Love Joy 2014

Våren har fart hardt med Burgund, inkludert Chablis i år. Først kom det hagl. Men det var før knoppene kom og sprang ut. Så knopper. Så vårfrosten. Og igjen hagl. Det blir ikke avkastning fra en del av markene i år. Vi merker ikke så mye til dette i Brussel. Været er varmere. Sommeren nærmere. Og årets avlinger ligger langt frem i tid. Men jeg tok frem den fine flasken med Love Joy da jeg leste om Chateau de Beru. Om Athénaïs og hvordan hun strever med årets avling – før den en gang er et virkelig faktum. Chateau de Béru lager noen virkelig gode viner som jeg først oppdaget på en vinbar i Brusssel hvor jeg var så heldig å komme over deres topp-cuvée fra 2013-årgangen. Siden fikk jeg være med på en smaking hvor jeg fikk smake en rekke av hennes Chabliser, og flere av hennes cuvéer som går under hennes eget navn Athénaïs. De siste baserer seg på druer hun kjøper inn og selges gjerne som Vin de France.

Chateau de Béru driver etter bærekraftige prinsipper og er engasjert i klimasaken. De driver økologisk i vinrmarken som fremdeles pløyes med hester. I kjelleren spontanferes druene. Da jeg møtte Athénaïs kunne hun fortelle at Love Joy-navnet ble til en sen kveld og kom i snakk kometen Lovejoy. Kometen som er kjent for å legge fra seg både alkohol og sukkermolekyler på sin ferd i verdensrommet passerer jorden med ujevne mellomrom og er uforutsigbar. Slik er også vinen Love Joy. Den er så langt fra kommersiell konsistent fra år til år som du kan komme – her lages den vinen som passer best til druene. Et år kan det være pét nat, et annet en tørr hvitvin. Avhengig av hva naturen gir av syre og modenhet i druene.

Om Love Joy sier Athénäis selv «Love Joy is a wine which is a new surprise each year ! A discovery… an experiment…2014 was a blend of 80 & Sauvignon from Saint Bris and 20 % Chardonnay from Chablis. Fresh perfect for spring ! 2015 will be a new surprise

Clos Beru Love Joy Athenais Sauvignon Blanc Chardonnay Chablis 2Love Joy 2014

Strågul, tydelig lite eller ikke filtrert, men likevel bare vakker i fargen. Det første jeg tenkte på da jeg fikk kjenne duften av vinen var hvor kraftig den var. Hvor full av liv, av modne epler. Stenfrukter. Du vet de lubne nektarinene vi noen ganger er heldige å få i Norge også. Aprikoser i det de er i ferd med å bli tørre. Appelsinblomster. På smak en masse konsentrasjon, fylden fra chardonnayen, presisheten fra sauvignonen. Ikke en touch av grønnhet, men en aldri så liten mineralitet i den deilig og lange avslutningen. Jeg sier det selv om det ikke er lov.

Love Joy er full av friskhet. Full av liv. Den kan like gjerne nytes alene som sammen med en god salat. En fiskesuppe. Reker. Om jeg får mer av dette synes jeg prisen på  25 euro er som det må være fra en liten kvalitetsprodusent. Har du mulighet må du nesten prøve den. Man vet aldri når eller hvordan Love Joy dukker opp igjen.

På Vinmonopolet har de en av cuvéene inne for tiden, til 279 kroner. Den importeres av Non Dos, og dermed er det vel et visst håp for at det finnes mer fra Chateau de Béru i restaurantmarkedet.  Kan det være lov å håpe på å se Love Joy der snart?

Er du i regionen har Chateau de Béru også det som ser ut som en veldig hyggelig bed & breakfast-mulighet.

Clos Beru Love Joy Athenais Sauvignon Blanc Chardonnay Chablis

Clos Beru Love Joy Athenais Sauvignon Blanc Chardonnay Chablis

Vinstudinen prøver å lære seg å åpne vinflaskene selv

Leave a comment

Your email address will not be published.


*