Vexebo Vin – naturlig brillians

Danmark er kanskje ikke allverdens kjent som vinland, men i 2000 ble de anerkjent av EU som nettopp det. I dag har de rundt 80 mer eller mindre kommersielle druedyrkere og noen håndfulle seriøse vinprodusenter. Selv om Danmark har en lang tradisjon med økologisk og biodynamisk jordbruk blir det meste av vindruene dyrket konvensjonelt. Da familien Milan for nærmere 10 år kjøpte 10 hektar  på Nordsjælland, ønsket deres sønn Daniel å bruke et hektar til å dyrke druer for økologisk vinproduksjon. Hele gården har blitt lagt om fra konvensjonelt til økologisk jordbruk, og på marken rundt trasker små, lykkelige Gotlandspelsfår rundt frem til de får leve videre som skinnfeller, ulltråd eller serveres på ulike vis.

vexebo-vin-sjaelland-danmark-naturvin-oktober-2016-4

Noen får prøve refraktometer for første gang

vexebo-vin-sjaelland-danmark-naturvin-oktober-2016-3vexebo-vin-sjaelland-danmark-naturvin-oktober-2016-5vexebo-vin-sjaelland-danmark-naturvin-oktober-2016-6Han er billedkunstner av yrke, og sier at det er først og fremst det at han liker å lage ting med hendene som gjør at han fikk interessen for å lage vin, i tillegg er hans far biolog og familien har alltid foretrukket økologiske produkter når de kan. I begynnelsen var det økologisk vin som var målet, men etterhvert har Daniel lagt produksjonen om i en enda mer naturlig stil og fra 2013 gikk han over fra bruk av kultivert gjær til spontanfermentering og sluttet å tilsette svovel etter et prosjekt hvor han sammenlignet den mer konvensjonelle metoden å lage økologisk vin på hvor man tilsetter kulturgjær og svovel med den enda mer naturlige måten hvor druene får spontangjære og ikke tilsettes svovel. Selv synes han dybden i naturvinen er større. I dag sier han at det er ingen vei tilbake, men at han vil intervenere dersom alternativet er å sende alle druene i komposten.

vexebo-vin-sjaelland-danmark-naturvin-oktober-2016-7vexebo-vin-sjaelland-danmark-naturvin-oktober-2016-10vexebo-vin-sjaelland-danmark-naturvin-oktober-2016-11

vexebo-vin-sjaelland-danmark-naturvin-oktober-2016-12Druene og marken

Vexebo Vin ligger et lite stykke nord for København, og i vinmarken her finner Daniel roen. Det er hovedsaklig fire druetyper som dyrkes her, og på den lille sydvendte åsen dyrkes det fire typer druer. De hvite Solaris og Johanniter, de røde Regent og Monarch som alle er robuste og tilpasset et nordisk klima. Etter noen års erfaring er Daniel ikke i tvil om at det er de hvite druene som trives best hos Vexebo. Derfor blir de røde vinplantene i den grad de trenger og byttes ut erstattet med hvite planter. De første plantene ble plantet i 2007 og den første vinen ble produsert i 2010. Både 2010 og 2011 hadde lavt utbytte etter nattefrost mens 12 var kaldt og vått. 2013, 2014 og 2016 har vært utmerket, mens 2015  var det verste vinåret på Skjælland siden Danmark fikk status som vinproduserende land . Det var ingen vei utenom å chaptalisere om ikke hele avlingen skulle gå til spille. Som andre vinbønder møter også Vexebo utfordringer i løpet av året som krever at man tar vanskelige valg.  Filosofien og ambisjonen fortsetter likevel å være ingenting tilsatt, ingenting trukket fra.

Å lage naturvin stiller ekstra krav til god hygiene, og selve vinmakingen skjer derfor hos erfarne Arneiss nærmere København. Jeg spurte hvordan de så på prosjektet med å lage mer naturlig vin, og Daniel kunne fortelle at det var med interesse og noe undring, men aldri stor motstand slik man nok kan oppleve som moderne vinmaker i noe mer tradisjonelle vinland. Den gode erfaringen med resultatet har muligens også bidratt til stor forståelse hos Arneiss som selv produserer sine viner på mer konvensjonell måte.

vexebo-vin-sjaelland-danmark-naturvin-oktober-2016-2

Slik ser det ut når en musegris (jordrotte) har vært på ferde…

Vinen

Daniels filosofi handler først og fremst om kvalitet. Vinen skal være god, ha dybde og være feilfri. Etter en omvisning i vinmarken hvor vi fikk prøve refraktometeret som viser potensielt alkoholnivå basert på sukkerinnholdet i druen og de ulike druetypene, fugleskremselet og hvordan han håndterer vanskeligheter som grisemus fikk vi bli med inn i den vakre, gamle stallen som i dag kun huser gårdens to katter og et rustikt, nakent smaksrom.  Vi skulle smake Solaris fra 2012, 2014 og 2015, og det var tydelig at vinifikasjonen hadde fått utvikle seg. Mens 2012-varianten viste en  floral og innbydende duft med tydelig hylleblomst og modne epler, var smaken noe mer forsiktig enn 2014-utgaven. Selv attribuerer Daniel dette til bruken av kulturgjær, mens den konsentrerte og komplekse 2014-varianten  virker mer levende. Der 2012-varianten har fått en mer avslepen syre, virker på den annen side unge 2014 ikke allerede nå ikke agressiv i det hele tatt. 2015-varianten vi fikk smake var helt annerledes, og med 2 ukers skallkontakt og 8 måneder på bunnfall var kompleksiteten enda bedre, fruktigheten fremdeles til stede og tanninene tydelige om ikke fremtredende. Å få smake Solaris for første gang slik som dette er nok en nokså unik opplevelse, og det gjorde meg definitivt tørst på mer.

vexebo-vin-sjaelland-danmark-naturvin-oktober-2016-15

vexebo-vin-sjaelland-danmark-naturvin-oktober-2016-17

Daniel Milan

vexebo-vin-sjaelland-danmark-naturvin-oktober-2016-16

vexebo-vin-sjaelland-danmark-naturvin-oktober-2016-18Kjøp den

Du får ikke Vexebo Vin i Norge, men av den lille produksjonen på omtrent 1000-1500 flasker kan du plukke opp en neste gang du besøker vinbutikken Le Pinard på Torvhallerne i København. Er du heldig treffer du kanskje Daniel selv i butikken. De fleste av flaskene får du imidlertid på noen av Københavns beste restauranter som Relæ, Amass og Geranium. Jeg synes det sier nok om kvaliteten på vinen.

Daniel er av oppfatningen at ikke alt blir bedre bare det blir større. Jeg er redd det kan bli vanskelig å få tak i Vexebo vin i fremtiden, men jeg er villig til å gå ganske langt for å prøve.

vexebo-vin-sjaelland-danmark-naturvin-oktober-2016

Lykkelige Gotlandspelsfår…

1 Trackback / Pingback

  1. En vinreise i Danmark - Linn Johnsen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*