Et møte med Houillon-Overnoy

Mitt første skikkelige møte med Overnoy var i Antwerpen, på Veranda. Gutta som hadde tatt meg med kunne ikke la være å bestille Overnoys Poulsard da de så stjernene jeg fikk i øynene da etiketten åpenbarte seg på øverste hylle i vinskapet som ligger vendt ut mot publikumet i vinbaren. Restauranter som fører Overnoy har så begrenset kvantum at det ofte ikke står på vinkartet slik at kun de som spør eller vet får anledningen. Importøren i Brussel kunne fortelle meg at han kun solgte til regelmessige kunder. Så før Veranda – ingen Overnoy på meg.

2 Houillon Overnoy Pupillin Jura Arbois naturvin Pierre Emmanuel_-2 2 Houillon Overnoy Pupillin Jura Arbois naturvin Pierre Emmanuel_-3 Det fins så langt jeg vet ingen som importerer Overnoy til Norge selv om det sikkert finnes i gode kjellere rundt om. I naturvinskretser er den eldre, katolske (og dypt religiøse) Pierre Overnoy en legende. Oppvokst i vinmarkene var det naturlig å studere vin. Å komme tilbake fra skolebenken og gjøre om teori til praksis ved å innføre nye, mer moderne måter å lage vin på skulle like vel vise seg å være en nedtur for unge Pierre. Han kunne ikke skjønne hvorfor vinene til faren og broren smakte bedre enn hans egne – hvorfor deres vin var levende og mer vibrant enn hans egne, moderne vin. I etterkant av dette bestemte han seg for å gå tilbake til de tradisjonelle måtene å dyrke på med et begrenset jordområde, hvor vinmarkene ble dyrket på mest mulig naturlig vis uten bruk av innsektsmidler, ugressmidler eller annet som ikke hørte naturlig til i markene i Pupillin. Duoen Houillon-Overnoy mener at man må jobbe preventivt, heller enn å reparere og at man må øke den naturlige sykdomsmotstanden i planten. Helst gjør de så lite som mulig, og mener at det er vanskelig å forsvare den utbredte bruken av Bordeauxmix (kobber og svovel) om man tar utgangspunkt i hva som over tiår har vært resultatene av dette.

2 Houillon Overnoy Pupillin Jura Arbois naturvin Pierre Emmanuel_-11

2 Houillon Overnoy Pupillin Jura Arbois naturvin Pierre Emmanuel_-5Ikke bare dyrkes druene naturlig, her er det kun spontangjæring og ingen filtrering. Stort sett blir Overnoys flasker lagret lengre enn det meste i samme prisklasse som slippes på markedet. Selv hevder Overnoy at man ikke trenger filtrering og klaring dersom man lar vinen få utvikle seg i sitt eget tempo. Smakingen får meg absolutt til å tro at dette kan være tilfellet. Det mest moderne hjelpemiddelet Overnoy bruker er sannsynligvis temperaturkontroll.

Det er upresist å snakke om Overnoy. Selv har Pierre Overnoy bikket 80 som er uten arvinger allerede for ganske mange år siden overlatt det meste av ansvaret for vinmarkene og vinproduksjonen til Emmanuel Houillon – de siste årene har også etikettene vist dette. Det er ikke lengre Overnoy, men Houillon-Overnoy. På grunn av dette kan Overnoy utvikle seg som brødbaker. Mannen er en pasjonert surdeigsbaker, og spontanfermenteringen i hans naturlige vin har kanskje dannet den naturlige broen til denne pasjonen.

Det er noe med viner med dette snevet av magi og forventning som følger av den begrensede tilgjengeligheten. Jeg blir alltid litt redd for å bli skuffet. Overnoys viner er også fremdeles relativt sympatisk priset. Også tilgjengeligheten er relativt sosialdemokratisk bestemt. Det er sjelden en restaurant eller en enkelt importør får mer enn en kasse (6 flasker) av hver cuvée tilgjengelig. Ofte ikke mer enn Poulsard, Chardonnay og Savagnin.

Houillon-Overnoys vinmarker og vinkjeller ligger i Pupillin, en døsig landsby noen kilometer fra Arbois, Juras vinhovedstad. Den lille landsbyen er ikke beskjeden på egne vegne. Ved porten til byen finner du de fem Juravinplantene med pedagogiske beksrivelser av hver enkelt – Poulsard, Trousseau, Pinot Noir, Savagnin og Chardonnay – og et nokså stort skilt med «Pupillin – verdens poulsardhovedstad». Ingenting sier fransk stolthet som litt ekte patriotisme, denne gang ispedd litt godt humør, og det er vel ikke mange andre steder denne druen dyrkes…

Jeg ble ikke skuffet, verken på Veranda eller hos Pierre Overnoy. Tvert i mot ble nok dette møtet også det som skulle overbevise meg om poulsardens fortreffelighet og produsentens velfortjente plass i Jura-hierarkiet. På toppen.

Vi ble vist gjennom Pierre Overnoys kjøkken og inn i stuen av Emmanuel som tok seg av smakingen med oss, en liten gruppe av skandinaver, japanere og en amerikaner. En gruppe som bestod av sommelierer, importører og vininteresserte. Nå og da stakk Pierre hodet innenfor for å ta en telefon, svare på ytterligere spørsmål og finne ut hvem vi var. Det skal sies at vi nok var litt starstruck av både han og Emmanuel. Mye kan sies om smakingen. Jeg håper disse inntrykkene gir et lite innblikk – og kanskje lyst til å prøve om du er så heldig å komme over noen av Houillon-Overnoys eminente viner.

