Husets vin – årets julegave?

Jeg er kanskje ikke den første som burde komme med julegavetips. Jeg synes det er fint å ta en mellomlanding på Kastrup på vei hjem til jul av den enkle grunn at det finnes noe for en hver smak der. Utvalget i norske vinbøker er vel imidlertid litt begrenset. Så om du ikke legger hjemreisen om Kastrup – her kommer mitt innsidetips til årets julegave som burde passe godt til de fleste mat-og vinentusiaster.

Mannen bak Årets vinblogg 2014, Gunnar Skoglund, har endelig kommet med sin første vinbok, Husets vin. Senk skuldrene. Lær triksene. Husets vin er for øvrig også navnet på bloggen som du finner her. Det er jo i utgangspunktet noe tiltrekkende ved bøker som forenkler de tingene mange har et anstrengt forhold til. Hva er en god vin? Hvordan smaker man vin på restaurant – og ikke minst hvordan kombinere mat og vin uten å ha en doktograd i kjemi.

Husets vin - bok (2 of 2)Smaksteknikk, servering og nyttig vokabular presenteres på en engasjerende måte. Boken er ambisiøs uten å være pretensiøs – og sørger for at du – dersom du leser den og prøver noen av eksperimentene kan få en enda bedre mat- og vinopplevelse i fremtiden. Boken gir en god inngangsbillett til å bli mer nysgjerrig på vin og ta noen valg man kanskje ellers ikke ville tatt.  Skoglund mestrer kombinasjonen av å dekke et stort antall temaer med tilstrekkelig innhold, men samtidig beholde leserens oppmerksomhet ved gode illustrasjoner og morsomme smaksøvelser. Å lære om vin i praksis bør jo i utgangspunktet være en positivt ladet opplevelse og boken drar deg gjennom kjendisdruene og hvorfor noen vin faktisk smaker av pepper eller til og med hestesvette. Bonustracket er at du får du bli med helt inn på bakrommet til de famøse vinanmelderne.

De sier jo «Don’t judge a book by the cover», men her synes jeg godt du kan gjøre et unntak. Det kule omslaget står definitivt i stil med innholdet og det er lett å la seg rive med. Husets vin er rett og slett en pageturner av en vinbok. Her en dag tok jeg meg selv på fersken med en skål al dente rosenkål og et glass barolo som jeg smattet i meg vekselsvis på jakt etter hvordan bitterhet i mat og vin forsterker hverandre og hva som kan gjøres for å bygge broen mellom de to. Svaret finner du i boken, men jeg er usikker på om Skoglund hadde ment at dette skulle bli dagens middag for leseren.

Husets vin - bok (1 of 2)Avslutningvis må jeg nok nevne at Skoglund avslører seg som pinotage-elsker og Beaujoulais nouveau-skeptiker. Det er jo åpenbart en (liten) nedtur for en som synes det er gøy å danse på bordet når nouveauen ankommer.  Og pinotagen? Den minner meg litt for ofte om et av Skoglunds favorittuttrykk i boken – hestesvette. Jeg er ikke helt der enda.

Konklusjon

Hvis du kjenner noen som trenger å utvide vinvokabularet fra kategoriene rød, hvit og «bedre jo mer man drikker» er kanskje Husets Vin årets julegave. Kjøp en til deg selv i samme slengen, senk skuldrene og lær deg triksene.

@gunnarskoglund er også på instagram og boken kan du kjøpe her – for øyeblikket til den hyggelige prisen 306 kroner.

Husets vin - bok (3 of 1)

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*