Røde nyanser fra Sicilia

Dette er en (kort) historie om hva som skjer når to nordmenn i Belgia blir invitert på en smaking med den italienske sommelierforeningen i Belgia. Språkforvirringen kan være total, men den store vinopplevelsen trenger på mange måter ikke et felles språk.

Noen ganger kommer jeg nemlig tilbake til det totalt urasjonelle, det intuitive, det levende. Det som jeg ikke helt kan beskrive med ord, men som jeg likevel vil ha mer av. Faktisk er det det jeg lengter etter hver gang jeg popper en kork. Det som gjør meg nysgjerrig på vinmakeren, på marken og denne gangen det som drar tankene mine til Sicilia. Den uendelige skuffelsen når vinmakeren er noe bortimot et ubeskrevent blad på andre språk enn italiensk. Det er ikke ofte en enkel rosso gir meg følelsen av at jeg må reise dit, at jeg må drikke vinene i sitt rette element at jeg må spise maten som hører til.

alessandro-viola-note-di-rosso-2015Note di Rosso 2015

Alessandro Violas Note di Rosso 2015 er en sånn vin. En vin som vekker nysgjerrigheten min, som tilfredsstiller tørsten min. Som avdemper min indre motstand mot å ønske høsten velkommen.
For dette er virkelig den ultimate høstvin. Hudløs. Ingen tilsatt svovel har lagt noen demper på frukten. Lillatonene, ekstraheringen, fylden. En rett frem vin som krever lite av meg intellektuelt sett.  Solbærsymfoni med de modne, lubne solbærene som har hengt litt lenge på busken og busken selv. Nylagete solbærsaft, toner av bjørnebær og nykvernet pepper. Konsentrasjonen bærer alkoholen, og de lette tanniner som gir litt tørrhet i avslutningen.

Når (den vakre) flasken er tom – er det jeg sitter igjen med følelsen av at dette er en produsent å vende tilbake til, en vin å vende tilbake til. Et sted jeg må reise til.

alessandro-viola-note-di-rosso-2015-4

Alessandro Viola med septembervennene Vin de Kav (Chiroubles) og Don (Martinborough, NZ)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*