Tyvstart på sommeren hos Fru K

Fru K ligger nesten ytterst på holmen, i et område av Oslo jeg ikk kan sies å være særlig bevandret i. Tjuvholmen har aldri blitt helt mitt sted. Det er noe upersonlig der. Selv om jeg elsker havet, savner jeg det myke. Parkene, trærne. Noe personlig . Sier jeg som egentlig bor på Grünerløkka, for tiden i en svært så asfaltert gate på kontinentet. Uansett. Jeg lever etter mottoet å prøve alt en gang (eller helst to), og da invitasjonen fra lillebror om å prøve den nye sommermenyen på restauranten tikket inn, fant jeg ingen grunn til å si nei. Ikke at jeg egentlig lett heller. Jeg var kanskje litt fordomsfull til området, men det er lite jeg liker like godt som et spenstig hotell med en god bar, takterrassse og upåklagelig stemning. The Thief plasserer seg fint inn blant avant garde hoteller som The Standard High Line i New York og ACE Shoreditch i London. Scenen var dermed satt, og vi var klare til å innta Fru K en solfyllt fredag i mai.

A Fru K The Thief sommermeny 2016_

Fru K The Thief sommermeny 2016-2

Fru K The Thief sommermeny 2016-3Fru K The Thief sommermeny 2016-5Jepp. Det er loungefølelse på Fru K. Mye minner om Eik Annen Etage da den var nyåpnet, og det skulle ikke forundre meg om den samme arkitekten har hatt en finger med i spillet her. Jeg får inntrykk av at det er Designers Guild everywhere. Tom Dixon lamper i hopetall, funky kunst på veggene og ansatte rundt på hotellet som matcher interiøret. Nå skal det sies at for min del kunne vi like godt stoppet i matbaren. Jeg elsker en god matbar hvor det serveres enkel mat i uformell stil med et godt utvalg av vin på glass. Notert bak øret. Interiør er viktig, men forventningene til maten var nok mer i tråd med annet jeg har fått i området; ok mat til en altfor høy pris. Det er noe befriende med å være forventningsløs.

På Fru K er husets Champagne Ruinart, og det kan jeg like. Flere restauranter burde velge en champagne med personlighet som sin starter. Så mye ekstra koster det ikke, men så mye bedre er opplevelsen! Så er også Ruinarts flaske av de vakreste champagneflaskene jeg kjenner. Noe å bli glad for – om du for eksempel ikke skulle være tilstrekkelig fornøyd med selskapet… Husets sommelier Claire Mariottini har erfaring fra flere Michelinrestauranter rundt om i Europa. Hun er myk, hun er vennlig, hun er bestemt. Men mest av alt, hun er en av de flotteste og beste sommelierene jeg har vært borti i Oslo. Den perfekte franske balanse mellom eleganse, kommunikasjon og kunnskap – og evnen til å skape en personlig stil med en blanding av det tradisjonelle og det moderne.

Det startet med noen små munnfuller. En grillet, fet toast med kandisert løk. Brent purreløk. Syltede minineper. Perfekt til champagnen, men Champagne passer som kjent til alt. Også til østersemulsjonen som fulgte. Strengt tatt hadde jeg ikke trengt en apetittvekker. Likevel kunne jeg ikke satt mer pris på det.

Vår første vin skulle være en biodynamisk xarel-ho fra Pénédés, druen du ofte finner som en av flere i en god cava. Entre Vinyes Oníric Xarel-lo 2015 er rimelig på Vinmonopolet, frisk – og overraskende god. På en god dag kunne jeg tatt den for en god Torrontés, men på smak var den likevel crispere og litt mer fransk sauvignon-blanc-aktig for å bruke en sikkert noe upresis sammenligning. Jeg blir litt glad når slike overraskelser dukker opp i en vinmeny – det sier noe om at de som har satt menyen sammen har tenkt litt utenfor boksen, likevel treffsikkert nok til å matche maten.

