Octobre i november

Jeg ante ikke hva jeg skulle forvente da jeg åpnet flasken med den nokså minimalistiske etiketten Octobre. Jeg kjøper ofte vin fordi jeg liker etiketten. Det går som regel bra om man handler i en god vinhandel og jeg er langtfra  redd for å innrømme det. Det byr likevel ofte på noen overraskelser når man går for flasker som ikke har annen informasjon enn at man kan skjønne at vinen er rød. Flasken ble åpnet en litt regntung søndag, i det jeg var i ferd med å få meg en liten realitetsorientering. Vinteren er (snart) her, og har definitivt kommet for å bli.

Octobre 2015 (4 of 4)Jeg kunne nærmest se frisk rød frukt tømmes ut av flasken og opp i glasset mitt. 5 om dagen der altså. Om ikke lukten var sterk, var det røde kirsebær  og kirsebærstener og noen litt mykere nyanser av krydder som steg forsiktig ut av glasset. Fruktig. Deilig. På tungen prikket det ikke så rent lite, og jeg lurte et øyeblikk på om juicen var refermentert på flasken.  Kanskje litt. Det var definitivt karbonisk maserasjon det var snakk om. Octobre er faktisk årets innhøsting, så ferskere vin får man vel ikke.Uten sammenligning med Beaujolais nouveau for øvrig, det var åpenbart druer av den kraftigere typen. Det viste seg og være syrah og en liten del grenache. Frisk, fruktig og lett krydret. Perfekt til charcuterie og småsnacks som lettsaltede nøtter. Kanskje noen godt modne grønne oliven.

Octobre 2015 (3 of 4)Den siste tiden har jeg dumpet borti en god del ulike typer vin som er laget med karbonisk maserasjon. Til tross for sitt frynsete rykte er resultatet overraskende ofte morsom og annerledes vin. Friskheten får meg til å tenke på sommeren. Octobre i november, men jeg syntes brått det ble august.

Denne trenger litt luft for å åpne seg litt. Den blir vel ikke akkurat stor og kompleks likevel, men smaken kommer definitivt bedre frem og den litt ubehagelige gjærlukten forsvinner. Du kan jo forsøke Ingvild Tennfjords triks med å la den ta en tur i blenderen for effektivitet, men en halvtime i simaxen funker greit.

Les Foulards Rouges er en nokså ekstrentrisk, men ikke funamentalistisk produsent fra Rousillon sør i Frankrike.  Vinmakeren Jean Francois Nicq tilsetter lite sulfitter og praktiserer «lutte raisonnée» – eller minimalt med intervensjon gjennom vinmakingsprosessen.

Alternativt

Det er vel lite sannsynlig at du får tak i Octobre i Norge, men poenget mitt er likevel prøv noe nytt! Spør på polet om de har en primeur eller vin laget på årets innhøsting som ikke nødvendigvis er en Beaujolais nouveau. Ta kanskje med en Beaujolais nouveau samtidig. Den er forhåpentligvis på plass i polhyllene  førstkommende torsdag.

Hot tips

Det finnes faktisk Beaujolais Nouveau-fester i Norge også. Territoriet ved midnatt i dag for eksempel.

Octobre 2015 (2 of 4)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*