Kilden i Drammen

2016 startet utradisjonelt etter at min venninne Astrid og jeg (tilsammen @Champagneandhighheels) ble invitert av en instagram-venninne til å besøke henne og farens bryggeri Aja i Drammen. Ettersom vi bor i Belgia til vanlig ble det umulig å si nei til Norges eneste mikrobryggeri (så langt vi vet) som brygger utelukkende på belgisk tradisjon.

Mikrobryggeriet ble startet i 2015 etter en viss gjensidig påvirkning mellom far og datter som begge har lang fartstid i Vinmonopolet. Etter flere år med (avansert) hjemmebrygging, ble plutselig bryggeriet i Drammen en realitet, og med seg på laget har Inga og Jan Tore Oskal et lite knippe ansatte og investorer. Ut av det kommer det mye bra norsk(-belgisk) brygg som allerede er å få kjøpt hos Vinmonopolet pluss en seleksjon brygg til butikksalg, foreløpig distribuert til noen av Norgesgruppens butikker på Østlandet. Vi var heldige å få en tur rundt fabrikken som ble avsluttet med en smaking av ølet som selges på Vinmonopolet.

Aja bryggeri øl mikrobryggeri craft beer norsk øl belgisk øl tradisjon (39 of 39)

Two happy brewers

Aja bryggeri øl mikrobryggeri craft beer norsk øl belgisk øl tradisjon (1 of 39)

Belgisk malt

Aja bryggeri øl mikrobryggeri craft beer norsk øl belgisk øl tradisjon (10 of 39)

Aja bryggeri øl mikrobryggeri craft beer norsk øl belgisk øl tradisjon (12 of 39)Aja bryggeri øl mikrobryggeri craft beer norsk øl belgisk øl tradisjon (5 of 39)Aja betyr kilde på samisk, og  både her og i brygget Aurora Borealis kommer Jan Tores nord-norske arv til syne. Den belgiske arven kommer i form av øl-typene, og Aja insisterer på å importere det aller meste av sin malt (spiret korn) fra Belgia, men enda viktigere gjærkulturen. Humlen kan komme fra ulike steder, og siden det for tiden er humlemanko på verdensmarkedet er det viktig å sikre seg kontraktene der man kan. Mens amerikansk humle er populær fordi den ofte er aromatisk, – sverger andre til langreist humle fra New Zealand hvor det er enklere å få tak i økologiske typer. Malten kan være laget av ulike typer og med ulik brenningsgrad, og både hvete, spelt, bygg og rug brukes i ølproduksjonen.

Aja bryggeri øl mikrobryggeri craft beer norsk øl belgisk øl tradisjon (29 of 39)

Jan Tore forklarer hva han bruker BH-poser til

Uten å gå for mye inn på produksjonsprosessen lærte vi det viktigste om bryggeprosessen, fra meskingen av kornet som man får vørter av, til hvordan man raskt kan få avkjølet brygget for å sende det til første gjæring hvor det på ulik tidspunkt i gjæringsprosessen tilsettes humle og eventuelle ekstrakter som koriander og sitrusskall. Deretter gjæres brygget ut før det på lik linje med mange typer champagne tilsettes en liten dosage (her i form av belgisk kandisukker) i forkant av andre gjærings-stadie som tar plass på flasken. Noen av øltypene er tørr-humlet (dry hopped), som i bunn og grunn betyr at du tar en BH-pose med humle og tilsetter brygget etter at det er kokt slik at humlesmaken kommer tydeligere frem uten å øke bitterhetsnivået.

I motsetning til vanlig belgisk øl hvor det ofte brukes mye koriander og appelsinskall, har Aja valgt å gå mot en noe høyere syre-opplevelse og bruker ofte sitron- og limeskall fremfor appelsin. Det er vel det som kalles å finne sin identitet, og vi har en liten mistanke om at Jan Tore og Ingas interesse for vin gjør at de også er mer interessert i syrens rolle enn hva mange andre øl-bryggere er. I alle fall er det akkurat denne syrebalansen som trigget vår liking for nettopp Ajas øl.

I dag produseres det kun overgjæret øl hos Aja, men sikre kilder tror en pilsner-type snart er på vei.

Aja bryggeri øl mikrobryggeri craft beer norsk øl belgisk øl tradisjon (32 of 39)

Aja bryggeri øl mikrobryggeri craft beer norsk øl belgisk øl tradisjon (6 of 39)To vinstudiner blir relativt nysgjerrige på hva Leitz-flasken bringer Aja i 2016.

Bryggeribesøket endte med en smaking av øltypene som selges på Vinmonopolet og noen bonus tracks.