2 Houillon Overnoy Pupillin Jura Arbois naturvin Pierre Emmanuel_-9

Pasjonerte Emmanuel Houillon

Chardonnay 2011 ouille

Klar, fin dyp gul, og i følge Houillon en litt trang inngang duftmessig. Den åpnet seg imidlertid raskt i glasset.  Chardonnay fra ulike (kjempestore) fat blandes, og denne er fortsatt ikke ferdig justert – nye 600 liter skal blandes inn når månen er i riktig fase. I tillegg til å følge noen biodynamiske prinsipper følger Houillon-Overnoy også noen relativt praktiske retningslinjer: hvor lenge kan vi egentlig ha vinen i kjelleren logistikkmessig. Det kan komme an på størrelsen av de ulike avlingene. Deilig modne epler, et hint av mandarin og hylleblomster. Vinen er intens, uten å være overveldende rik. Det er en annerledes chardonnay som føles ung, men lagringsdyktig.

Savagnin 2011 ouille

Den hvite Juradruen har et karakteristisk preg av hylleblomst og sitrus når den er ung. Denne vinen er lys, helt klar og har i tillegg en kompleks duft av tørkede aprikoser, modne epler og et svakt innslag av honning og litt søtaktige kryddere som kanel. Den er kompleks og har en lang frisk utgang og føles frisk og superelegant. Toppversjon av en drue vi burde drikke mye, mye mer av. Ung savagnin passer fint til enkle sommerretter.

Chardonnay Savagnin 2013

2/3 chardonnay, 1/3 savagning. Kraftigere frukt enn de foregående. Pink lady epler, modne aprikoser og appelsinskall.  Igjen lett duft av hylleblomst. Tåler kraftigere mat enn den unge savagninen. Grillet hvit fisk en sommerkveld for eksempel. Så lang og god at jeg noterte meg at jeg ikke trenger flere viner enn denne (, men det sa jeg heldigvis ikke høyt til noen – vi hadde ikke nådd høydepunktet i smakingen enda).

Hvert års blend justeres ettersom hvordan sesongen har vært og begynner testingen først og fremst ved bruk av tid og med blandinger i små kvanta (type flaske) – og ikke ved bruk av «jets» som mer kommersielle aktører ofte bruker for å sette fart på prosessen. Som med de andre cuvéene jobber teamet med tyngdekraften og manuelle prosesser.

Poulsard 2015

Poulsard er Jura-druen som gir den blekrøde fargen til tross for mange ukers maserasjon, i dette tilfellet 6 uker. Et sjarmerende fizzy inntrykk i starten. Rød frukt (knuste markjordbær og kirsebær), fersken og appelsinskall. Hvor kommer det fra dette med at Poulsard gjør seg best i et blend? Den er så vibrant, så transparent, så ren. Så skjør at den lett kan tas for å være en rosé.  Funk og eleganse på samme tid. Så helt glou glou. Det finnes god Poulsard om du er villig til å lete – dette er min beste til nå. En perfekt rødvin for sommeren.

2 Houillon Overnoy Pupillin Jura Arbois naturvin Pierre Emmanuel_-72 Houillon Overnoy Pupillin Jura Arbois naturvin Pierre Emmanuel_-8Savagning ouille 1998

Det er ingen grunn til å la deg vente i spenning. Jeg begynner med konklusjonen, og dette er definitivt den beste hvitvinen jeg noen gang har smakt.

Til slutt kom en Savagnin fra 1998 som ble tappet i 2010 på bordet. Den gjør nærmest et byks ut av glasset. Duften er så intens og kompleks at flere av dem som sitter rundt bordet gjør seg sidesvis av notater om denne vinen. Til å begynne med er det temmelig høy intensitet av overmodne epler, rosiner, søte krydre og honning – til den grad at man tror det er en dessertvin før man smaker. Etterhvert kommer det en symfoni av modne frukter – aprikoser, hvite blomster, ristede nøtter men også en mye kraftigere krydderduft det umiddelbart er vanskelig å sette ord på før karrien «kommer på bordet». Det er det vi har lest om. Hvordan Vin Jaune smaker av karri, hvordan lagret savagnin kan uthvikle seg fra de florlette unge og lettbente vinene til disse smaksbombene. Syrestrengen holder kompleksiteten sammen, og smaken er  så langt at jeg nærmest fremdeles kan kjenne den. Jeg kan i alle fall drømme om den. Så konsentrert, så kompleks at jeg tror den ville sprengt Parker-skalaen for naturvin om den fantes.

3 Houillon Overnoy Pupillin Jura Arbois naturvin Pierre Emmanuel_

Å spytte ut Overnoys 1998 føles bare feil…

Det skal sies at vi dro til nærmeste restaurant, bestilte en treretters meny uten å se så mye på hva den inneholdt. Og bestilte en flaske Savagnin 2011.

Pupillin – jeg kommer tilbake!

2 Houillon Overnoy Pupillin Jura Arbois naturvin Pierre Emmanuel_-12

Pierre Overnoys berømte brød…

 

 

 

 

 

1 Trackback / Pingback

  1. Our Top 25 Wines of 2016 - andershusa

Leave a comment

Your email address will not be published.


*