Vårnyheter på Vinmonopolet

Mens forrige lanseres først og fremst dreide seg om Burgund, er tematikken denne gang også mer tilpasset en noe slankere lommebok. Jeg har tatt en titt på hva jeg ville kjøpe – først og fremst basert på tidligere erfaringer med disse produsentene. Selvsagt er jeg fornøyd med at produsenter jeg besøkte i Jura og Beaujolais i fjor endelig kommer med nyheter på det norske markedet.

Om jeg ikke tar helt feil teller – nyhetsutvalget teller over 800 titler med smått og stort – og dette kan man vel kalle lett blanding. Jeg begynner med de dyreste.

Våryrt fra (nesten) hele verden

Yrt og dyrt – over 400 kroner 

 • Jeg kommer ikke unna champagne og Larmandier-Bernier Longitude Premier Cru (blanc de blancs) ender på 449 kroner, og det er vel grunn til å tro at denne går unna som varmt hvetebrød også i år.
 • Juvé y Camps  La Capella 2007 på 100 % xarel-ho kan bli din for 629, 90. Det er kanskje på tide å la cavaen vise hva den virkelig er god for?
 • Nyetimbers blancs de blancs 2009 er også på vei. Noe av det beste jeg har smakt av britiske bobler som er i skuddet og repeterer sin parallelle geologi med chablis, champagne nærmest til det kjedsommelige. Nyetimbers klassiske cuvée er hakket rimeligere og den rosa utgaven kommer også. Champagnepriser, men verdt forsøket.
 • Jeg har til gjengjeld å smake noe fra Château D’Yquem, kanskje deres halvflaske med Sauternes 2009 til 1850 kroner må bli en første gang? Eller en gave til den som har alt?
 • Hirsch Vineyards i California har fått svært god mottakelse av anmelderne i år, og blar du opp 559 eller 668 kroner får du med deg deres Chardonnay 2014 eller Pinot Noir fra samme år i bestillingsutvalget. Jeg setter dem på ønskelisten.

Stéphane Tissot i sitt rette element

300-400 kroner

 • Egge Gård i Liers One presenteres for andre år på rad. Er du virkelig heldig kan du få deg en av disse flaskene til mai-festen for 399,90 kroner. Min bestilling i fjor ble kansellert, men kanskje er jeg heldigere i år. Dagens Næringsliv var i alle fall gavmilde med poengene i fjor – 88 poeng i det hele, og  anmeldelsen av Norges første musserende vin kan du lese her.
 • I prisleiet til de større kommersielle champagneprodusentenes standardchampagner, finner du den lille produsenten Pierre Gerbais som kanskje gir noe av den beste verdi for pengene champagne på det norske markedet. I basisutvalget kommer nå l’Osmose Extra Brut til 369,90 kroner hos vinmonopol i kategori 6. Jeg var heldig å få smake med Aurélien Gerbais, den yngste i Gerbais-familien) i Brussel i april som presenterte et utvalg økologiske champagner laget av høy kvalitet til en pris det går an å leve med. Den perfekte kompanjong for mai-festen.
 • Jeg besøkte Tissot fra Arbois i Jura i fjor sommer. Nå kommer deres En Barberon, en pinot noir fra 2015 som skal smake av røde bær, krydder og urter. Tissot er blant mine favoritter i Jura og har foreløpig aldri skuffet meg. Til 389,90 bør det være en solid flaske.
 • Jean Foillard er en annen produsent jeg besøkte i fjor sommer. Hans cuvée 3.14 Morgon er blant hans prestisjecuveer og 400 kroner er heller ikke avskrekkende i forhold til kvalitetspotensialet her. 2013 har jeg heldigvis allerede en eksemplar liggende av ettersom den allerede er introdusert på det belgiske markedet.
 • Jean-Paul Brun Morgon Côte du Py Javernières 2015 har jeg steak mistanke om kommer til å være verdt sin vekt i gull.
 • Badenhorst fra Swartland i Sør-Afrika kommer med flere viner i denne lanseringen. Ramnasgras Cincault ble revet bort i fjor så langt jeg husker, en elegant sak jeg var heldig å få smake sammen med Badenhorst i fjor.

