Funky peiskos fra Cahors

Min første tur til Paris i 2015 skulle raskt vise seg å ikke være bortkastet. Endelig. I den fjerde retten på Verjus gikk vi over til rødt. En malbec fra Cahors, området litt sørøst for Bordeaux som lager kraftige, litt rustikke viner som regel av typen rød. Kjent for sine viner laget på auxerrois. Jeg ble såpass grepet av vinen at malbec nå kommer høyt på listen min over helårsviner – og aller øverst for vinterviner. Det hadde i grunn aldri slått meg at auxerrois var samme drue som côt i Loire eller malbec i Argentina. Heldigvis har flere franske produsenter også gått over til å merke vinen sin med druetypen (takk fra oss som er på læringskurven!).

Mas Del Periere Cahors rødvin malbec cot Frankrike funkyvin vintervin (3 of 5)Du vet allerede du er i trøbbel når den dype lilla fargen i den ufiltrerte vinen blir  hengende igjen på glasset etter første sniff, og er du av dem som tar råd fra Fotballfrue er nok dette sånn sett en vin å holde seg unna. Jeg mener bestemt å huske at hun gav tips om at det gjaldt å drikke hvitt om man skulle holde stilen (eller unngå blå lepper). Jeg har et annet triks – forsøk denne og masker med en dyp rød Chanel-leppestift, for det er en ting som er helt sikkert. Leppene dine får et brutalt møte med denne franskmannen. Jeg har dessverre ingen tilsvarende tips til menn annet enn at barske menn drikker malbec.

Malbecen fra Cahors er fruktigere enn sin argentinske bror, ofte litt mindre alkoholisk. For meg er den så forskjellig fremdeles, at jeg muligens ikke nødvendig ville kjent at det var samme drue om jeg smakte blindt. En del produsenter i Cahors bruker eikefat, men jeg vet at min vinmann er litt allergisk mot den type intervensjon, så at Fabien Jouves’ Les Escures fra 2014 var overveldende dominert av mørke frukter (svarte moreller!!) var ikke veldig overraskende. Så får heller litt søte krydder som muskat og kanel balanserer litt for de fremdeles tydelige tanninene som gir en litt tørr og akkurat passe lang avslutning.

Mas Del Periere Cahors rødvin malbec cot Frankrike funkyvin vintervin (4 of 5)

Fabien Jouves er en relativt kjent vinmaker som jobber innenfor naturvinsjangeren i sørvest-Franskrike, og lager også noe utenfor AOCen Cahors blant annet en cuvée med det politisk ukorrekte navnet «You fuck my wine?» som vel er verdt en prøvesmaking for navnet alene (been there done that).

Konklusjon

Jeg kryper definitivt gjerne opp i sofaen med en god bok og et halvt glass av denne antioksidantbomben, men hadde jeg hatt en Coravin ville jeg nok klart meg med det halve glasset og overlatt resten til fremtiden. Likevel en perle av sitt slag og har du ikke møt Cahors enda er Mas del Périés Les Ecures en god blind date, og den koster ikke mer enn at du kan kjøpe en å ha til senere også – 176 kroner i Vinmonopolets bestillingsutvalg.

Mas Del Periere Cahors rødvin malbec cot Frankrike funkyvin vintervin (1 of 5)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*