Miniguide til Champagne

Det er en priviligert situasjon å få bo noen år så tett på Frankrike og bare en liten tretimers biltur fra  Reims i Champagne.  Min gode venninne Astrid og jeg er i ferd med å planlegge vår tredje tur dit. Tidlig i vårsesongen er kanskje ikke landskapet det aller vakreste, men samtidig er det mindre turister og folk har som regel litt ekstra tid til å slå av en prat. Å si at vi planlegger turen er kanskje ikke helt presist. Av planlegging handler det stort sett om å få leid en bil med automatgir og bestilt et rom på Hotel de la Paix i Reims. Siden det er vanskelig å vite nøyaktig hvor lang tid ting tar er det også litt vanskelig å gjøre for mange avtaler på forhånd som er det de fleste anbefaler.

Champagne reise vin Frankrike (5 of 9)

Viticulture i praksis

Champagne reise vin Frankrike (2 of 9)

Les Crayeres – bare en enkel fransk B&B

Champagne-regionen har etter hvert blitt ganske stor, og for de fleste er det naturlig å starte i Reims selv om det er fine ting å se også mye lengre sør i regionen. Reims er imidlertid et fint utgangspunkt for å besøke også Epernay og ikke minst den litt mer pittoreske Hautvillers hvor Dom Perignon er gravlagt.

Vi velger Reims som utgangspunkt. Byen er hyggelig og har det du trenger, og du kan fint kjøre til Epernay og Hautviller, Ay og Bouzeron derfra. Ta med en sjåfør som er mer interessert i Frankrike en vin så kan du ta en tur langs årets Route du Champagne. Du trenger egentlig ikke kart til den. Den er godt skiltet og får deg trygt fra familiegård til familiegård for både smaking og innkjøp.

Champagne reise vin Frankrike (6 of 9)

Vi må jo smake litt også. Feminint hos Gobillard

Hvilke champagnehus besøker man?

Det er helt endless med opportunities.

Jeg liker familieeide Taittinger godt. Ikke bare er det et godt alternativ blant standard non vintage champagnetyper. Her får du et godt innblikk i champagnens historie, husets stil og et besøk i en klassisk champagnekjeller. Like nært byen Reims finner du også Veuve Cliquot – og selvsagt en rekke andre vi synes har vært mindre spennende.  Husk å bestille på forhånd dersom du er avhengig av å være der til en bestemt tid eller ikke kan vente. Prisen avhenger litt av hvor mye og hva du smaker. Benytt anledningen til å prøve topp-cuvéen Comte.

J. Lassalle er et middels stort champagnehus som drives av tre generasjoner kvinner. Kvaliteten er skyhøy, prisen fremdeles overkommelig. Vi har kun fått møte den eldste damen i familien da resten av dem var på ferie under vårt besøk. Du trenger bil for å komme hit, men champagnen er knallgod og siden har jeg fått den servert på flere gode steder som Studio* i København.

Champagne reise vin Frankrike (7 of 9)

Hautvilleres

Langs champagneruten finner du også mange små champagnehus. Et sted vi har vært flere ganger er Bouchet-Lemoine. En liten familie som har laget champagne over generasjoner med høy kvalitet og fremdeles relativt lave priser. Ved inngangen til Hautviller finner du Gobillard som også er verdt et besøk for både smaking og innkjøp. Folk er gjestfrie i Champagne!

Som regel er det skiltet til champagnehusene og merket med smaking. Smakingen er ofte gratis, eller man betaler noen euro dersom man bare skal smake og ikke kjøpe.  Har man planlagt et større champagnehus, en tur til Hautviller og å svinge en liten tur innom champagneturen er et godt utgangspunkt lagt også for å ta noe på sparket. Husk at landsbyer i Frankrike stenger fullstendig ned gjennom lunsjen, så pass på å planlegge både inntak av kalorier og eventuelle besøk litt etter dette.

Champagne reise vin Frankrike (8 of 9)

Hautvillers – fins knapt bedre steder å ta seg en velfortjent hvil

Spise og sove

Man må faktisk spise også når man er i Reims.  Økologiske frokost på Pain et ciel er alltid hyggelig. Sjømat  på rustikke Le Bocal, hvor sjømaten er så fersk at den nærmest spreller fremdeles når du får den på askjetten og hvor det er liten sjans for at du forstår hva de har på menyen er en sikker vinner. Pent priset champagne og østers og fransk, uformell stemning. Le Foch for den som ønsker mer tradisjonell, fransk stemning. Og selvfølgelig ingen vintur uten besøk på vinbar. I Reims er vår favoritt Le Coq Rouge. Et deilig lite sted med et godt utvalg vin på glass.

Champagne reise vin Frankrike (1 of 9)

Le Coq Rouge – når du blir lei av champagne…

Hvis du er interessert i å legge igjen en god del kroner på et fint sted å bo er det Les Crayeres som gjelder. De har også en visstnok utrolig to-stjerners restaurant som er på listen for vårt neste besøk. Les Crayeres er medlem i Chateaux & Relais og ligger nesten rett ved siden av Veuve Cliquots besøkssenter i utkanten av Reims. Ellers er Hotel de la Paix det eneste trygge alternativet vi vet om, et helt vanlig businesshotell.

I Hautvillers ligger den hyggelige champagnebaren Au 36. Her får du nydelige tapas og kan se på det forsiktige livet i den pittoreske landsbyen om du får plass på terrassen en solfylt dag.

Champagne reise vin Frankrike (9 of 9)

Alltid, alltid ta med en sterk mann når du kjøper champagne i Hautvillers og skal gå til Epernay

6 Comments

 1. Fin artikkel. Champagne er alltid morsomt å besøke. Og ikke minst lærerikt. Om du får tid en gang, smutt innom Boizel. En gammel familiebedrift som lager riktig bra vin uten at man behøver å ta lån på huset for å drikke den.

  • Flott tips, Vidar! Det er alltid fint å smake ting man ikke trenger å øke rammelånet for å prøve 🙂 Jeg noterer!

 2. Mona Langstad 06/08/2017 at 3:00 pm

  Hei Linn! Jeg leser bloggen din med stor interesse, for jeg skal selv starte på WSET kurs nå i august. Mannen min og jeg planlegger en tur til Reims i november i år. Hva tenker du om å reise dit på denne tiden av året? Jeg regner med at det er aktivitet og turisme der året rundt, stemmer det?

 3. Hei Mona! Jeg har ikke vært der selv i november. Markene virker nok noe mer «øde» ettersom innhøstingen er over. Mange tar nok i mot gjester, og jeg antar turistsesongen er over slik at det for så vidt kan hende det er enklere enn ellers. Mange hus liker at man kontakter dem på forhånd i alle tilfeller, men de store er nok åpne uansett. Champagnes turistkontor (på nett) har mye informasjon og hvert år settes det så vidt jeg forstår opp champagneruter for bil man kan kjøre etter! Lykke til med ferden og WSET-kurset!

  • Mona Langstad 06/08/2017 at 7:08 pm

   Takk for tilbakemeldingen Linn. Da blir det nok tur på oss i november tenker jeg. Vi var i Champagne i sommer, så det blir spennende å komme tilbake og se hvordan det er der på en helt annen tid av året.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*