Godt fotarbeid fra Adi Badenhorst

Forrige uke var jeg så heldig å få delta på en vinsmaking med Adi Badenhorst som turnerte Norge rundt. Faktisk er Norge blitt hans største enkeltmarked slik jeg forstod det – slik er det når du først får en avtale med Vinmonopolet. Adi Badenhorst er best kjent som Swartland-revolusjonens far og å få oppleve dette fyrverkeriet av en vinmaker var verdt turen til Oslo alene (spesielt etter at min første WSET Diploma-eksamen viste seg å være noe mer kronglete enn forventet).Adi Badenhorst March 2016 winemaker Autentico South Africa vin rødvin (2 of 9)

Adi Badenhorst March 2016 winemaker Autentico South Africa vin rødvin (3 of 9)

Adi Badenhorst March 2016 winemaker Autentico South Africa vin rødvin (1 of 9)

Vaaghals charcuterie blir aldri feil til god vin

Det er noe forfriskende over sør-afrikanske vinmakere. Noe upretensiøst og direkte. De sier selv at det er bare vin, fermenterte druer. Til sist skal det bare drikkes. Ikke heng deg opp i detaljene. Sats på kvalitet og gjør det skikkelig, bærekraftig. Men heng deg ikke for mye opp i vær eller vind og vendingen på skråningene, årganger eller størrelsen på sandkornene i jordbunnen. Mye viktigere ser Adi på det at vinen skal gjenspeile filosofien.  Det er vel generelt noe forfriskende med folk som utfordrer og våger seg utpå med påstander som at det er oppspinn at chenin blanc er en fransk drue og at den tvert i mot er sør-afrikansk og at de driver med vinmaking fordi de ble sparket ut av universitetet av mangel på hodet. Det siste var åpentbart en god historie – om enn ikke sann. Adi har visstnok noen av de aller beste resultatene fra universitetet sitt. Antagelig stemte vel heller ikke påstanden om at det hvite blendet deres består av chenin blanc, grenache gris, grenache blanc og en rekke druer som ikke egentlig tillates i vinmaking i Sør-Afrika. En god historie trenger i grunn ikke være sann. Viktigere er det kanskje at han ønsker å drive bærekraftig vinmaking og la vinen reflektere filosofien bak.

På vinsmakingen fikk vi smake flere hvite og røde viner samt en vermut (Caperitif) og Badenhorsts egen tonic, Swaan. Felles for dem alle var den gjennomgående kvaliteten som gjør at alle sammen vil være verdt et kjøp. Endelig fikk jeg prøve vinene flere av Vinstudinens lesere har tipset om som jeg ennå har til gode å komme over i Belgia. Du må for all del ikke stoppe å lese her. Minst en av disse vinene hadde høy wow-effekt.

Adi Badenhorst March 2016 winemaker Autentico South Africa vin rødvin (7 of 9)

Sceneskifte – Operataket på vei til middag på Vaaghals

Secateurs Chenin Blanc 2015 (159,-)

Secateur er hekkesaksen som brukes for å beskjære vinrankene – eller trærne som Adi kaller buskene som bærer druene hans i Swartland. Det har også gitt navn til hans entry-level-viner. Denne hvite var deilig å lettdrikkelig, fruktdrevet, men med god fylde. Det varme klimaet kjennes på den godt modne frukten. Gult eple, fersken, nøtter og hylleblomst. Ja, takk til mer av dette til 159 kroner!

A. A. Badenhorst White Blend (259,90)

Chenin-dominert cocktail av et blend som likevel fremstår utrolig elegant. Deilig modne, gule epler og stenfrukt, men tydeligere floralt preg enn den rene chenin blancen. Fin friskhet og  god avslutning. Solid chenin blanc fra Sør-Afrika.

Secateurs Mourvedre 2014 (182,-)

Stakkars mourvedre, en drue som får mye kjeft. I følge Adi er mourvedre druen folk elsker å hate. Sør-Afrikas merlot tydeligvis. Om mourvedre vanligvis er lite interessant er denne og Lammershoeks kanskje de eneste jeg har smakt ublendet, og begge er fulle av personlighet.  Igjen er jeg kanskje skrudd sammen noe annerledes enn andre og digger umiddelbart vin full av moden rød frukt med et hint av lakris. Perfekt nå på vinteren. Lett og tung på samme tid. En mer enn decent vin til en relativt decent pris.

A.A. Badenhorst Family Red Blend (259,90)

Adi mente selv at det ikke var særlig oppfinnsomt å kalle en rød blend nettopp Red Blend. På den annen side er det akkurat det du får. Nydelig syrahdominert blanding av deilige modne, mørk frukt og bær. En liten skogsbærblanding av en vin med deilig urtepreg. Fin avslutning og overraskende unødvendig å karafle vinen til tross for spontangjæringen.

A.A. Badenhorst Ramnasgras Cinsault 2014 (284,80)

Wow-effekten til Ramnagras som er laget på 100 % cincaulten er definitivt tilstede. Dette var vel den vinen de fleste umiddelbart la sin elsk på. Innledningsvis blir de hele drueklasene fottråkket, et sjarmtrekk i seg selv og med farge som en elegant nebbiolo – ekstremt forsiktig pigmentert er dette en vin som appellerer helt fra du får den i glasset. Tydelige duft av kirsebær og ville urter. Ganske stram i stilen og elegant med kjølig frukt og en fin lengde på utgangen. Tilstrekkelig mengde fine tanniner gjør at munnfølelsen er god samtidig som syrenivået fint balanserer frukten og gjør at jeg tenker at denne kanskje blir enda bedre om et par år.  Her er det lett å la seg rive med av massesuggesjonen. En utmerket vin til en pen pris – rett innenfor komfortsonen min.

Adi Badenhorst March 2016 winemaker Autentico South Africa vin rødvin (8 of 9)

Sør-afrikanere til norsk moderne mat

Bonustrack fra Adi

I tillegg lager Adi både sin egen tonic som det er lite sannsynlig at vi kommer til å se noe mer til av i norske hyller, men også en deilig vermut, kalt Caperitif jeg gjerne ville fått som standard aperitif i stedet for den syntetiske Aperol Spritz.

Ikke bare var Badenhorst selv et fyrverkeri. Hans viner vil jeg absolutt forsøke flere av i fremtiden! Sør-Afrika er virkelig på vei oppover like-listen min!

Adi Badenhorst March 2016 winemaker Autentico South Africa vin rødvin (9 of 9)

Vi var så heldig å få vinmakeren selv til bords

Leave a comment

Your email address will not be published.


*