Kjøpsguide til helgen

Jeg kan ikke love at dette blir en fast fredagsspalte, men jeg har fått spørsmål om å liste opp noen gode alternativer til helgeinnkjøpet. Her er noen av mine favoritter som bør passe en god del anledninger. Jeg synes ofte det er en god idé å ha en produsent eller et område i tankene, og så ta det derfra litt ettersom hvordan utvalget er på polet du besøker.

NB! Noe er på bestillingsutvalg, men det finnes alltid en helg etter denne, ikke sant? Sjekk på Vinmonopolets hjemmeside om du er i tvil om de har det på ditt polutsalg.

PJ Kuhn vin riesling Pål Rheingau røverkjøp (1 of 2)

 1. El Pino Rojo. Pinot Noir som du ikke kjenner den – en magisk spanjol. På 1300 høydemeter i Andalucia lager denne kompromissløse produsenten nydelige naturviner uten snev av hipsterness. Prøv også Tres Uves (hvit) eller 1368 (rød) fra samme produsent – Barranco Oscuro.
 2. Champagne. Det burde kanskje vært nummer en. En favorittprodusent som jeg tror er laget biodynamisk er  Larmandier-Bernier. Extra brut-cuvéen er en value for money blancs de blancs.
 3. Du kan aldri gå feil medtysk  riesling, men det er en fordel å vite litt hvor du vil. Gå for Markus Molitor (Mosel), Peter Jakob Kühn, Robert Weil (begge fra Rheingau) eller rett og slett Leitz. Legg på noen ekstra ti-kroner så stiger opplevelsen ofte proporsjonalt. Hva du velger kommer litt an på hva du skal ha den til. Spør om råd på polet!
 4. Du kan kanskje ikke gå feil med tysk riesling, men trenger du en etikett som kan kickstarte samtalen rundt bordet er Charles Smiths Kung Fu Girl kanskje noe av det tøffere. Syrahen hans Boom! Boom! er ikke noe dårligere i så måte.
 5. En saftig biff? Prøv en malbec fra høylandet i Salta, prøv produsenten Colomé. Power to the people!
 6. Prøv et nytt område? Priorat sør i Catalunya har over de siste årene opparbeidet seg et rykte for høy kvalitet, moderne stil og fint integrert eik. Riojas moderne motstykke. Ofte relativt små og gode produsenter – Terroir al Limit er en bra produsent å begynne med. Grenache (blends) som gjør inntrykk!DSC07379
 7. Funky helg? SP 68 eller den rene frappatoen fra Occhipinti er friskhet, funkyness og style in en liten flaske. Siciliansk vulkanitet på sitt beste! Også hvite varianter.
 8. Imponere noen? Spør etter Philippe Pacalet. Dyr ja, men så langt unna chateau-vin som du kommer. Her gjelder det å ta fra den appelasjonen du får tak i. Burgund. Edle dråper i små kvanta, om noen i Norge. Observert i Oslo-området. Alternativet er å spørre etter noe fra kvalitetsprodusenten Ganevat i Jura – og da har du større utvalg både i stil og druetyper, fra musserende til stille hvit og rød eller oksiderte typer. Funky og kult som gave!

Hva kjøper du til helgen? Send meg gjerne en snap @linnkvitter!

linn arakakata anselma langhe

Litt research. Foto: Anders Husa

 

4 Comments

 1. Takk, Linn! Denne likte jeg! 🙂 God helg!

  • Herlig! Det er tydeligvis mange som vil ha litt guiding enda så flinke de er på polet! Ha en riktig fin helg du også!

 2. Hei, kule spalter! Har du et godt tips til tema og viner til en vinsmaking. Ganske fritt frem. Tre hvite. God helg!

  • Litt vanskelig spørsmål. Tema kan jo være å prøve en type drue fra forskjellige områder, som chardonnay, sauvignon blanc eller riesling. Jeg er selv veldig glad i chenin blanc.

   Eller for eksempel en veldig typisk fra flere av dem. Gode produsenter for riesling som det er lett å finne på polet er f.eks PJ Kühn, Keller, Markus Molitor og Leitz. Kung Fu Girl fra Charles Smith er jo alltid morsom for dem som ikke har forsøkt den.

   For chardonnay går det an å gå for en chablis (spør etter en kvalitet i din prisklasse eller om du ønsker en spesiell stil), en fra burgund (Bourgogne) og en fra California. Da får man stort sett se veldig forskjellige stiler av samme druen. I alle fall om man ber om noen som typisk representerer områdene.

   For sauvignon blanc er områdene Sancerre og Pouilly Fumé i Frankrike klassiske mens sør-øya på New Zealand også lager noen veldig gode (Cloudy Bay er kanskje den mest kjente, veldig god). Sør-Afrika kan være et tredje alternativ.

   Hvis jeg derimot bare skulle velge tre hvite jeg liker godt akkurat for øyeblikket: Skin contact fra Testalonga (ganske funky sør-afrikaner), SP 68 Blanco fra Occhipinti (Sicilia) og La Bota de Florpower (Spania, ops litt sherrypreg). Denne flighten er muligens for folk som vil utvide horisonten litt 🙂

   Å velge tre stykker er i alle fall en bra flight… Jeg håper det var litt svar på spørsmålet!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*