Naturlig og vibrant i Beaujolais

Vi ville besøke noen unge vinmakere mens vi var i Beaujolais. Mens firerbanden (Lapierre, Breton, Foillard og Thévenet) har hatt ekstremt stor betydning for regionen og for naturvin de siste tiårene er det noe med å møte den nye generasjonen også. De som har valgt vinen foran storbylivet. De som fortsatt får landsbyene i Frankrike til å fortsette å puste. De som fører bølgen videre, og Paul-Henri Thillardon er en av dem.

Paul Henri Thillardon naturvin Beaujolais Chenas Bojo Bojonovo Beaujolais nouveau-5

Jeg vil ha et rom som dette <3

Paul Henri Thillardon naturvin Beaujolais Chenas Bojo Bojonovo Beaujolais nouveau-8Paul Henri Thillardon naturvin Beaujolais Chenas Bojo Bojonovo Beaujolais nouveau-6Thillardon-brødrene vokste opp i sørlige Beaujolais, og druedyrking er i blodet deres. Fremdeles dyrker faren druer lengre sør, og disse blir levert til kooperativet der. I 2008 startet Paul-Henri imidlert forsiktig opp for seg selv.  I begynnelsen med leide jordlapper, etterhvert med egne marker og med god hjelp av sin bror, Charles som offisielt ble en del av teamet i 2012. Thillardon holder til i Chénas, den minste av cruene i Beaujolais som ligger klemt mellom Fleurie, Saint Amour og Moulin à Vent.

I størrelse har han 13 hektar plantet med Gamay, og fra 2018 vil han ha noe mark plantet med Chardonnay.  Det har ikke vært bare enkelt å konvertere vinmarkene fra konvensjonell drift til økologisk og etterhvert mer og mer biodynamisk, men etter noen år har balansen gjenoppstått , og vinen har blitt bedre og bedre.

Paul Henri Thillardon naturvin Beaujolais Chenas Bojo Bojonovo Beaujolais nouveau-3

Paul Henri Thillardon naturvin Beaujolais Chenas Bojo Bojonovo Beaujolais nouveau

Paul Henri Thillardon naturvin Beaujolais Chenas Bojo Bojonovo Beaujolais nouveau-2Bak huset deres som også inneholder vinkjelleren og huser utstyret, ligger hans beste mark, Chassignol, en mark med vinstokker som er rundt 90 år gamle og har lav, men konsentrert avkastning. Der oppe sammen med vinstokkene er det også en bikube og et lite hønsehus – et lite tegn på den biodynamiske filosofien Thillardon følger. Alt henger sammen med alt. Glade bier gir glade vinmarker! Det gjør helt sikkert glade høner også.

I september når modningen er på sitt optimale, legges druene under mikroskop for å se an gjærsoppen og så høstes de 13 hektarene manuelt ved hjelp 30 plukkere, 4-5 bærere og 4-5 ved sorteringsbrettet. Alle Thillardons marker er økologisk sertifisert, men Paul-Henri bruker en rekke biodynamiske hjelpemidler, og har stor tro på månens posisjon som en betydningsfull faktor både ute i vinmarken, for vinmakingen og ved vinsmaking.

Druene som plukkes ankommer tankene ved hjelp av tyngdekraften og i vinmakingen tilsettes verken gjær, svovel eller sukker. All Thillardons vin blir laget ved hjelp av hele klaser som gjennomgår karbonisk maserasjon, og som en hver god vinbonde i Beaujolais lager de en liten andel Beaujolais Nouveau-festen. Her er maserasjonstiden ultrakort, tre til fire dager, og mengdene så små at det stort sett bare holder til familie, venner og enkelte andre heldige, en slags ujålete microcuvée. De øvrige vinene er laget  mer sofistikert, men hvem elsker ikke et glass bojonovo den tredje helgen i november?

Paul Henri Thillardon naturvin Beaujolais Chenas Bojo Bojonovo Beaujolais nouveau-42015 var et vanskelig år. Etter to tørkeperioder kom heldigvis regnet i august slik at bærene kunne modne ferdig. Varmen førte imidlertid til høyt sukkernivå og dermed høyt alkoholpotensiale, og dette gjør i følge Paul-Henri vinmakingen utfordrende fordi den alkoholiske fermenteringen tar lengre tid enn vanlig. Maserasjonen, eller skallkontakten varte omtrent en måned mens selve fermenteringen tok 4-5 måneder. Thillardon tapper vinen på flasker i september og i Norge lanseres den forhåpentligvis på nyåret.

Vinsmakingen fant sted i det ene rommet hvor vin fra 2015 fortsatt var på fat og hvor Paul-Henri også oppbevarer noe av sin egen vin fra venner som også er vinbønder. Det viste seg at vi hadde en felles interesse både hva gjelder produsenter i Beaujolais og Jura.

Vi skulle få smake viner fra 2014, og flere av dem finner du på Vinmonopolet. Det er alltid morsomt når en vinsmaking begynner med en skikkelig skål. Det gjorde det hos Thillardon.