Fru K The Thief sommermeny 2016-6Fru K The Thief sommermeny 2016-7Loimers Grüner Veltliner fulgte. Også den fikk følge av en liten snack. Jeg har fått særdeles god sjøkreps tidligere, men denne – med et hint av indiske krydder når nok opp blant mine topp tre sammen med Maaemo og Kontrast sine.

Deretter perfekt stekt fet tunfisk, fritert sjøgress og en deilig frisk fløtesaus. Den fikk følge av det som skulle være kveldens høydepunkt for meg vinmessig. En perfekt balansert hvit burgunder. Touch av eik, men så syrefrisk, fet og fin. Fersk, men så drikkelig nå.

Få ting kan få meg excited som når det er mangalitsa på menyen. I Oslo har jeg bare fått den ungarske ullgrisen hos Kontrast, også hos Fru K hadde dyret hatt sin glade oppvekst på Svartskog gård i Østfold. Det er noe med kjøttet. Og fettmarmoreringen når dyret har beveget seg litt. I dette tilfellet var det helt perfekt. Mørt, men ikke overdrevent, med en fin geleaktig fettrand med sprøstekt overflate. Det ble ingen rester. Det ble det heller ikke av Ribera Sacraen som fulgte – Lalama. Viner fra Spania jeg skulle ønske vi så oftere på menyen. Nok kraft, nok fruktighet – men bare et litt forsiktig innslag av fat. Lykkelig gris passer perfekt til lykkelig vin!

Fru K The Thief sommermeny 2016-10B Fru K The Thief sommermeny 2016_Fru K The Thief sommermeny 2016-11Fru K The Thief sommermeny 2016-12Det ble en skikkelig happy ending. To desserter, hvorav den ene var fulgt av belgisk øl lagret på burgunderfat mens den andre ble ble servert med en passito fra Planeta. Dessertmenneske er jeg ikke, men fikk en omvisning i «vinkjelleren» skulle gi meg akkurat det jeg trengte for å kalle kvelden perfekt. Jeg hadde allerede blitt imponert over utvalget etter en nitidig studie av vinkartet. Alle må få ha en drøm. Min er kanskje Domaine Romanée Conti. Her representert ved 2012-utgaven til den nette sum av i underkant av 78 000 kroner. Jeg kommer tilbake. Først og fremst for maten, men vinner jeg i Lotto, tror jeg det skal gå an å velge noe ekstra hyggelig fra vinskapet også.

Fru K The Thief sommermeny 2016-16 Fru K The Thief sommermeny 2016-17For hvem?

Fru K passer perfekt for en romantisk middag i rolige omgivelser, for en helaften med venninner og kan gjerne begynne på takterrassen og avslutte i lobbybaren. Den passer like godt for folk som er mer enn gjennomsnittlig opptatt av mat og vin – og for business så vel som pleasure. For en som til daglig bor et sted der ingen er særlig opptatt av akustikk, føles det ekstremt behagelig å nyte en deilig middag i godt selskap med andre tett innpå – uten nesten å legge merke til det. Tekstilene gir en utrolig behagelig atmosfære. Festen kan man ta igjen i lobbybaren om det skulle være behov for det.

Et nyere konsept er også at Fru K vinteren 2017 har introdusert en fullstendig kjøttfri meny. Ikke som et alternativ; nå er det kjøttfri hele uken som gjelder. Sjekk Anders Husas Foodie Stories for å lese mer om det og de ekstraordinære cocktailene som serveres i baren.

Hvor?

Restauranten holder til i annen etasje på The Thief Hotel på Tjuvholmen i Oslo. Det bør ikke være altfor vanskelig å finne.

Fru K The Thief sommermeny 2016-9

Fru K The Thief sommermeny 2016-8

Noen har dessertvogn – andre har barvogn

Leave a comment

Your email address will not be published.


*