt overraskende til å være en Sancerre, kanskje kommer det av at jordsmonnet er flint og ikke Kimmeridgian?

Omtrent 10 euro direkte fra produsent er i alle fall et kupp. De har dessverre ikke denne lille produsenten på Vinmonopolet, men med 103 hvite sancerrer å velge mellom er jeg sikker på de kan hjelpe deg å finne en god fra en mindre produsent. Er du skikkelig heldig finner du en som kan hjelpe deg med å finne en som er fra en vinmark på flintgrunn. Kanskje du kjenner forskjellen også? Sancerre Vincent Grall (6 of 4)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*