Funky fruktbombe!

Det føles nesten som sommer og jeg er tilbake i Loire. Egentlig er det mange ting jeg liker. Blant annet gamay. Beaujolais. Loire. Fruktige rødviner når det går mot sommer. Druen med det fine navnet Pineau d’Aunis er nyere for meg. Ingen grunn til å ikke like den likevel. Likeså vinmakeren Laurent Saillard.  Foruten en liten smak av cuveen hans Lucky You (Sauvignon Blanc) på La Buvette i Paris i november er han helt ukjent for meg. Etiketten til hans Scarlette formelig ropte til meg fra hyllen hos vinbutikken min. For 16 euro skulle fruktbomben (som den var merket med) bli med meg hjem.

Saillard har gjort som mange vinmakere i Frankrike. Jobbet hos en annen vinmaker, og sakte, men sikkert gått i gang med å bygge seg opp sin egen lille produksjon med druer fra leide parseller.  Økologisk dyrking. Naturlig vinifikasjon.

Scarlette rødvin vinspirasjon vinstudinen gamay-11Gamay er virkelig en av mine favorittdruer. Den dyrkes først og fremst i Beaujolais, men også indre deler av Loiredalen. Druen fikk litt dårlig rykte på 80-tallet etter at overivrige produsenter i Beaujolais skjønte at det var penger å tjene på å få solgt vinen unna så fort som mulig selv om den kunne være både tynn og sur og ellers minne om en slags banantyggegummi. I dag lages det imidlertid mye seriøs vin på gamay både i Beaujolais og andre steder. Jeg vil til og med dra det så langt som å si at det lages seriøs Beaujolais nouveau i dag (i dag ofte solgt med det mer klingende navnet primeur), men la oss holde oss i Loire.

Uansett. Gamay er typisk frisk, fruktig og med hint av floralitet. Pineau d’Aunis? Vel, mange steder har den blitt byttet ut med Cabernet Franc. Heldigvis er det fremdeles flere som ser druen som en liten perle man bør ta vare på, helst i flytende form. Den brukes ofte i rosévin eller røde blandinger som denne med gamay. Oftere og oftere kan du likevel finne den som enkeltdruevin. God friskhet og peppertoner er kjennetegn.

Scarlette rødvin vinspirasjon vinstudinen gamay-12Scarlette

Scarlette er en funky symbiose av Gamay og Pineau d’Aunis.

Nydelig klar rubinrød som en elegant nebbiolo. Både duft og smak sier så vidt modne frukt og bær. Villbringebær, kirsebær, nyper, brennesler og peppernoter. En kombinasjon som krever litt av vindrikkeren. Så mange lag. Tendens til volatilitet. Konsentrasjon! Et vegetalt sting, ville urter og våt skogbunn. En frisk og funky fruktbombe med deilig lengde. En vin som oser av karakter – for meg den perfekte rødvinen i sommerhalvåret. Parres med enkle kjøttretter, hvit fisk eller pasta. Eller simpelten terrassen.

Scarlette er dessverre ikke tilgjengelig i Norge selv om ryktene skal ha det til at søsteren Lucky You har vært tilgjengelig tidligere. Prøv en annen vin på Pineau d’Aunis eller en blanding av den og Gamay. Jeg tror ikke du kommer til å angre.

Scarlette rødvin vinspirasjon vinstudinen gamay-5

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*