Ukens drue – pinotage

 I fjor lovte jeg Gunnar Skoglund, mannen bak den flotte vinbloggen Husets vin, at 2016 skulle bli året jeg ble glad i pinotage. Faktisk ser det ut som 2016 skal bli året hvor jeg blir spesielt glad i Sør-Afrika. I det siste har imidlertid Sør-Afrika stadig dukket opp for meg mer eller mindre ubevisst. Vinene derfra har dukket opp i handlekurven min som perler på en snor, kanskje først og fremst drevet av de kule etikettene til Craig Hawkins’ Testalonga som jeg rett og slett ikke klarer å gå forbi når jeg først ser dem. 

Pinotage-druen må vel sies å være Sør-Afrikas signaturdrue, en krysning av elegante pinot noir og parfymerte cincault.  Skoglund er såpass glad i pinotage at han har kalt katten sin nettopp det, og jeg antar at min til nå manglende interesse først og fremst handler om lite erfaring med druen og generelt noen mindre gode erfaringer med sør-afrikansk vin i min tidlige karriere som vindrikker.

Bush vine Sør-Afrika rødvin pinotage taxfree vinmonopolet  (4 of 5)Jeg har lært hjemme at det lønner seg å kjenne sitt eget inkompetansenivå og derfor spurte jeg Gunnar om jeg kunne få noen tips for å unngå nye bomskudd. For å begynne med en typisk pinotage anbefalte Gunnar blant annet Bellingham’s The Bernard Series Bush Vine Pinotage til 259 kroner på polet eller knallprisen 149 kroner på tax free. Flasken er lett å kjenne i ettersom den er pakket inn i silkepapir og druene dyrkes i Stellenbosch. Et perfekt valg for meg. Rett til høyre ved ankomst tax freen når man lander i Oslo. Et sted jeg vanligvis trasker rett igjennom dersom jeg ikke er i akutt behov for en flaske Louis Roederer. 

Bush vine Sør-Afrika rødvin pinotage taxfree vinmonopolet  (2 of 5)Etter å ha smakt den tre ganger må jeg virkelig si at vinen må representere et av de virkelig gode kjøpene på Gardermoen. Bush Vine Pinotage har en dyp rubinrød farge og dufter av modne røde bær og frukter – plommer og mørke kirsebær, ville urter, eik og vanilje. Den har den lille ekstra, røkte smaken jeg noen ganger synes det er vanskelig å sette navnet på og som jeg kanskje forbinder med litt brent drueskall. Ikke så sexy som pinot noir kanskje, men en flying start for å få kicket i gang min pinotage-karriere. Det er en god varme i vinen, men likevel nok syre til å bære både frukt og krydder.  Til tross for å dekke et bredt aromaaskepter, er det noe som likevel holder vinen sammen, og finishen varer og rekker. Enda så ung denne er, er den absolutt en vin du kan drikke akkurat nå. For eksempel til et stykke godt, grillet kjøtt.

En litt pussig sak med vinen er muligens at det på fremsiden står at den er lagret 12 måneder på fat mens det på baksiden står 18 måneder. Vinmonopolets nettsider gir muligens svar. Importøren opplyser at  vinen først har gjennomgått malolaktisk fermentering på fat, deretter har 50 % av vinen blitt lagret videre på franske eikefat i 12 måneder.

Forresten. Den boken Til Gunnar Skoglund,  Husets Vin. Den er helt konge. Jeg liker spesielt eksperimentene for kombinasjon av mat og vin. Løp og kjøp. Eller bestill den her.

Bush vine Sør-Afrika rødvin pinotage taxfree vinmonopolet  (5 of 5)

1 Trackback / Pingback

  1. Sør-afrikansk handleliste – Linn Johnsen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*