Litt om naturvin

Bildet er fra Ved Stranden 10 i København. Der får du blant annet naturvin. Vinen som er elsket og hatet. Det ser ut som det er få ting i vinverden som vekker like sterke følelser som nettopp naturvin. Bevegelsen av «naturvinmennesker» kan til tider virke religiøse. Kritikerne kan virke som en gjeng sutrete gamle, gubber som ikke er villige til verken å prøve nye ting eller akseptere at naturvin er kommet for å bli. Litt som Internett. En liten disclaimer til å begynne med. Jeg  er ingen radikal naturvinselsker. Jeg har verken skjegg, hornbriller eller for korte buker.  Jeg liker likevel konseptet bak naturvin. Jeg liker å prøve nye ting. Jeg har ingen forståelse for at det skal være noen grunn til å unngå en kategori vin som etterhvert begynner å bli både bedre, bredere og viktigere. På den annen side drikker jeg vel så gjerne også klassisk vin. Jeg sier også – ikke eller.

La det være sagt, naturvin er ikke et beskyttet begrep som økologisk vin eller biodynamisk vin. Dermed finnes det heller ikke en enkel definisjon på begrepet –  og slett ikke alle produsenter av det jeg liker å bruke det enkle begrepet natuvin på, ønsker selv å kalle seg naturvinmakere. Litt som indierock på en måte. Naturvin lages ofte av små uavhengige produsenter som ikke ønsker å havne i en bestemt kategori, men som likevel gjerne gjør det fordi det tross alt gjør livet litt lettere for oss som liker konseptet – og liker å skrive om det.

andershusa-linnkvitter-beaujolais-nouveau-paris-5-2015

Noen hevder at nettopp Beaujolais er naturvinens vugge Foto: www.andershusa.com

Hva er egentlig naturvin?

Om vi kan kalle det en bevegelse så sies det at den startet i Beaujolais av folk som var lei av de overkommersielle vinene som blir laget for å smake det samme fra år til år og som noen franskmenn mente hadde mistet uttrykket for terroir. Du tuller ikke med fransk terroir. Det var nok ikke så mye mangelen på terroir, men årsaken til at det forsvant som ledet gruppen med små, uavhengige produsenter til å gå tilbake til eldgamle vinmakingsteknikker. Økologisk produksjon var ikke nok siden en god del tilsetninger fremdeles er lov for økologisk produksjon, og særlig skiller ofte natuvinen seg fra annen vin med at den er tilsatt ingen eller kun en svært liten mengde svovel (SO2) og da gjerne først ved tapping. Mer menneskelig kontakt og mindre maskinkontakt med druene i vinmarken, ingen kunstige kjemikalier skal brukes som ugressmiddel eller insektsmiddel og generelt skal vinmakingen foregå med minst mulig intervensjon i prosessen.

Når druene endelig er plukket, helst for hånd, brukes skånsomme, gamle teknikker  Gjæringen skal oppstå spontant gjennom at de små gjærcellene i druene får virke uten bruk av gjærkultur og temperaturkontroll anses som unødvendig utover de muligheter du har naturlig i produksjonslinjen. Naturvin er ofte ufinet og ufiltrert og mange naturvinsmakere ønsker heller ikke å bruke fat til lagring og hevder ofte at det maskerer druens transparens.

Gjennom tiår har  naturvinen spredd seg fra Beaujolais til andre deler av Frankrike, kanskje særlig til Jura, Loire og Rousillon,  men til og med i klassiske distrikter som Burgund finner du nå naturvinsmakere som lager naturvin av høy kvalitet som for eksempel Philippe Pacalet. og videre sørover og etterhvert over landegrensene. Konsumentene blir en stadig mer mangeslungen gruppe, og selv om markedet fremdeles dras av de britiske øyer spres trenden i dag også gjennom de populære nordiske fine-dining restaurantene til en større gruppe enn skjeggete hipstere på sære vinbarer i Paris og andre steder. Det er det liten grunn til å tro at markedet for naturvin ikke bare skal øke i omfang i årene som kommer og ikke forblir det nisjemarkedet det fremdeles kanskje må sies å være i Norge i dag.

Philippe Pacalet Nuits Saint Georges Bourgogne rødvin Burgund vin rødvin 2008 (1 of 1)

Hei luksus-naturvin fra Philippe Pacalet. Burgund!

Hva med vinen?

