Turbullente gamaybobler!

Lyon er i grunn en fin by. Så mye gastronomi samlet på et sted. Så mange hyggelige steder, historie – og mitt i hjertet av vin-Frankrike. Skvist inn mellom Burgund i nord og Rhône i sør skal det godt gjøres å ikke få noen gode opplevelser om man tilbringer en helg i byen.

Det skal godt gjøres å styre unna Gamay i Lyon. Den fine druen som er spesielt kjent for å være hoveddruen i Beaujolais. Den er i Pinot Noir-framilien og dermed også beslektet med Melon de Bourgogne og andre pinoter. Den har høyere avkastning og er kanskje hakket lettere å ha med å gjøre enn det mange kaller divadruen – Pinot Noir. Og fin kvalitet kan den likevel ha, druen som kanskje er litt mindre risikosport for vinbøndene. Og det var nettopp i Lyon, særdeles nært til dens opphav jeg fikk mitt første møte med en rosé pét nat. På den hyggelige vinbaren La Cave des Voyageurs i gamlebyen fikk jeg alenereisende usedvanlig god service og nyte godt av den deilige barmaten de serverer. Turbullent skulle vise seg å være fra Loire, og ikke som jeg hadde trodd fra Burgund. Ikke mindre god av den grunn.

Turbullent gamay loire-2

Turbullent

Jeg husker Turbullent spesielt godt på grunn av den fine fargen. Noe mellom lys rød og lakserosa. De levende boblende. Den herlige duften av jordbær og rips og den ekstremt forfriskende smaken av røde bær og duggfriske sommermorgener .Endelig dukket den opp igjen på en liten vinbutikk jeg gikk forbi i et særdeles tvilsomt strøk på vei til toget og Gare du Nord i Paris. Jeg bar allerede tungt etter et innkjøp av et lite årsforbruk av Juraviner. Likevel klarte jeg ikke å motså den fine flasken og de gode minnene fra Lyon. Den skulle ikke skuffe denne gangen. De samme jordbærtonene, roseblad og den fine friskheten som fint avbalanserer antydningen til restsødme.  Lavt alkoholnivå. Perfekt som aperitif. Perfekt til sommerdesserten.

Turbullent er laget på «methode ancesterale» som jeg tidligere skrev om i dette innlegget. Nå er riktignok ikke Turbullent helt hard core pét nat. Her har produsenten valgt å fjerne bunnfallet på samme måte som det blir gjort med champagne. Forbrukerne vil nok helst ha krystallklare viner. En slags hybrid- pét nat der altså.

Produsenten Stéphane Serol og hans kone er i god gang med å konveretere de 24 hektarene sine som stort sett er på granitt i Côte Roannaise til økologisk landbruk. Området ligger i 350-450 meters høyde i øvre Loire, vest for Beaujolais. Det relativt beskjedne området  Roannaise på omtrent 160 hektar fikk AOC-status i 1994.

Turbullent finnes ikke på polet, men flere crémanter har Gamay i seg. Prøv en ny rosa musserende neste gang du er på Vinmonopolet! Eller ta en tur innom Bar Lardo i Torggata eller Rouleur på St. Hanshaugen som begge med en viss sannsynlighet fører pét nat på Gamay.

Turbullent gamay loire-3

Turbullent gamay loire-5

Leave a comment

Your email address will not be published.


*