Romorantin – den glemte druen fra Loire?

Etter iherdige forsøk på å få med pappa på å feire 60-årsdagen sin med familien på In de Wulf i Belgia neste år gav mor og jeg opp. Han var åpenbart ikke interessert i å bruke et par timer i fly for deretter å leie en bil og kjøre til et relativt perifert sted på landet i Belgia for å spise middag. Vel, en unnskyldning mindre og mor og jeg bestemte oss for at det dermed ikke var nødvendig å utsette besøket unødig. Så vi bestilte heller et bord så fort som mulig i stedet. Litt motvillig plassserte vi far og bror i baksetet og tok fatt på veien ut dit en formiddag for å spise det som skulle ende med en nærmere fem timers lang lunsj.

Om du ikke kjenner til In de Wulf så er det en nokså rocka restaurant med et etterhvert legendarisk rykte.  Kobe Desramaults overtok den lille bistroen etter sine foreldre for om lag 15 år siden og gjorde stedet om til en Michelin-restaurant av det kontemporære slaget.

Philippe Tessier (1 of 3)Etter en liten tur i kjøkkenet ble vi introdusert for den hovedansvarlige sommelieren som skulle vise seg å være en nokså eksentrisk ung dame overbevist om natutvinens fortreffelighet. Det serveres ikke annet på In de Wulf. Jeg har sjelden opplevd et slikt fyrverkeri av en sommelier. Du vet du er «up for a treat» når det er noe sånt som oppsøker deg ved bordet. Tilfeldigvis var hun like opptatt av Loiredalen som jeg, så da hun dro frem en Cour-Cheverny og begynte å fortelle om den glemte druen romarantin var jeg allerede solgt. En liten undergrunnsrocker fra Burgund som i dag bare dyrkes i appelasjonen Cour-Cheverny i Loire, et område jeg besøkte i juli hvor vi blant annet gjorde nettopp en romorantinsmaking.

Romarantin er en drue på den aromatiske siden, og denne biodynamiske varianten er tørr, mineralsk og kan minne om en frisk chardonnay. Eple, kamomille og kanskje litt honning i avslutningen gjør vinen helt perfekt til en sart rett som rødspette med verbenaemulsjon. For en gangs skyld  hadde jeg bestilt mat til vinpakken, og  selv om pappa lurte på om hele fiskebiten på 2 x 2 cm var til han alene, syntes jeg i grunn det var fint å slippe å ha for mye mat som stod i veien for denne lille sjarmøren. At druen er så sjelden er i seg selv nesten grunn nok til å prøve, og da er det like greit å forsøke en morsom produsent som verken tilsetter sulfitter eller annet krimskrams i prosessen. Og fargen. Se på den fargen.

Philippe Tessier (3 of 3)Produsenten Philippe Tessier produserer La Porte Dorée fra 40 til 90 år gamle vinstokker, og halvparten av vinen blir lagret på gamle fat i 10 måneder før den tappes på flaske og lagres før den lanseres for salg. Dessverre har Vinmonopolet et særdeles begrenset utvalg av Cour-Cheverny, men har du ikke forsøkt før er det på tide å forsøke en av Loiredalens best bevarte hemmeligheter også om den ikke er produsert av Tessier.

Konklusjon: Glem ikke romorantin! En Loire-vin du kanskje ikke har smakt maken til.  Tessier er definitivt en produsent å komme tilbake til, og jeg begynner å kverne på noen gode unnskyldninger for å forsøke en sauvignon blanc fra Tessier. Alltid, alltid forsøk noe nytt. Det gjelder for så vidt restauranten også. Fort deg. Som tidligere nevnt stenger In de Wulf dørene for godt i slutten av 2016.

Philippe Tessier (2 of 3)

2 Comments

 1. Så fantastisk at du skriver om denne fantastiske druen!
  Denne var min favoritt da jeg jobbet på Briskeby vinmonopol (før øl tok over livet mitt):

  http://m.vinmonopolet.no/index.php?&action=roi&host=test.vinmonopolet.no&mid=&iid=&url=%2Fvareutvalg%2Fhvitvin%2Ffrankrike%2Fhuards-courcheverny-romo-2010%2Fsku-1523801

  Et knallkjøp! Og vi solgte mye av den. Gøy med kunder som tør å prøve noe nytt!

  For en flott hjemmeside, forresten! Her skal jeg følge med 🙂

  • Så hyggelig å høre fra deg, Inga 🙂 Jeg synes denne druen er så morsom og annerledes (i alle fall for Loire) og kanskje at flere burde forsøke noe mer enn riesling (som jeg også elsker). Gleder meg til å forhåpentligvis forsøke ølen deres neste gang jeg er hjemme!!

1 Trackback / Pingback

 1. Favoritter fra Loire... - Linn Johnsen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*