Juicy Jura!

Det er ikke til å stikke under en stol at jeg gleder meg aldri så mye til årets sommerferie. Den begynner bra (på El Celler de Can Roca) og ender enda bedre (med besøk hos Overnoy). Intermessoet er ikke mindre interessant og jeg dagdrømmer daglig om lange gåturer i fjellende i Jura, comté og ikke minst besøk på Dilettante i Beaune og inspeksjoner av tidligfase bojonovo i Morgon.

Kanskje er det ikke så rart at det er akkurat disse områdene jeg kommer tilbake til for øyeblikket, og igjen er det Poulsard som har fanget interessen min (eller Ploussard om du vil – kjært barn har mange navn). Druen som har sin opprinnelse i Arbois i Jura, og gjør det aller best i den lille appellasjonen Pupillin. Det er kanskje ikke verdens mest berømte område eller drue, men akkurat her, og akkurat av den druen – lager noe av den vinen som gir meg aller mest frysninger på ryggen for tiden. Kanksje er det fargen. Kanksje er den funkynessen. Uansett. Jura is on my mind. Så da jeg ble spurt om å skrive litt mer om juicy typer vin som passer om sommeren fikk jeg nok en unnskyldning til å dele denne deilige Poulsarden fra Renaud Bruyère og Adeline Houillon med en god venn.

Arbois Pupillin Huillon Poulsard 3Arbois Pupillin Huillon Poulsard 2Det er sannsynlig at jeg ville drikke Overnoy og bare det en god stund om jeg hadde fått tak i det. Det er nærmest umulig å få tak i for vanlige folk både hjemme og i utlandet. Jeg har vært heldig. Det skal sies, men stort sett. Stort sett er det umulig. Kanskje det er akkurat det som driver meg. Kanskje ting smaker bedre når de er vanskelige å få tak i?

Den lille appellasjonen Arbois-Pupillin har imidlertid andre godbiter. Som vinene til Renaud Bruyère og Adeline Houillon. Hun er søsterens til Overnoys vinmaker for tiden. Bruyère er mannen hennes. De lager viner på druer fra et lite område på under 5 hektar. Poulsarden deres har akkurat den fargen man kan forvente av denne druetypen som ikke er sjenerøs på dybde, men nærmeste overkompenserer med vibrans. Så rød! Som nysaftede rips sent i august. Vær forberedt på litt fizz i det du heller i det første glasset. Jeg liker best å karafle den relativt raskt. Da åpner den seg mer.

Poulsard 2014 fra Bruyère og Houillon

Først og fremst. Denne poulsarden er vibrerende. Levende. Akkurat sånn jeg håper når jeg åpner en flaske. Den balanserer på grensen til det de fleste tenker på som rødvin. Den lette fargeekstraksjonen. Det utrolig friske uttrykket på nesen. Juicy kirsebær, tranebær og rips. Syrestrengen som holder frukten sammen med ville urter. En sånn vin som jeg ikke kan forklare, men som jeg bare må elske. Det er liksom noe ved den som gjør at den passer til alt. Piknikkurven. Lyst kjøtt på grillen. Jentekvelden. Første date. Andre date. Tredje date. Osv. Jepp. Jeg innrømmer glatt at det er et godt element av emosjoner når jeg sier at jeg elsker denne vinen.

Det fine er at selv om produsenten blir utsolgt med en gang er den faktisk tilgjengelig i Norge. Jeg har i alle fall fått den på Pjoltergeist, og antar den er tilgjengelig flere steder. Hakket mer rustikk enn den nyeste fra Tissot. Kanskje ikke fullt så elegant som Overnoys. Men dette er en vin som er rett opp min gate. Jeg håper du har lyst til å forsøke også. Er du interessert i mer funky juice, er det for øvrig Bass som skal være stedet i Oslo for tiden.

Arbois Pupillin Huillon Poulsard 6

Arbois Pupillin Huillon Poulsard 4 Juicy Jura

Juicy Jura!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*