Philippe Pacalet – naturburgunder

Jeg tror nok mange ville sette likhetstrekk mellom Philippe Pacalet og naturvin fra Burgund. Med begrenset Burgunderfaring kan jeg vel egentlig ikke si hvor representative Pacalets viner er for området, men hvor fin den er for druetypen pinot noir hersker det liten tvil om. Da jeg smakte min første Pacalet ble jeg nesten overrasket over hvor klassisk den virket. Etter å ha lest om hans kontroversialitet og de delte meningene som finnes om hans håndverk hadde jeg nærmest forventet meg hipstervin a la Riffault i Loire. Den gang ei.

Prisen på Pacalets viner ligger i det som kalles premium-segmentet for vin. Når vi snakker om Burgund kan vi vel likevel slå fast at hans viner definitivt ikke er i den øvre delen av prisskalaen; de yngre vinene hans fra de generiske områdene ligger på rundt 50-60 euro i Brussel. Det er i grunn ikke så verst pris-kvalitets-ratio i området som får folk til å sove på gaten utenfor Vinmonopolet når det store burgund-slippet er og øke rammelånet når februar nærmer seg.

Philippe Pacalet er i alle fall der jeg bor blant de aller største navnene innenfor naturvinsjangeren. Han er en av de mange vinmakerne som startet i Burgund på et tidspunkt hvor de aller fleste som ikke arvet ikke hadde anledning til å investere i egne vinmarker. Løsningen ble å få kvalitetsdruer, økologisk eller biodynamisk dyrket lever og produsere vin av det. Ryktene skal ha det til at ambisjonsnivået hans slett ikke var så høye som suksessraten hans i dag skulle tilsi. Det spiller liten rolle. Jeg har blitt av dem som synes det er vanskelig å gå forbi hyller med vinene hans uten å ta med meg en flaske. Det er noe magisk med vinene hans. Du vet aldri helt hva du får. Det fine er at for tiden har vinmannen min to typer inne. Nuits-Saint-Georges og Chambolle-Musigny. Begge fra 2008 – noe som betyr at jeg kan drikke dem nå med god samvittighet.

Philippe Pacalet Nuits Saint Georges Bourgogne rødvin Burgund vin rødvin 2008 (2 of 1)

Nuits-Saint-Georges er et mer generisk område i Burgund, det vil si at druene kan komme fra et større område enn om vinen er merket med en masse navn på jordlapper. Jo lengre navn jo bedre på en måte. Man kan vel nesten si at det ikke er blant topp-områdene siden det ikke har noen grand-cru-marker. På den annen side kan de skilte med 27 premier cru-områder, og det er jo slettes ikke verst det heller. Som en observant leser kunne fortelle meg – Nuits-Saint-Georges følger tradisjonen som mange andre landsbyer i Burgund – de har valgt navnet på den mest anerkjente vinmarken. Noen mener den burde hatt grand cru-status.

Jo lengre nord du kommer jo fyldigere og bløtere er vinen i stil, og selv om man ikke kan si helt hvilke marker denne vinen kommer fra kan vel den forsiktige fremtoningen tyde på at vinen har et sydlig innslag.

Om bildet lyver litt skal det sies at fargen var lys lys rubinrød. Lekker gjennomsiktig og til tross for at vinen både er usvovlet og ufiltrert var det knapt sedimenter i bunn. Så skjør at man nesten ble redd for å drikke den. Umiddelbart utrolig forsiktig på smak. Jeg hører jo ikke på mine egne velmenende råd og siden vinen ble konsumert litt på sparket (med hjemmelaget italiensk pizza), var det nå sånn det ble. Likevel. Når den først åpnet seg var det en utrolig deilig duft av røde frukter og bær, ispedd litt vått høstløv og skogsblomster. Så rart. Vår og høst på samme tid. Kanskje noe av det beste jeg har fått av pinot noir. Jeg digget måten man nesten måtte være stille for å nyte de fremdeles friske dråpene av frisk frukt og syre som perfekt matchet frukten som seg hør og bør, men som likevel hadde en mer kompleks smak når den fikk litt tid. Det var definitivt noe magisk. Selv om jeg tror faren min fremdeles foretrekker en godt barket Rioja

Du finner for øyeblikket ikke Philippe Pacalet på de fleste vinmonopol, men se etter den karakteristiske etiketten neste gang du er på reise – eller finn et alternativ hjemme. Om du vil utforsk Nuits-Saint-George som område har de for tiden 29 typer inne på Vinmonopolet – med priser fra i underkant av 300 kroner. For øvrig har de visstnok fortsatt gode burgundkjøp igjen på polet. De kan du lese om for eksempel på dn.no.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*