Le Verre est dans le Fruit

Asparges sies å være en av de vinene det er vanskelig å parre med vin. Det kommer imidlertid litt an på type asparges og hvordan den er tilbredt. Ingenting er som en god, fet Montrachet til hvit asparges med hollandaise. Det er et eller annet som treffer hverandre i det den fete sausen, knasende hvite aspargesen møter syrestrengen og et lett eikepreg i en god Montrachet. Say no more.

Men nå er  den grønne aspargesen her (i alle fall i Belgia), og den er min favoritt på grillen. Det fine med asparges er at det kan være et måltid for seg selv. Det er med andre ord det aller enkleste man kan lage og fortsatt bli fullstendig tilfredsstilt med. I alle fall når den akkompagneres med en god vin. Jeg griller den sammen med en halv sitron og strør gjerne over en blanding av brødrasp, knuste valnøtter, litt salt og litt pepper. Den grillede sitronen har jeg over når jeg spiser aspargesen og justerer litt ettersom hvilken vin jeg drikker.

La verre est dans le Fruit-3Jeg ble ganske glad sist jeg kom over en skikkelig god Riesling i Brussel. Faktisk får druen ufortjent lite oppmerksomhet her. En gang i blant dukker det opp en fra Alsace. Ofte synes jeg disse kan være litt parfymerte, men akkurat denne var så god at jeg nesten må beskrive den som magisk – og hadde jeg fått den på eksamen, ville jeg definitivt si det var en «outstanding» vin.

Til 22 Euro (minus en aldri så liten rabatt) skulle jeg altså få drømme-rieslingen min. Bruno og Gerrard Schueller lager sin vin rett utenfor Alsace «vinhovedstad» Colmar. Schueller lager vin med utgangspunkt i biodynamiske prinsipper med druer fra egen mark som strekker seg over flere grand cruer. Litt rebell skal man være i bransjen for mer naturlig vin, og heller Schueller vil kalle seg naturvinsmaker, men bruker begrepet vin libre eller fri vin. Kjært barn har mange navn så lenge det ikke er noen sertifiseringsordning på plass utover økologisk og biodynamisk produksjon av vin.

La verre est dans le FruitLe Verre est dans le Fruit 2013

Direkte oversatt betyr le verre est dans le fruit noe sånt som glasset er i frukten, men en belgisk kamerat gjorde meg oppmerksom på at uttrykket har en annen betydning på fransk. For det første kan verre forkortes til ver som betyr orm eller mark. Og mark i frukten er jo helst noe vi unngår. Uttrykket ble først brukt av poeten Victor Hugo for å beskrive en situasjon man ikke kunne gjøre noe med. Siden ble uttrykket brukt til å beksrive situasjonen på slutten av andre verdenskrig i forkant av Hitlers fall med en situasjon det så ut til at man ikke kunne gjøre noe med og som til slutt ville ende med hans fall.

Krigshistorie i et lite glass der altså. Broen til hvitvin som passer til asparges er noe tåkete. Det er imildertid ikke den rette beskrivelsen av vinen.

Nydelig strågul. Intens og bred på nesen. Pink Lady, ananas, grapefrukt, honning og petroleum. Hylleblomst, mynte og rosa roser. Smaken er godt konsentrert. Igjen pink lady, ananas, mynte. Noe får meg til å tenke på mojitos. Ekstremt syrefriskhet. En fruktig avslutning som sitter. Perfekt avstemt frukt mot syrefriskheten vil gjøre at denne holder lenge lenge og kanskje slipes litt i kantene! Sylskarp og så elegant.

Denne kommer definitivt till å stå igjen som en av årets høydepunkter for min del. Høy wow-fakor. Den belgiske aspargesen like så for øvrig.

La verre est dans le Fruit-7

1 Trackback / Pingback

  1. God smak? - Linn Johnsen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*