Rimelig rocka serber

2015s vinner var serbisk. Jeg fikk den på La Buvette i Brussel. En favorittrestaurant. Gastronomisk bistro. Mat med nordisk touch. All natural wine. Siden har jeg ikke sett den. Før den plutselig dukket opp på Cave Coop. Hos naturvinmannen min! Hurra.

Jeg kan ikke akkurat si at jeg umiddelbart lot meg begeistre av tanken på serbisk naturvin. Jeg lar meg likevel alltid overbevise av råd på steder hvor jeg vet de bruker mye tid på å velge vin – og i tillegg priser den fint. Å finne ut mye om produsenten Matthieu Dubrana og Nicolas Scheidt er heller ikke lett, men etter litt nitidige studier var det kanskje ikke så rart å komme over den knøttlille serbiske produsenten rett rundt svingen likevel. Det viser seg at Dubrana og Scheidt drev restauranten Neptune tvers over veien for der jeg bor. Etter at de la ned Neptune de tydeligvis satt i gang vinproduksjon i Serbia, og driver videre mine absolutte favoritter i Brussel: La Buvette, Cafe des Spores og Hoppla Geiss. Som seg hør og bør i Europas hovedstad – opphav fra Alsace blandes med belgisk oppvekst. Vips så har du serbisk fermentert druejuice.

Exode Serbia gamay pinot noir 2016 Thomas (2 of 8)

For oss som smelter av voksforsegling…

Exode er resultatet. En cocktail av en naturvin. Med både gamay, pinot noir, cabernet sauvignon og vranac – en drue med opprinnelse fra Montenegro. Vi kan vel kalle Exode en tanke utradisjonell allerede før flasken er åpnet.

Exode trenger en liten runde i karaffel før den serveres. Det demper litt på den umiddelbare overdøvende spontangjæringsduften. La deg likevel ikke skremme. Dette er noe av det mer komplekse jeg har forsøkt av mer naturlige viner. Fargen er ikke helt klar, men likevel flott rubinrød. På nesen virker den definitivt funky med en blanding av skogsbær som krekling, tranbebær og rips. Smaken gir assosiasjoner til skogstur om høsten med fuktig skogbunn og forventninger om å finne sopp. En anelse volatil og såpeaktig et stykke ut i smakskurven, men henter seg likevel pent inn igjen med en lang, frisk ettersmak. Dette er vinen som får meg til å tenke at naturvinens rykte som endimensjonal er sterkt overdrevet. Denne er så kul og funky at jeg allerede har vært tilbake til vinmannen for å sjekke tilgjengeligheten.

Exode Serbia gamay pinot noir 2016 Thomas (6 of 8)

Exode. Perfekt til Mastodon.

Med skremmende liten erfaring med serbisk vin ble i alle fall forventningene mine (eller fordommende) fullstendig gjort til skamme. Jeg er villig til å forsøke både produsenten, vramac-druen og ikke minst Serbia igjen – i nærmeste fremtid. Moralen med historien med denne vinen som ikke finnes på Vinmonopolet i Norge må være å ha et åpent sinn. Forsøk en vinmaker med en mer naturlig tilnærming fra Beaujolais for eksempel, så kan du i alle fall oppleve funky gamay på sitt beste. Kanskje til og med et tøft blend. Foillard eller Lapierre kan være et godt sted å begynne. Og er du i København, må du finne Rødder. Solfinn har sin egen gamay-hylle og trolig Europas tøffeste utvalg av spennende naturviner! Eller mer naturlig viner om du vil.

Exode Serbia gamay pinot noir 2016 Thomas (7 of 8)

Min studiekamerat og klassisk trente Thomas prøver seg på et nokså annerledes gamay-blend. Vi håper læreren ikke finner ut hva vi driver med…

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*