Vin til comté

Jeg er glad i enkel mat. Godt brød. God ost. Gjerne med et glass vin. Til en godt lagret comté blir det ofte anbefalt å drikke Vin Jaune – en tradisjonell Juravin med lang lagringstid på gamle fat under et slør av «gjærblomster» som kan minne litt om noen typer sherry. Jeg ble derfor overrasket da vinmannen min anbefalte en viognier fra Rhône i stedet, men det skulle vise seg å være et perfekt valg for en enkel lunsj med hjemmebakt brød og en nydelig comté.

Pompon blanc 2016 hvitvin naturvin fransk vin

Brød. Smør. Ost. Vin.

Viognier er vel ikke den aller mest berømte druen i Norge. Den finnes typisk i Rhône.  I Côte Rôtie blandes den med syrah for fylde og floralitet, andre steder i Rhône med med chardonnay andre steder i Rhône. Den har vel for tiden kanskje sine 15 minutes of fame i Europa, og mens de mindre gode variantene kan være litt flate, er de gode og fruktige friske og supergode. Ofte også pent priset. På Vinmonopolet får du franske viognierer fra 115 kroner omtrent.

Pompon Blanc 2014, Mas de la Font Ronde, Moulin Vincent 

Denne trenger litt tid i karaffelen. Spesielt om du er sensitiv for litt rustikke dufter, eller fjøs som det også blir kalt. Spontangjæringen er tydelig. Den elegante floraliteten beskjeden på nesen, men med litt tid får denne lyse, litt uklare vinen deilige florale toner og smaker av godt moden aprikos, grapefrukt, appelsinskall og timian. Akkurat det jeg trenger til en skive hjemmebakt brød med comté.

Så enkelt kan det gjøres. Nå lurer jeg bare på om det finnes noen gode, ueikede viognier-viner på Vinmonopolet…

Pompon blanc 2016 hvitvin naturvin fransk vin-5

Leave a comment

Your email address will not be published.


*