Marie Lapierres 2015

Marcel Lapierre er kanskje først og fremst er kjent for å være i firerbanden som fikk Beaujolais tilbake på kartet med sine spontangjærede og usvovlede viner. Han døde for noen få år tilbake, og i dag er det hans barn Matthieu og Camille som driver Domaine Lapierre videre, mens hans kone Marie har fortsatt sitt eget prosjekt i samarbeid med Chateau Cambon som hun også var involvert i før sin manns død.   marie-lapierre-chateau-cambon-beaujolais-naturvin-gamay-2016-5   marie-lapierre-chateau-cambon-beaujolais-naturvin-gamay-2016-8     Jeg var så heldig å få smake Maries viner med henne i april, rett etter at deres 2015-viner ble lansert på det belgiske markedet. En dame med karisma og utstråling som bare franske kvinner kan ha, og viner som perfekt reflekterer hennes elegante og ærlige personlighet. Chateau Cambon-vinene kommer jeg tilbake til så ofte jeg kan, og det er heldigvis lett i Brussel. I Norge importeres vinene også, men de er litt vanskeligere å komme over. I fjor fikk Chateau Cambons Beaujolais Nouveau til 150 kroner en god velkomst, også hjemme – og jeg håper allerede noen av de større Vinmonopolene er klare til å ta opp bestillingen og få vinene ut i tide til Bojonovo-feiringen i år.

Forrige uke fikk jeg imidlertid smake tre av de samme vinene igjen knapt fem måneder etter lanseringen. Fem måneder til har gjort vinene godt, og det er ingen grunn til å utsette smakingen av den generøse 2015-årgangen. Agathe hos Titulus tok meg igjennom vinene – og en førpremierre på deres nye toast snacks. For uten mat og drikke – dugere smakeren ikke.

marie-lapierre-chateau-cambon-beaujolais-naturvin-gamay-2016-3

marie-lapierre-chateau-cambon-beaujolais-naturvin-gamay-2016-10

marie-lapierre-chateau-cambon-beaujolais-naturvin-gamay-2016-11

marie-lapierre-chateau-cambon-beaujolais-naturvin-gamay-2016-12Le Cuvée du Chat 2015

Det skal ikke være enkelt i den franske vinverdenen, og kattecuvéen er et samarbeid mellom etterkommerne av han som aldri offisielt fikk plass i firerbanden av Kermitt Lynch, nemlig Joseph Chamonard, og Lapierre-familien. Mens druene kommer fra Lapierres eiendommer, er det Jean Claude Chanudet som «vinifiserer». I 2015 har cuvéen status som Vin de France, og ikke som tidligere da den har hatt status som generisk Beaujolais. 2015 smaker ikke dårligere av den grunn. Lekker rubinrød farge som bare Gamay kan gi (muligens en noe subjektiv observasjon), men smaker deilig av knuste bringebær, kirsebær og blå blomster. Finslipte tanniner i den lette avslutningen. En vin som sier glou glou.

Chateau Cambon 2015

Supersaftig og deilig Beaujolais. Akkurat passe frisk til at dette blir min hverdagsfavoritt, spesielt til tomatbaserte retter. Deilig duft av kirsebær, bjørnebær og nyanser av en sommereng. Dette er ukomplisert, men så deilig!

Le Cambon 2015 (magnum)

Det er lett å la seg forføre når magnumen åpnes, og hvorfor ikke la det stå til. Le Cambon har enn lett fizz innledningsvis, og er utpreget saftig preg med en symforni av sommerens bær.  Modne jordbær, bringebær og bjørnebær, men likevel florlett, frisk og floral. Det klart mest mest elegante jeg har smakt av generisk Beaujolais i år. Her er det lett å la seg lede til topp-produsenter i Fleurie , eller til og med strekke det så langt som at jeg får Philippe Pacalet-assosiasjoner.

Nå er det forresten bare snakk om dager før de setter i gang innhøstingen i Beaujolais. Er det flere enn meg som venter på årets Bojonovo?

marie-lapierre-chateau-cambon-beaujolais-naturvin-gamay-2016-4

marie-lapierre-chateau-cambon-beaujolais-naturvin-gamay-2016-2

Min favorittutsikt – hos Titulus selvfølgelig!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*