200-300 kroner

 • Marc Moreys hvite er endelig her, og deres Bourgogne 2014 vil nok være noe av det beste du kan få fra burgund i denne priskategorien – 289,90 kroner. Etter smaking med Sabine Morey av en rekke av deres 2014-viner fikk jeg en ny hvit favorittprodusent fra Burgund. Tre av hennes premier cru-viner presenteres også i bestillingsutvalget om du vil strekke deg litt lengre (rundt 600 kroner for Chevenootes og Les Vergers til 800 kroner som i dag fremstår som en god pris for  Les Pucelles).
 • Ganevat kommer med en rekke viner som starter rundt 250 kroner. Han lager en rekke i samarbeid med sin søster Anne, og disse er de han presenterer med morsomme eller ofte provoserende etiketter. Druene er ofte kjøpt av gode venner i Jura, on nærliggende områder som Loire og  – og selv med samme navn kan de variere betraktelig med hensyn til druevalg og stil. Vinene fra hans egne marker selges under hans navn alene og har mer konservative etikettnavn – og noen ganger stivere pris… De savagnin-baserte vinene hans er blant mine favoritter!
 • Loimer oser kvalitet for pengene og begge de musserende (hvit og rosé)  kunne jeg tenke meg å gjøre meg nærmere kjent med selv om jeg i utgangspunktet er forelsket i deres «stille» grüner veltliner. 239 kroner.
 • Pét’naten fra Château de La Roche i Loire baserer seg hundre prosent på Chenin Blanc og prises til 201 kroner.
 • Craven er en produsent fra Stellenbosch i Sør-Afrika som har gjort stor suksess de siste par årene. Ferske Clairette fra 2016 er en spennende, fottråkket nyhet og jeg er spent på å forsøke hvilket uttrykk skallkontakten i gjæringen har gitt den. Jeg prøver gjerne også Cincaut og Karibib fra samme produsent.
 • Rieslingene fra Odinstal finnes både i denne og dyrere kategorien. Her er det egentlig bare å la lommeboken bestemme og håpe at Odinstal er på vei til en vinbar nær deg igjen slik de også var i fjor. Tysk presisjon!
 • Nå kommer også de nye årgangene til Markus Molitor. Moselprodusenten har et uendelig antall ulike riesling-viner, og igjen er det bare å la lommeboken bestemme. En produsent som sjelden skuffer, og som du også finner i høyere priskategorier.
 • Jean-Paul Brun er jeg best kjent med som Beaujolais-produsents så hans pent prisede burgund (på Pinot Noir) til 219,90  kroner er jeg også særdeles nysgjerrig på – på lik linje med beaujolaisene han lanserer.
 • Jean Foillards Morgon Les Charmes 2014 smakte jeg i fjor før en lunsj hos familien, en strålende årgang de også er svært fornøyd med selv. Endelig er 2014 kommet også til Norge.
 • USA må også med, og jeg liker godt Birichinos viner uten å ha smakt deres chenin bland.  Jurassic Park Old Vines Chenin Blanc 2015 havner rett under de 300 og bør være ok kvalitet i forhold til pris om de leverer på sedvanlig nivå.

Foillard leverer alltid

150-200 kroner

 • Wongravens viner er komprimissløse, og så er også den nebbiolobaserte roséevinen Wongraven Senza Compromesso Rosato 2016 til 169,90 kroner. Kanskje min favoritt-rosé – i alle fall i polutvalget – også til en ikke avskrekkende pris.
 • Il Mimo roséen fra Piemonte er en slager på det norske markedet, og nå er 2016-versjonen her. Fin kvalitet for pengene (169, 90 for en vanlig flaske, 339,90 kroner for en magnum)
 • Nosk-portugisiske Aune Lohnemann lanserer sine første viner hos Vinmonopolet, og har allerede fått gode kritikker på sin smaksturné i Norge. Med røde til rundt 150 kroner og en hvit til 180 kroner er det ingen grunn til å ikke forsøke denne nye produsenten.
 • Å få en fransk, naturlig perlende vin fra Frankrike lagret i 48 måneder  for under 200 kroner er noe de antageligvis bare får til i Loiredalen. Chenin-blanc dominert blend som sjeldent er dumt frister Richou Dom Nature med den særdeles fornuftige prisen 197, 20 kroner definitivt.
 • Serol Turbullent har lenge vært blant mine favoritter blant rimeligere bobler. Rosébobler på gamay til 175 kroner er slett ikke dårlig og heller ikke mye dyrere enn hva jeg kjøpte den for i Paris sist jeg kjøpte denne.
 • Peter & Paul fra Østerrike har en litt merkelig beskrivelse av vinifikasjonsteknikken, men hva er man ikke villig til å prøve når man kan få østerriske bobler basert på Grüner Veltliner og Zweigelt til i underkant av 200-lappen.
 • For nysgjerrighetens del tar jeg også gjerne en tur til Ungarn og en tørr Tokaji kan være et friskt pust. Royal Tokaji Dry Furmint Vineyard Selection 2015 holder seg rett under 200-lappen.
 • Robert Schätzles viner er vanligvis deinige, og denne gangen havner Schloss Neuweier Schlossberg Riesling Trocken 2015 i en meget pent priset kategori til 174,40 kroner. Om du har lyst til å bruke mer har han flere og også dyrere cuvéer å servere rieslingtørste nordmenn denne gang.
 • Tripoz Mâcon Les Perrières 2014 havner rett under 200-lappen. Produsenten leverer jevnt høyt på pris/kvalitet til å være fra Burgund. En yippi-vinmaker som også kommer med flere andre rundt omkring samme priskategori.

Magnum

 • Dette er kanskje anledningen til å endelig prøve et eksemplar av den for tiden skamroste Charles Heidsiecks champagner. 899 kroner må du ut med for den tørre utgaven hans, og jeg er helt sikker på du kan finne en anledning.
 • Chateau Musar kommer med nok en vellagret variant 2001 koster 849,90 på magnum.
 • Cornelissen Munjebel VA Bianco 2015 holder forhåpentligvis den belgiske vinmakeren på Sicilias trend på en fortsatt oppadgående kurve. 859 kroner av amfora-herlighet.
 • Terroir Al Límit Torroja 14 ender på  649,90 kroner mens hvite Terra de Cuques 14 fra samme produsent ender på 649, 70 kroner. Her er det premie til dem som klarer å forklare prisforskjellen på 20 øre utfra kvalitetshensyn.

Og du… Husk å bruk bestillingsutvalget!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*