Riesling til helgen?

Få ting pirrer smaksløkene mine som en virkelig god riesling. De gir ofte mye for pengene, kan være særdeles lagringsdyktige og er ofte uovertrufne i kombinasjon med mat. Nå lages riesling-viner i en rekke ulike stilarter fra tørre og syrefriske til søte og velbalanserte – og allsidigheten er kanskje dermed først og fremst knyttet til druen. Det kan dermed være en god idé å spørre om råd på polet for å fin-justere vinvalget til maten.

Har du tid til å lagre en god riesling noen tiår, kan du putte alle sparepengene dine i viner fra Egon Müller – de er overtrufne – men har du lyst på noe friskt og godt akkurat nå, og tålmodighet på linje med en politiker på velgerjakt i valgkampinnspurten kan man ty til rimeligere løsninger.

En produsent jeg har kommet tilbake til både i Norge og Belgia er Demeter-sertifiserte Leiner fra Pfalz i Tyskland. Kanskje er det bare innbilning – eller idealisme – men den biodynamiske vinen virker friskere og mer levende enn de mer konvensjonelt produserte vinene fra samme området.

 

Leiner Handwerk

Den rimeligste vinen fra Leiner på det norske markedet er knusktørre Handwerk til 189, 90 kroner. Den dufter av moden sitrus og pink lady epler i fin harmoni med hvite blomster. Syrestinget matcher frukten perfekt, og denne velger jeg gjerne til sensommerens skalldyrsfest. Eller alene i glasset med et snev av melankoli i det jeg innser at sommeren faktisk er på hell.

I skrivende stund finnes Handwerk kun på Lena vinmonopol – der har de til gjengjeld 13 flasker, men har du tid er bestillingsutvalget til gjengjeld døgnåpent – så om ikke denne helgen – neste helg. Denne er verdt å vente på!

Alternativ

Et godt alternativ fra samme region og også er biodynamisk, er for øvrig Alexander Pflügers riesinger i samme priskategori. Også disse er godt tilgjengelig på mange pol i Norge. Litt enklere, enn Leiners Handwerk men flott kvalitet i forhold til pris er Pflügers Buntsandstein til 144,90 kroner – og tilgjengelig på 297 pol per i dag. Snobb eventuelt litt opp med Pflüger Dürkheimer Michelsberg Riesling trocken fra 2015 som er tilgjengelig på 61 pol.

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*