Helgelisten – De beste fra Jura

Nå er jeg ingen ekspert på Jura (eller noe annet område for den saks skyld), men Jura er et område som har vokst på meg i løpet av de siste årene. Såpass mye at jeg planlegger et lengre besøk dit denne sommeren. Det er mange fine ting med Jura. De har en utrolig respekt for jorden sin, druene og vinmakingen i form av lite intervensjon og lite tilsetninger gjennom produksjonsprosessen. Mange ville kanskje si at de er noen av de fremste på mer naturlige viner med en rekke unge vinmakere

Tradisjonelt sett har kanskje Jura vært mest kjent for sin Vin Jaune, en såkalt skin-contact hvit (gul) vin med sin karakteristiske smak som ser ut til å ha vært til inspirasjon for mange naturvinsprodusenter rundt omkring i verden de siste årene. Se etter den nokså ukurante flasken på 62 cl. Men Jura byr på mye mer. Crémanten fra Jura kan på sitt beste være bedre enn flere av «standard»-champagnene, og vil fortsatt være value for money selv om prisene toucher 300 kroner.

Burgunddruene chardonnay og pinot noir trives også utmerket i Jura, og resultatet er ofte kjølige, presise viner av høy kvalitet til særdeles hyggelige priser. Det er kanskje også en av grunnene til at Jura-vinene ser ut til å bli mer og mer populære.  Ofte får du mye for pengene både på Vinmonopolet og på restaurant. Dessverre er utvalget i Norge fremdeles relativt begrenset. Men så er også de mest populære vinmakerne fra Jura bare tilgjengelige i begrensede kvanta, og noe av det som er gøy er vel som på alt annet – jakten!

Av druer som antas å ha opphav i Jura er kanskje savagnin min favoritt, enten som en klassisk tørr hvitvin – eller utsatt for flor-aldring som gir et deilig sherrypreg uten å ta knekken på fruktaromaene. Noen ganger iblandet chardonnay. Poulsard er fremdeles den viktigste rødvindruen og trousseau er også en lokal variant som i hovedsak dyrkes i området Arbois, som gjerne blir kalt regionens vinhovedstad.

Selv om Jura er i ferd med å virkelig bli opppdaget i Norge, er utvalget fremdeles begrenset og dessverre er det nok ikke bare vi som har fått øynene opp. Til tross at dette var vin som tidligere først og fremst ble konsumert lokalt er interessen økende, og det er all grunn til å krysse fingrene for at en eventuell produksjonsvekst kan skje i en takt som gjør at kvaliteten opprettholdes.

Jura

Arbois med naturvinsvenner

Hva bør du se etter til helgen?

Siden utvalget fremdeles er noe begrenset for viner fra Jura, 69 typer på Vinmonopolet,  er det greiest å komme med noen produsentnavn – og heller prøve det du kommer over derfra. Følg også vinvettreglene: Det er ingen skam å be om hjelp eller gå til bestillingsutvalget. Se derfor etter disse produsentene. Selv om noen av dem ikke er i pollisten, kan de dukke opp på reise eller din nærmeste restaurant.

Domaine Labet: Jeg fikk en deilig flor-lagret savagnin-chardonnay på det som kanskje er min favorittrestaurant i Paris, Verjus ri november. Deilig og nøtteaktig med tydelig florpreg, med en særdeles fin og tørr avslutning. Jeg tipper Labet har andre gode alternativer også.

Et bilde på instagram av nettopp Labet førte til at en god venn oppdaget min interesse for savignin og tok med seg en godbit fra  Jean-Francois Ganevat på en middag rett fr jul. Ganevat Schiste Savagnin 100 % sauvignin på flor. En godbit som dessverre kan være utsolgt. Ganevat har imidlertid en rekke andre godbiter på lur også – og en av dem bør det være mulig å oppdrive på et vinmonopol fra deg. Lekre Y’a Bon the Canon er et freidig eksempel laget på karbonisk maserasjon på gamay, poulsard og trousseau. Et røverkjøp til 224 kroner. Riktignok har de hentet inn gamayen til denne i Beaujolais. Strengt tatt er jo det nesten kortreist.

Tissots cremant de Jura BBF, en fatlagret godbit er mer enn verdt sin champagnepris – og Tissot har kanskje det bredeste sortimentet fra Jura i norske polhyller. Se om du finner noe med poulsard eller trousseau-druen. Livet er for kort til å ikke forsøke noe nytt.

Jeg lar meg også begeistre av Tournelle, og kanskje spesielt savagninen – Fleur de Savagnin.

Hos den koselige vinmannen min i Brussel har jeg fått prøve flere typer fra Arbois; savagnin, chardonnay og pinot noir fra Domaine de Saint Pierre. Knøttliten produsent som så vidt jeg vet ikke er tilgjengelig i Norge. En liten naturvinsprodusent det er verdt å merke seg og som du typisk vil finne på en god vinbar i London eller Paris.

For øvrig satte Lars en rask stopper for min noe eksentriske chenin blanc fra Sør-Afrika i romjulen, og klasket en nydelig chardonnay i bordet og mente vi fikk prøve litt skikkelig vin i stedet. At jeg ikke umiddelbart plasserte den i Jura håper jeg mer hadde med min overbevisning om at han var en klassisk trent mann enn at jeg virkelig ikke kunne gjenkjenne den klare, lett eikede og absolutt helt tydelige Juraen. Fin pris i forhold til kvalitet har den også! Navnet- Rolets Côtes du Jura La dent de Charnet.

Og husk: Prøv en Vin Jaune!

Hvis du absolutt må spise noe til Juravinen din

Jeg trenger kanskje ikke å nevne at comté ofte er det perfekte akkompagnement til en god vin fra Jura. Rød som hvit, men kanskje aller helst til en Vin Jaune. Muligens ikke verdens mest sofistikerte mat-og-vin-match, men det gjør det ikke noe dårligere av den grunn.

andershusa-linnkvitter-beaujolais-nouveau-paris-1-2015

Foto: www.andershusa.com

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*