Det finnes ikke noen one size fits all for naturvin. Produsentene varierer i hvordan de løser den filosofiske oppgaven i praksis. Noen bruker absolutt ingen intervensjon, ingen S02, ingen fining og filtrering osv, mens andre bruker lett filtrering og små mengder sulfitter ved tapping. Noen økologiske og biodynamiske vinmakere beveger seg også i retning av naturvin stegvis, en liten trend som kanskje også viser at mer konvensjonell vin og naturvin på sett og vis er i ferd med å konvergere. Dette fører til at man ikke kan si at naturvin er sånn eller slik, men ofte vil du finne at gode naturviner er skikkelig juicy eller i alle fall veldig fruktdrevet med sekundæraromaer nettopp i andre rekke. Om du prøver noen gode utgaver tror jeg du kommer til å skjønne hva jeg mener med funky vin. Noe naturvin trenger ekstra godt med lufting ettersom spontangjæring kan ha en tendens til å være veldig dominerende for nesen med en gang du åpner en flaske. Karaffel er alltid en god idé.

SP68 Arianna Occhipinti naturvin Sicilia

Arianna Occhipintis SP 68

Noen favorittprodusenter

Sicilianske Arianna Occhipinti – prøv de nokså rimelige SP68-vinene. Rossoen (den røde) har jeg skrevet om her.

Andalusiske Barranca Oscuro er en fantastisk produsent som holder til på 1200-1300 meters høyde rett ved vakre Granada. El Pino Rojo er noe av det flotteste jeg har smakt av pinot noir utenfor Burgund. Flere enn meg har fått øynene opp for denne. Men produsenten byr på en rekke andre cuvéer. Tres uves er slett ikke dum og det er heller ikke 1368.

Tournelle fra Jura er en liten produsent det kan være litt vanskeligere å få tak i i Norge, men kommer du over en cuvée er det bare å prøve seg. Chardonnayer og Juras signaturdrue savagnin – det kan nesten ikke gå galt. Er det bra nok for Maaemo er det bra nok for meg!

Testalonga fra Sør-Afrika er jeg i ferd med å falle fullstendig for. Craig Hawkins nyeste årgang er på plass i polhyllene i slutten av neste uke. Jeg har skrevet om tre av bandittene hans her.

Foillard fra Beaujolais. Hvis det er en kvalitetsprodusent som dukker opp ofte fra Beaujolais og som det er relativt greit å få tak i hjemme må det være Foillard. Jeg er ganske sikker på at han er på kartet både på Vinmonpolet, men også Territoriet vinbar i Markveien på Grünerløkka og Le Benjamin rett rundt svingen. En av de fire fra «the gang of four» av pionerer for naturvinsmaking i Beajolais.

Testalonga Baby Bandito 2016 2015 (6 of 9)

Tre små banditter fra Sør-Afrika. Craig Hawkins’ Testalonga leverer!

Hva er kritikken mot naturvin?

For å ta et partypiske argumenter fra  naturvinsskeptikere…

«Hvorfor skal jeg drikke naturvin når jeg kan drikke god, klassisk vin?# Et enkelt svar på det er vel at det ikke er noen god grunn til å drikke dårlig naturvin, men dette gjelder vel det meste her i verden. Som klassisk vin har også naturvin sine dårlige eksempler. Livet er for kort til å drikke (all slags) dårlig vin.

«Naturvin er en markedsføringsjippo». Ja, vel. Jeg hører hva du sier, men jeg skjønner ikke helt hva du mener. Hvis du ser på markedsføringsbudsjettet til en gjennomsnittlig naturvinsmaker er nok det vesentlig mindre i andel av totalt budsjett enn en stor, industriell aktør.

«Jeg liker ikke naturvin». Nei, vel. Enten er du ikke villig til å prøve nye ting eller så har du ikke fått den riktige typen enda. Kanskje var ditt første møte med en hipstervin på Manfreds i København og det kan jo skremme noen og enhver av oss til å tenke at vi aldri kommer tilbake (til naturvinen altså).

«Naturvin kan ikke lagres». Nja, ikke stemmer det helt. Om kvaliteten er riktig så kan den også lagres, men det er klart det krever enda høyere krav til vinmakingen, druenes kvalitet i utgangspunktet og ikke minst hygiene gjennom hele prosessen. De fleste av oss drikker særdeles lite årgangsvin uansett.

Konklusjon

Naturvin er for meg en gruppe vin det er like naturlig å teste ut som annen type vin. Dersom du ikke er all verdens nysgjerrig eller ønsker en helgardering for god kvalitet kan du alltids bruk vinvettreglene: Det er aldri feil å lytte til kjentfolk! Forhør deg på Vinmonopolet så vil de nok hjelpe deg!

andershusa-linnkvitter-beaujolais-nouveau-paris-12-2015

Tre klassikere fra Beaujolais. For oss som allerede gleder oss til den tredje torsdagen i november

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Ved Stranden 10 - andershusa
  2. Territoriet - andershusa
  3. Smalhans - andershusa

Leave a comment

Your email address will not be published.


*