Paul Henri Thillardon naturvin Beaujolais Chenas Bojo Bojonovo Beaujolais nouveau-11

Paul Henri Thillardon naturvin Beaujolais Chenas Bojo Bojonovo Beaujolais nouveau-10

Astrid – my partner in crime.

Raisin Libre 2014

Raisin Libre (Fri drue) er en knøttliten cuvée laget på samme måte som Beaujolais Nouveau – karbonisk maserasjon med kort skallkontakt. Denne vinen er super juicy, rett frem, med tendenser til funkyness. Masse av kirsebær og bringebær, men uten tilsatt gjær får den ingen av sukkertøysaromaene som ofte forbindes med bojonovo. Deilig vin til sommerens lettere måltider eller bare på brygga uten en matbit. Dessverre er den nærmest umulig å få tak i.

Les Carriéres 2014

Her kommer druene fra vinstokker som står på en grunn av flintsten. I Beaujolais mener de at det er flinstenen som er opphav til det noe reduktive preget når man åpner vinen. Det forsvinner snart i glasset, og 2014-årgangen er i følge Thillardon akkurat i ferd med å åpne seg nå. Godt med rød frukt som modne kirsebær, ispedd bringebær. Vinen er myk med en fin syrestreng som balanserer frukten og lette hint av blomster på en sommereng gjør vinen elegant og lett på foten. Kan fint drikkes nå, kan fint holdes noen år i kjelleren.

Les Vibrations 2014

Paul-Henri understreket at Les Vibrations vinen var spesielt laget for dere selv. Jeg er glad de ikke har stor nok familie eller venner til å beholde den for seg selv. Denne vinen som er et blend av druer fra fire ulike parseller er like vibrant som navnet. Her er det mørkere frukt, og modne moreller får følge av både blåbær og bjørnebær samt noe floralt som gjør den svært elegant. Fin og fruktig og lang avslutning. En deilig vin det er verdt å investere 249 kroner i.

Moulin à Vent 2014

Thillardon har også noe vinmark i cruen Moulin à Vent, en av de større cruene i Beaujolais som er bedre kjent for å lage viner på Burgundvis. Dette gjør at stilen til Thillardon skiller seg vesentlig fra Moulin à Vent slik vi smakte dem på Chateau du Moulin à Vent for bare noen dager siden. I Thillardons tilfelle er frukten mer utpreget og fatpreget noe mindre. Fargen er mørkere enn de andre vinene, den er mer tanninrik og har mørkere, modne bær. Plommer, bjørnebær og blåbær gir en fyldigere smak og en flott syrestreng sørger for den perfekte balansen. Et hint av fioler gir vinen et floralt preg som bidrar til kompleksiteten, men som også gjør at vinen føles lett på tå. Vinstokkene er plantet sørvestvendt på granitt, og kanskje er den lille x-faktoren i vinen det mineralske preget som det er vanskelig å sette presise ord på. Her er det bare å smøre seg med tålmodighet. Denne vinen tåler kjelleren, men ikke et vondt ord sagt om dem som drikker den nå.

Les Blemonts 2014

Disse vinstokkene vokser på jordsmonn av leire, mens også denne vinen har mørke skogsbær i smakspaletten føles den veldig frisk og har hint av det ytterste laget i appelsinskall fra en moden appelsin. Vinen har en fyldig og fin kropp og en lang finish, men kjennes fremdeles frisk og raffinert.

Chassignol 2014

Finalen. Det lages bare 3000 flasker av denne (i et godt år) fra de tre hektarene med 90 år gamle vinstokker i Thillardons bakgård. Her er det granitt og kvarts i jordsmonnet. De gamle vinstokkene gir små bær med en god ratio mellom frukt og skall, og godt konsentrert frukt. Kirsebær, blåbær og violer er nesten som en symfoni. Denne vinen er så lett, nesten som fin te og krever din fulle oppmerksomhet. At det finnes flere igjen av denne på Vinmonopolet, pent priset til rett i underkant av 300 kroner er nesten et under i seg selv. Gamay på sitt aller, aller beste.

Paul Henri Thillardon naturvin Beaujolais Chenas Bojo Bojonovo Beaujolais nouveau-12

Familiens egen hvite vin – rett fra fatet!

En fût

Paul-Henri gav seg imidlertid ikke med dete. Det viste seg at selv om han sa han ikke skulle begynne hvitvinsproduksjon før i 2018 hadde han en liten perle på lager. En mengde chardonnay byttet i fjor hender med en tilsvarende gamay, en byttehandel mellom to venner. Han har vinifisert den selv, og resultatet som vi fikk smake rett fra fatet var en deilig, fruktig chardonnay med en lett parfymert duft og fremdeles litt fizzy som tyder på at fermenteringen ikke var fullstendig avslutning. Vi vil ha mer av dette, og gleder oss allerede til å se Thillardons første kommersielle hvite.

Paul Henri Thillardon naturvin Beaujolais Chenas Bojo Bojonovo Beaujolais nouveau-13

Og med disse flaskene forlot vi Chénas…

Leave a comment

Your email address will not be published.


*