Minty cab sauv fra Coonawarra

Coonawarra. Jeg må si jeg aldri hadde hørt om stedet før. Riktignok har geografi aldri vært min sterke side heller. Det hindret meg likevel ikke i å bli utrolig nysgjerrig da vi var innom dette lille område et stykke inn fra kysten i Sør-Australia på WSET-kurset jeg tok i fjor. Spesielt kjent for kraftige cabernet sauvignon-viner med utpreget mynte- og eukalyptus-smak hørtes nokså funky ut. Tung, men likevel funky.

Jeg tok dermed umiddelbart på det jeg trodde skulle være et enkelt oppdrag – å få tak i en Coonawarra så raskt som mulig. Enklere sagt enn gjort, i Brussel klarte jeg ikke å oppdrive den. Dermed var det bestillingsutvalget i Norge jeg måtte ty til. Jeg sendte pappa av gårde for å hente flasken som han siden tok med seg til Belgia. Her snakker vi definitivt ikke kortreist, og jeg må sannsynligvis nedbetale karbonavtrykket over en lengre periode.

Coonawarra Australia Wynns cabernet sauvignon (3 of 9)

Coonawarra skal ha et klima omtrent som Bordeaux, et relativt fuktig miljø med maritim påvirkning på marginen av hvor cab sauven kan modnes. Jorden består av kalkstein og er dekket av et rød leirjord – terra rossa. Kombinasjonen cab sauv og rød jord skriker formelig kraft og fylde, så da jeg skulle ha noen venner over på pulled pork av mangalitsa (den søte, hårete ungarske grisen) tenkte jeg at anledningen for Wynn’s Coonawarras 53 utgave av Black Label cab sauven kunne være et bra valg. Så var kanskje ikke min beste vinvenninne helt overbevist i utgangspunktet.

Coonawarra Australia Wynns cabernet sauvignon (6 of 9)Vi tok derfor på oss det tøffe oppdraget med å smake vinen før gjestene kom – og hadde selvfølgelig noen mer sikre kort fra Rhône for sikkerhets skyld. Her er det to risikofaktorer som spiller inn 1) Vinen er så dårlig at vi trenger noe i bakhånd eller 2) Vinen er så god at det ikke er mer igjen når gjestene kommer.

Wynn’s Coonawarra Black Label 2008 Cabernet Sauvignon var nesten litt mer enn vi forventet. Kraftig og tydelig som cabernet sauvignon og akkurat så tydelig på ville urter som vi hadde tenkt oss. Denne eukalyptusskogen må være rett i nærheten. Mørke, modne solbær og tydelig eikepreg. Litt røksmak uten å bli speiderbål og en lang kraftig avslutning. At vi ikke avsluttet flasken før gjestene kom var nok mer et resultat av å ha dårlig tid enn noe annet.

Coonawarra Australia Wynns cabernet sauvignon (8 of 9)Konklusjon

Wynns er definitivt en morsom produsent vi gjerne forsøker igjen, det samme er Coonawarra. Denne er fra Vinmonopolets bestillingsutvalg og koster 159,90. Her får smaksløkene mye igjen for pengene. En typisk vintervin til kraftige kjøttretter. Et perfekt valg til vår mangalitsa med lakris og røkt paprika. Noen ganger kan for mye av det gode være helt perfekt!

Coonawarra Australia Wynns cabernet sauvignon (1 of 9)

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*