Aja bryggeri øl mikrobryggeri craft beer norsk øl belgisk øl tradisjon (21 of 39)

Dagens line-up

Fra venstre:

Lemmy: Nydelig wit som smaker av sitrus! Akkurat en slik vi har lyst på når vi vil ha en lys øl

Pilen Pale Ale: For tide Ingas favoritt. En av våre også! En deilig Pale ale med akkurat passe fylde, smak og lite bitterhet. Var det litt sitron og koriander vi kjente der? Morsomt å få prøve to ulike batcher. Som relativt nytt bryggeri er Aja fortsatt i eksperimenteringsfasen – og her har noe skjedd mellom batchene, uten at vi helt kan sette ord på det!

Aardvark Amber (tidligere Høstløv) – for tiden Jan Tores favoritt, og det er sannsynligvis ikke bare på grunn av etiketten og navnet (dyret Aardvark er etter sigende det første ordet i engelske ordlister). En deilig middels fyldig amber. Gyllen ugjennomsiktig farge, noe parfymert i stilen, trolig et resultat av at den er tørrhumlet (dryhopped) . Det er lett å forstå at dette er en av de aller mest populære bryggene Aja kommer med.

Spelt Saison: Denne kommer vi ikke til å ha for oss selv særlig lenge. Spelten er tydelig i ettersmaken, sitrus og en perfekt fylde. Saison akkurat slik vi vil ha den (med vår ytterst begrensede erfaring). Gi oss mer urhvete!

Vestmølle Triple: Kan minne om en friskere variant av belgiske Karmeliet, men mer syrefrisk. Honning, krydder og fylde som maskerer en middels bitterhet perfekt. Jeg tar gjerne en til! Hvem trenger mat når man kan få øl som dette?

Aurora Borealis: Hvem elsker ikke det mystiske nordlyset? Noen av oss har jaktet det i ferien, og til slutt fant vi det i Drammen. Ingas yngre søster, Tora,  har laget etikettene på de fleste av flaskene – Aurora Borealis skiller seg ut både av utseende og smaksmessig. Litt mørkere, litt mer karamellisert, men fortsatt et hint av sitrus og ikke minst krydder. Seiler opp som en favoritt sammen med spelten.

Neste års juleøl? Den som lever får se!

Kriek: Du kommer ikke utenom kirsebærøl om du skal ta den belgiske tradisjonen helt ut. Litt friskere enn de belgiske typene, og det er nok fremdeles slik at det er flest damer som drikker Kriek. Dessuten er den perfekt å koke tradisjonell belgisk kanin i. For varme dager på terrassen!

Rips-øl foreløpig uten navn: Den norske versjonen av kriek  og den perfekte terrasse eller velkomstdrinken. Forfriskende, alkoholsvak. Flere rips burde bli brukt i ølproduksjon! Hva skal til for at nordmenn prøver noe helt nytt som aperitiff neste sommer?

Konklusjon

Er det feil å si at vi liker norsk-belgisk øl bedre enn belgisk? Selv om både Astrid og jeg er mer vant til å smake vin enn øl, har flere år i Belgia gitt oss smaken på belgisk tradisjonsøl. At tradisjonen videreføres i stor grad, men samtidig tar inn noen norske elementer og smaks-stil håper vi fører til at enda flere prøver noe annet enn IPA-variantene som har blitt så umåtelig populære de siste årene, litt til vår bitterhetssensitive ganer.
Det sier kanskje sitt at både Belgian Beer and Food Magazine og flere av våre ølinteresserte venner i Belgia allerede har meldt sin interesse for å smake Aja. Selv om det føles rart å putte belgisk øl produsert i Norge i kofferten før vi reiser tilbake, er det også spennende at norske mikrobryggerier (i ordets rette forstand) allerede vekker internasjonal interesse. Om en liten stund blir det dermed et nytt gjensyn med vårt nye favorittbryggeri. Øl er visst ikke så galt til slutt likevel!

Aja bryggeri øl mikrobryggeri craft beer norsk øl belgisk øl tradisjon (28 of 39)

Inga har en erfaren nese, og har en utrolig øl-smakings-CV

Aja bryggeri øl mikrobryggeri craft beer norsk øl belgisk øl tradisjon (33 of 39)

Bonus-track. Kan dette bli neste års juleøl fra Aja?

Aja bryggeri øl mikrobryggeri craft beer norsk øl belgisk øl tradisjon (23 of 39)

Aja bryggeri øl mikrobryggeri craft beer norsk øl belgisk øl tradisjon (25 of 39)

Aja bryggeri øl mikrobryggeri craft beer norsk øl belgisk øl tradisjon (31 of 39)

Tre fornøyde øl-smakere

5 Comments

  1. Veldig fin artikkel! Hyggelig at dere liker Nordlys-designet mitt. 🙂

    • Takk, Tora! Du har laget designet på flere av dem, ikke sant? Nå har jeg fått med meg navnet ditt og lenket til hjemmesiden din også!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*