Tre små banditter

Man kan fort komme borti mye rart fra den nye verden, og det er kanskje en av grunnene til at jeg pleide å være skeptisk til sør-afrikansk vin. Jeg vet jo hvor mye folk liker det og at det derfor er mye bra der ute – og med bakhodet fullt av vinlæreren mins mantra om at du alltid må finne en god produsent har jeg vært veldig begeistret for Swartland siden jeg oppdaget den unge vinmakeren Craig Hawkins viner og de nye bandittene fra hans Testalonga gjør definitivt Sør-Afrika til et område jeg ønsker å utforske mer i tiden som kommer.

Testalonga Baby Bandito 2016 2015 (4 of 9)

Følg drømmene dine, fortsett å slå fra deg, søte kinn…Mine venner vet at jeg er en (moderne) label drinker. Jeg blir fristet av det meste som har en artig etikett, spesielt om det er fra gode vinmakere som driver økologisk eller biodynamisk. Eller i det minste synes at det er en god idé med lutte raisonnée, en slags sunn fornuft i vinmakingskjeden fra planting og dyrking av druene til selve vinmakingen. Craig Hawkins tikker av for hele ønskelisten min. Han er opptatt av kvalitet, dyrker stort sett økologisk, bruker svovel bare når han må (disse har fått en liten dose ved tapping). Etter at han i slutten av 2014 forlot Lammershoek får han nå utspring for sin kreativitet på fulltid for sitt eget merke Testalonga. Det tror jeg mange av oss kan være glade for.

Noen av de første vinene jeg smakte fra Craig Hawkins var såpass funky at noen av vennene mine var raskt ute med å tilby alternativer til tross for min sterke entusiasme for chenin blanc med skin contact. For min egen del synes jeg vin med personlighet, fylde og dybde er akkurat det jeg er ute etter når jeg smaker vin. Noe som gjerne kan utfordre meg litt, men samtidig må få meg til å trykke på «like»- knappen. Jeg vil ha noe nytt! Med de siste små bandittene har jeg virkelig fått blod på tann.

Testalonga Baby Bandito 2016 2015 (6 of 9)

Testalonga Baby Bandito 2016 2015 (7 of 9)

Craig Hawkins stating the (not always so) obvious…

Ryktene skal ha det til at Craig Hawkins alltid har nye idéer til labels, og at det er en korrelasjon mellom kreativitet for etikettene og kreativitet i vinmarkene til cuvéene. Om det stemmer eller ikke. Slik branding treffer nok ikke bare meg. Jeg elsker navnene han setter på vinene, etikettene og historien som fortelles på flaskene. Hadde det ikke blitt fulgt opp gjennom smaksopplevelsen ville historien åpenbart vært annerledes.

Baby Bandito – Keep on punching 2015

Keep on punching er en liten røver av en chenin blanc. Blek gul med duft av flere sitrustyper. Sitron, blodappelsin og appelsinskall med et lett floralt preg. Syrefriskheten matches perfekt av den modne sitrusfrukten og et anslag av noe mer tropisk. Fin, lett kropp, god konsetrasjon uten å være for kompleks og en finish som sier keep on punching. Dette er en hverdagsvin som skriker etter litt lettgrillet laks med grønnkålchips. Prøv Julies. Det er de beste.

El Bandito – Sweet Cheeks 2015

Strågul og litt mer uklar. Utrolig kompleks nese. Fruktdrevet med modne stenfrukter (aprikos), en symfoni av sitrus (grapefrukt, mandarin ,appelsinblomst). I tillegg honning, nøtter, roseblader og en solid dose friske urter (timian) i avslutningen. Dette er en av mine foreløpige favoritt skin contacts. Funky uten å bli helt crazy. Denne er så sykt god at jeg nesten håper den ikke blir oppdaget. Med de små kvantaene som blir laget blir det i så fall mer til meg. Herlig balansert syre frukt. Muscat Alexandra 100 %. Sweet cheeks referansen må jeg kanskje tygge littmer på for å ta, men tar du den før meg er det mer intellektuelt stimuli på flasken for dem som er lei av Sudoku.

Baby Bandito – Follow your dreams 2015 (kr 229,90)

Vil vi ikke alle følge drømmene våre? Et glass av denne deilige carignanen kan kanskje øke gjennomføringsevnen? Men ikke skyld på meg om du velger å si opp den faste jobben etter et par glass av denne. Alt inntak av Craig Hawkins deilige banditter skjer på eget ansvar. Jeg har skrevet om en rød fra Craig Hawkins tidligere. Denne bærer i tillegg til å frukten lite preg av spontanfermentering selv uten en runde i karaffelen. Nydelig rød perfekt moden stenfrukt, litt haribo-kirsebær, våt skogbunn og søte krydre. De 7920 timene med lagring har gjort nytten. Dette er den perfekte hverdagsvin til en salat med granateple for eksempel. Eller denne pizzaen fra Lofthus med granateple og reinsdyr.

Testalonga Baby Bandito 2016 2015 (8 of 9)

Dream team <3

Ryktene skal ha det til at disse kommer i hyllene på Vinmonopolet fra begynnelsen av mars. Mens Follow your dreams lander på 229,90 kroner, antar jeg at Keep on punching er i samme område mens Sweets Cheeks som vel fort kan komme opp i rundt 300 kroner. Det jeg vet er at de alltid blir raskt utsolgt mange steder, og dersom ryktene om Testalongas fortreffelighet snart treffer Norge er det vel muligheter for at flaskene får ben å gå på også hjemme. En ting er sikkert. Det blir mer fra Sør-Afrika fremover. Og dette er helt sikkert ikke det siste du hører fra meg om Craig Hawkins heller.

Testalonga Baby Bandito 2016 2015 Craig Hawkins

Follow your dreams, Baby Bandito!

 

1 Trackback / Pingback

  1. Oransjevin - hva er det egentlig? - Linn Johnsen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*