Innhøstingen 2016 ved Château du Moulin-à-Vent

Alle bilder: Morgane Chambriard, Château du Moulin-à-Vent

I sommer besøkte jeg ærverdige Château du Moulin-à-Vent, en vinprodusent med hundrevis av år med gamay-historie. For omtrent 10 år siden tok nye eiere over, og i dag går vinene en seiersgang verden rundt, og er å oppdrive på noen av de beste restaurantene i London, Paris og New York, et vitne om at Beaujolais absolutt kan være fin vin eller fine wine som det heter på nynorsk. Endelig er det tid for innhøstingen 2016.

img_4346

Selv om det er mange spennende perioder gjennom vinåret er det virkelig under innhøstingen man begynner å se resultatene av et langt arbeidsår bokstavelig talt bære frukter. I Beaujolais har det som i andre deler av Burgund vært et hardt år, spesielt har frost og kulde tatt knekken på store deler av manges avlinger. Det kan være ødeleggende enten man er en liten eller større produsent.

Château du Moulin-à-Vent ligger rett ved selve møllen som gir navnet til cruen. Man kan se rett over til billedskjønne Fleurie, og Château du Moulin-à-Vents marker ligger beskyttet i le av to åskammer som i alle fall i år har gitt ly for kulden. I juli lå dermed slottet fortsatt godt an til årets innhøsting. Vi var der like før véraison som er tidspunktet druene skifter farge på, og som Edouard Paridans forventet allerede da, begynte innhøstingen i år nøyaktig den 20. september. De 30 hektarene blir effektivt høstet i løpet av fem intensive dager, og i går fikk jeg meldingen med bildene som viser druer tilsynelatende i toppform. Dessverre lager ikke slottet noen Beaujolais Nouveau, og det er nok heller ikke like vanlig i dette cruet. Dermed blir det lengre til jeg får muligheten til å smake herligheten fra slottet, men den som venter på noe godt og så videre.

ro

Gamayzing!

caisses-four-4

caisse-raisins-ro-2Morningene så langt har vært friske for plukke-laget, mens ettermiddagene har budt på deilig sol og høstvær. Stort bedre forhold kan man ikke ha ved innhøstingen har de fortalt meg.

Jeg fikk kanskje ikke være med på plukkingen i Beaujolais selv i år, men lørdag reiser jeg tilbake til Arribes, der den nyoppstartede Bodega Frontio startet sin første innhøsting i dag, 22. september. La oss håpe det er noen flere druer igjen å plukke.

Imens tror jeg ingen kan klandre meg for å få særdeles lyst på en Clos de Londres, fra den lille parsellen i bakhagen som produserer noe av den mest magiske Beaujolaisen jeg har vært i nærheten av. En rik, men fløyelsmyk, drøm av en vin som fortsatt sitter som risset i hukommelsen min.

tri-delatte-9

img_4363

Ved sorteringsbordet hos Château du Moulin-à-Vent…

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*