Herència Altés – en spansk stjerne

Mitt første møte med Herència Altés var med vinen La Serra. Kun en snau uke etter oppdaget jeg at produsenten faktisk besøkte Oslo i forbindelse med Moestue-arrangerte Vinfeber. En utmerket anledning til å smake mer fra denne produsenten som er relativt ny på det norske markedet og som nå er stjernemerket i mitt kartotek. Baksiden av La Serra er vakker og poetisk.

Memories of childhood, games among the vines. I still smell the start of Autumn, aromas of vine that drifted through the narrow streets of the village. The legacy of a grandfather, somebody so important in my life, other ancestors too, that have passed on the pride of the land where I was born. Herència Altés is a homage to our roots.

Vinen er strengere enn diktet, men man kan godt selv bli poetisk ved møte med disse flotte vinene. Jeg har sett barna leke i vinmarkene og selv kjent draget i luften når druene er modne, den magiske stemningen rett før druer blir til vin. Men jeg har også sett bekymringen den nye generasjonen vinmakere ofte står overfor med usikre avlinger, usikre priser, det høye europeiske kostnadsnivået og konkuransen fra dem som på alle måter setter kvantitet foran kvalitet. Fristelsen til å ty til snarveier som å manipulere avkastningen, være raus med kjemikalier og å lansere produkter før de egentlig er klare for markedet kan bli stor.

Derfor føles det alltid godt å finne dem som har tatt vare på tradisjonene, som ikke falt for fristelsene. De som lot druene på de gamle stokkene bli modne og som ellers gjorde så lite som mulig i kjelleren, og ventet til vinen var klar til å selge den. Nettopp det har Herència Altés lykkes med.

La Serra Blanca

La Serra er en enkeltmarksvin av mer enn hundre år gamle stokker med garnacha blanca. Det har gitt en enorm konsentrasjon i frukten. Hvit stenfrukt, aprikos og en syrestreng av grapefrukt og moden lime som holder det hele sammen til en liten muskelbunt av en hvitvin. Friske, ville urter bidrar til kompleksiteten og finishen er så lang og frisk. Til hvit fisk og sandefjordsmør, for kjelleren eller til ren nytelse her og nå.

Alternativene

I skrivende stund er det bare fem eksemplarer igjen av La Serra i Vinmonopolets hyller, i mellomtiden anbefaler jeg deres eksperimentelle variant av garnacha blanca som har fått noe skallmaserasjon – en oppvisning i mykt oransjepreg og fruktighet eller budsjettvinnerne garnacha blanca og garnacha tinto til rundt 160 kroner. La Peluda som er deres røde på en særegen grenache-sort har jeg derimot foreløpig ikke sett i Vinmonopolets lister enda, men denne superelegante vinen vil jeg holde øynene oppe for fremover. Det er kanskje viner fra Terra Alta-regionen i Spania for øvrig også.

 

2 Comments

  1. Hei, Linn
    Peluda kommer i bestillingsutvalget i 2.mars 🙂

    Hilsen importøren

Leave a comment

Your email address will not be published.


*