Kloof Street – South African vibes

Jeg avslutter perioden med smaking av sør-afrikanske viner med en siste fra Swartland, dette fine distriktet som har blomstret de siste tiårene med Swartland-revolusjonen.  For å avslutte runden passet det derfor fint å teste de pent prisede og populære Kloof Street-vinene fra Mullineux sammen med en god venn med skarpe smakssanser.

Kloof street  (3 of 8)Ekteparet Mullineux lager vin med druer fra områdene rundt landsbyen Riebeek Kasteel i hjertet av Swartland i Sør – Afrika. Swartland har gjennomgått en transformasjon hva gjelder kvalitet over de siste tiårene og i dag har området har til og med sin egen vinfestival som kalles Swartland Revolution. Om ikke Kloof Street-vinene er direkte revolusjonære

Mullineux tilstreber å lage vin så naturlig som mulig med minst mulig intervensjon i vinmarken og i vinifikasjonsprosessen. Dette innebærer at det er brukt naturgjødsel i vinmarken og vinene spontanfermenteres og  ingen av vinene er syrejustert som kan være tilfellet for noen typer sør-afrikansk vin. De er heller ikke filtrert og tilsetningen av svovel er holdt til et minimum. Så lenge denne metodikken fungerer er det absolutt en tilnærming til vinmaking jeg setter pris på.  Kloof Street er Mullineux´ entry-level viner – og i denne kategorien er de skikkelig solide.

Kloof street  (9 of 8)Kloof street  (8 of 8)Kloof Street Chenin Blanc 2014 (154,-)

Chenin-druen er definitivt på min topp ti-liste. Sør-afrikanerne hevder den er sør-afrikansk – offisielt kan de kan i alle tilfelle skilte med omtrent dobbelt så stor produksjon som Loire-dalen. Denne er klar og fin sitrongul farge og duften er god på intensitet selv ved en relativt lav temperatur. Modne gule epler og stenfrukt som hvit fersken dominerer, men akkompagneres fint av grapefruktskall og appelsinblomster. God fylde og mer kropp enn det du vanligvis finner i Loire for eksempel. Litt smøraktig med en fin avslutning. Selv synes jeg kanskje den har litt å gå på syremessig, men avslutning og konsentrasjon er såpass bra at dette alt i alt en veldig fin chenin blanc til 154 kroner.

Kloof street  (1 of 1)Kloof Street Syrah 2013 (159,-)

Syrahen er enda mer litt sånn wow. Fin og kraftig rubinrød farge. Kraftig og erketypisk ren syrah på duft. Dette er en vin du umiddelbart får lyst på.  Godt modne røde bær, nesten litt skogsbærblanding. Pepper, lakris og ingefær. God intensitet og akkurat passe kompleks. Skogsbærene sitter godt i munnen og dette er en vin jeg tror mange umiddelbart ville like og til 159 kroner er den et godt kjøp til hverdags eller et stykke grillet kjøtt.

Om ikke Kloof Street-vinene er direkte revolusjonære på smak er det definitivt ingen tvil om at de begge representerer god kvalitet i forhold til pris. Her er det nok av smak og konsentrasjon. Det fine med å forsøke entry-level-finer fra en produsente er at du raskt får et inntrykk av om det er en produsent du liker stilen til. Dermed er det lettere å ta steget et hakk opp på prisstigen deres neste gang. Jeg fikk definitivt lyst til å forsøke også andre Mullineux-viner.  Har du smakt noen du liker?

Disse produktene ble mottatt som vareprøver.  Kloof street  (2 of 8)       

1 Trackback / Pingback

  1. Sør-afrikansk handleliste – Linn Johnsen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*